avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre concediul de odihna .
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre concediul de odihna .

Daca nu am postat intrebarea pe Forumul corect i-mi cer scuze sunt noua pe aici.
MULTUMESC:)
Nici nu stiu cum sa incep sa ma fac inteleasa mai bine?!
Am o vechime in munca de peste 25 ani,lucrez intr-un S.R.L de 15 ani.
Am avut 30 de zile de concediu asa cum credeam ca este normal in functie de vechime,pana anul acesta cand am aflat ca nu mai am 30 ci 21 minim ,ca in contactul "nu stiu care":sorry: , ca asa cum nu am beneficiat nici de sporul de vechime ,dupa 15 ani s-au redus si zilele de concediu
Am inteles ca legea permite patronilor acest lucru, ce ma deranjeaza este faptul ca te trezesti dupa 15 ani !Si am fost informata doar verbal.
Intrebarile mele sunt:
1. Este OK sau sunt eu "frustrata" ca dupa atat timp ma intorc de unde am plecat ?
2 .Este normal sa te oblige patronul sa-ti ei concediu de odihna cand vrea el??
VA ROG SA MA LAMURITI.
Cel mai recent răspuns: MIOARA GABRIELA , utilizator 09:42, 11 Februarie 2011
Buna ziua
Codul muncii prevede:
Art. 143. [programarea concediului de odihnă]
(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Deci programarea concediilor are loc in urma consultarii intre salariat si reprezentantul firmai.
Durata minima este de 21 zile.

Multumesc.
Faptul ca ne trimit acasa 10 zile in CO pe 2011 - prin rotatie evident - pe parcursul a 2 luni este OK.
Cand va trebui sa plec in concediu voi fi nevoita sa-mi iau CFS ca de unde zile , in ritmul acsta pina in August ,Sept. se termina toate .
Dar daca legea permite ......#-o
Cand va trebui sa plec in concediu voi fi nevoita sa-mi iau CFS ca de unde zile


Din concediul pe acest an, doar lucrati pana la sfarsitul anului.
Probabil ca treceti prin perioade mai slabute economic si se cauta solutii de mentinere a ativitatii la limita de avarie dar si de a pastra personalul. Daca salariatii si angajatorul trateaza cu buna credinta acest aspect se gasesc rezolvari.

anul acesta cand am aflat ca nu mai am 30 ci 21 minim


Numarul de zile este stabilit prin CCM pe unitate si este inscris in contractul individual. Vedeti contractul si acelea sunt zilele la care aveti dreptul.



In c.i.m. pe care l-ati semnat trebuie sa fie precizat numarul de zile de CO .
Numarul acestora se poate modifica numai prin acordul ambelor parti - angajator si salariat - si nu prin decizie unilaterala a angajatorului.
Va multumesc .
In cazul in care CIM este neschimbat dar ei i-si mentin pozitia ,ce articole din legi,HG sau OG pot studia sa-mi apar drepturile?

Daca invoc faptul ,conducerii firmei,ca in CIM sunt prevazute 30 de zile si sunt obligati sa mi le acorde, iar dupa aceasta vor intocmii o anexa la contract care reduce nr. de zile ce se mai poate face?!Pot refuza semnarea acestuia?

Alte discuții în legătură

Concediu odihna cim determinat silvia99 silvia99 pot acorda 1, 75 (21:12) zile concediu unui angajat cu vechime de o luna in firma? daca da, cum ii calculez media veniturilor ultimelor 3 luni in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Zile de concediu de odihna legale viky56 viky56 Buna ziua Va rog sa -mi spuneti in baza carei legi sau articol din codul muncii se stabilesc zilele de concediu de odihna .? Daca ai vechime in munca nu e ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna alexandrinapop alexandrinapop As avea si eu o nelamurire asupra concediului de odihna. Situatia sta in felul urmator : Lucrez la o firma de 1 an si pe anul acesta nu am solicitat nici o ... (vezi toată discuția)