avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata in sistem militar
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata in sistem militar

Sotul meu lucreaza in sistemul penitenciar din 15 martie 2003 si are 13 ani lucrati anterior inafara sistemului.Este nascut pe 17 feb. 1968.am dori sa stim cand se va putea pensiona anticipat.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:11, 10 Februarie 2011
~ Conținut șters la cerere ~
Ca sa solicite pensie anticipata partiala la 54 de ani casei sectoriale de pensii, sotul dvs. trebuie sa realizeze un stagiu minim de cotizare in specialitate de 19 ani si un stagiu complet de cotizare de 28 de ani si 1 luna.

Potrivit art. 3, alin. (1), lit. q) si tit. r) din Legea nr. 263/2010:
q)stagiul de cotizare în specialitate este perioada în care o persoană din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi din sistemul administraţiei penitenciare s-a aflat în una din următoarele situaţii:
1. a avut calitatea de cadru militar în activitate;
2. a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar;
3. a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist;
4. a fost în captivitate;
5. a avut calitatea de funcţionar public cu statut special în instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi din sistemul administraţiei penitenciare;
6. a avut calitatea de militar angajat pe bază de contract şi/sau de soldat şi gradat voluntar;

r) stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de prezenta lege, în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare, pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.

Daca sotul dvs. nu realizeaza aceste doua stagii, va beneficia de pensie anticipata partiala conform anexei 5 a Legii nr. 263/2010, adica la implinirea varstei de 60 de ani, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 35 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre pensie vladnicolae1955 vladnicolae1955 am lucrat 19 grupa 2,alte servicii 10 ani,3ani scoala militara,cind pot iesi la pensie? nascut 11.11.1955. (vezi toată discuția)
Transformare pensie invaliditate ContSters289959 ContSters289959 ----ca gest umanitar ajutand un fost coleg pensionat---postez urmatorul text-- Cu consideratie va adresez o intrebare: - nascut 18.05.1965 - ... (vezi toată discuția)
Perioada de somaj indemnizat = stagiu de cotizare la pensie? StanaMihai StanaMihai As vrea sa stiu daca somajul constituie vechime in munca.De ce intreb acest lucru,deoarece am 34 ani vechime si intru in somaj se completeaza cu acest an de ... (vezi toată discuția)