avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de odihna

As avea si eu o nelamurire asupra concediului de odihna.
Situatia sta in felul urmator :
Lucrez la o firma de 1 an si pe anul acesta nu am solicitat nici o zi de concediu.
Acum pentru ca am nevoie mi-am cerut o saptamana din concediu , cererea depunand-o cu 2 saptamani inainte.
Raspunsul lor a fost ca nu se poate atunci cind zic eu pentru ca ei au probleme de rezolvat( find 2 patroni ,eu find singura agajata la birou ) ci numa cand pot ei cand isi rezolva ei problemele.
As dori sa stiu daca este legal sa se procedeze asa din partea lor si daca nu ce pot eu face in acest caz.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:56, 26 Aprilie 2009
In primul rand trebuie sa stiti ca aveati dreptul sa va luati concediu de odihna si anul trecut. In conformitate cu prevederile codului muncii :
Art. 141. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Sper ca aveti si numar de inregistrare la cererea depusa.
Daca angajatorul refuza acordarea concediului de odihna, va sfatuiesc sa sesizati ITM-ul. Si ca o paranteza....poate nu ar fi rau sa-i ziceti si angajatorului ca daca nu va acorda concediul cuvenit va adresati ITM-ului.
Din ceea ce ati scris am tras concluzia ca nu s-a facut planificarea concediilor de odihna in unitate pe anul 2009 ....si pentru acest lucru o sa fie "premiata firma".
1. De regula, concediul de odihna se afectueaza in baza unei programari, asa cum zice si Codul muncii:
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 15 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Art. 144. - Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

2. Daca unitatea are un numar mic de salariati se mai renunta la aceasta programare dar fara a leza interesele salariatilor. Daca dvs. sunteti singura salariata in birou nu inseamna ca nu veti putea sa luati CO. Amintiti-i angajatorului ce zice Codul muncii:
Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

3. Faceti cum v-a sfatuit colega mea, mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Planificarea concediul de odihna adicoman22 adicoman22 Buna ziua! La noul loc de munca mi s-a cerut sa aduc o planificare privind zilele de concediul de odihna din anul viitor. Este obligatoriul sa aduc o ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna mariayacob mariayacob Buna ziua! Angajatorul meu sustine ca sunt obligata sa fac cererea de concediu pe minim 15 zile ideea este ca eu stiu ca cererea se face exact pe zilele in ... (vezi toată discuția)