avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Diferente curs valutar leasing financiar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Diferente curs valutar leasing financiar

Cum este corect sa se inregistreze diferentele de curs valutar aferente leasingului financiar? In ct. 665/765 sau 668/768?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 12:10, 15 Iulie 2008
Am o nelamurire: am inteles de aici ca nu este necesara inregistrarea ratelor si a dobanzii in conturile extrabilantiere, dar....o colega, mi-a spus ca a avut control si domnii care au fost i-au spus ca TREBUIE folosite aceste conturi. ma gandesc ca daca au zis asa, mai bine le folosesc si eu si am inregistrat in felul urmator:

8036 = 999 = toata val. ratelor din contract
8051 = 999 =toata val. dobanzii
acum 999 are sold in credit si am facut asa:

999 = 8036 = avansul (acum a scazut soldul 999)
cand incep sa vina facturile:

999 = 8036 rata din factura
999 = 8051 dobanda din factura
la sfarsit ar trebui sa se inchida 999 daca fac inregistrarile corect.
la mine contul 999 este cont corespondent pentru conturile extrabilantiere. din punctul meu de vedere,aceste inregistrari ma ajuta sa am o evidenta a ratelor (ca sa le am in fata ochiklor mereu) si ma gandesc sa nu am si eu vreo surpriza neplacuta la un eventual control.
Va rog frumos, imi puteti spune daca am facut inregistrarea corect?
Multumesc mult!!!
maria3000 a scris:

Am o nelamurire: am inteles de aici ca nu este necesara inregistrarea ratelor si a dobanzii in conturile extrabilantiere, dar....o colega, mi-a spus ca a avut control si domnii care au fost i-au spus ca TREBUIE folosite aceste conturi. ma gandesc ca daca au zis asa, mai bine le folosesc si eu si am inregistrat in felul urmator:

In contabilitatea utilizatorului (locatar)

a) Inregistrarea in contabilitate a imobilizarilor corporale primite conform prevederilor din contractele incheiate intre parti si evidentierea datoriei, inclusiv a dobanzilor aferente:

212 "Mijloace fixe" = 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate"

471 "Cheltuieli inregistrate = 1687 "Dobanzi aferente altor imprumuturi in avans" si datorii asimilate"

si

- Debit cont 8036 "Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate" cu valoarea imobilizarilor corporale conform documentelor, inclusiv dobanda.

b) Amortizrea imobilizarilor corporale achizitionate conform contractelor de leasing se face potrivit duratelor normale de functionare legale in vigoare.

Inregistrarea in contabilitatea utilizatorilor a amortizarii imobilizarilor corporale primite in cazul contractelor de leasing financiar:

681 "Cheltuieli de exploatare = 281 "Amortizari privind imobilizarile privind amortizarea imobilizarilor corporale"

c) Inregistrarea obligatiei de plata a ratelor pe baza facturilor emise de proprietarul bunurilor:

procente = 404 "Furnizori de imobilizari"

167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate"

1687 "Dobanzi aferente altor imprumuturi si datorii asimilate"

4426 "T.V.A. deductibila"*) si concomitent,

666 "Cheltuieli privind dobanzile = 471 "Cheltuieli inregistrate in avans"

si

- Credit cont 8036 "Redevente locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate".

In cazul leasingului operational, in bilantul contabil anual al utilizatorului valoarea ratelor ramase de rambursat (soldul debitor al contului 8036 "Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate") se va inscrie in formularul =Date informative" pe rand distinct.

. In cazul leasingului financiar:

a) In bilantul contabil al locatorului valoarea ratelor ramase de incasat se reflecta in soldul conturilor 2672 "Imprumuturi acordate pe termen lung" si 2678 "Dobanzi aferente crentelor imobilizate. care se vor inscrie in formularul cod 23 "Situatia crentelor si datoriilor", randul 02 si, respectiv, 03.

b) In bilantul contabil al utilizatorului valoarea ratelor ramase de rambursat se reflecta in soldul conturilor 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" "Dobanzi aferente altor imprumuturi si datorii asimilate", care se vor inscrie in formularul cod 23 "Situatia creantelor si datoriilor", randul 33 si, respectiv, 37.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluare leasing JENIFER JENIFER Am preluat in data de 06.07.09 un contract de leasing financiar de la o alta societate de leasing.Contractul vechi de leasing e din data de 04.11.2008.In ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila leasing financiar ContSters86219 ContSters86219 va rog frumos daca ma poate ajuta cineva cu o monografie contabila leasing financiar.(am achizitionat un autoturism in aprilie 2011) (vezi toată discuția)
Concesionare mijloace transport de catre primarii contexaudit contexaudit firma de trasport in comun (o societate pe actiuni care apartine primariei) achizitioneaza mijloacele de trasport in baza unui contract de leasing ... (vezi toată discuția)