avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbaterea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbaterea mostenirii

Salutare,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu raspunsurile la urmatoarea situatie:
Mama mea a decedat in anul 2009 in luna mai. Suntem 4 frati (2 baieti si 2 fete) si tatal care mai este in viata. In maxim 2 ani vream sa facem dezbaterea mostenirii adica pana in luna mai 2011 ca sa nu platim nu stiu ce taxe mai mari la stat. Tatal nu spune ca el nu vrea sa faca dezbaterea mostenirii pe motiv ca nu are bani cu toate ca noi avem bani necesari, noi fiind intr-o relatie foarta proasta cu el nu vrem sa-l ajutam. Una dintre surori nu are nici o pretentie la mostenire decat eu, fratele, una dintre surori si tatal. El acum a hotarat sa-si refaca viata de parca asta ii mai trebuia acum, dar ma rog nu asta e subiectul. 1.Ce se poate face sa dezbatem mostenirea ca sa nu cumva el sa se casatoreasca si noi sa ne pierdem partea de pe urma mamei. 2. Viitoarea lui sotie va avea drept la mostenire cumva, in cati ani? 3. Se poate sa dezbatem mostenirea fara el? 4. El a hotarat ca va lasa testament partea lui se poate, sau mai bine zis poate lasa mostenirea lui prin testament oricarei persoane sau obligatoriu numai unui membru l familiei? 5. Testamentul dupa decesul lui poate fi atacat in instanta pentru putea fi declarat nul? 6. Mai conceret cum se va imparti mostenirea viind vorba doar de o casa destul de mre cu etaj? Cam atat am avut sa va intreb poate vor mai fi intrebari pe parcursul dezbaterii acestor probleme. Va multumesc anticipat, Cristian!
Cel mai recent răspuns: kra , utilizator 22:26, 5 Octombrie 2011
Pentru prima probleme, refuzul tatalui de a dezbate mosteniriea, va trebui sa va adresati instantei .Sora care nu are pretentie la mostenire trebuie sa dea o declaratie de renuntare.Daca tatal se casatoreste, sotia sa va avea dreptul de a-l mosteni, alaturi de dvs., descendentii.Testament poate sa lase , insa acesta va putea fi redus in conditiile incalcarii rezervei succesoralecare ce se cuvine mostenitorilor rezervatari .Impartirea mostenirii va avea loc in privinta bunurilor patrimoniale ale defunctei , respectiv jumatate din casa despre care vorbiti, din care tatal , in calitate de sot supravietuitor va dobandi o cota de 1/4, iar restul se va imparti intre dvs. , descendentii.
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
ContSters181996, utilizator
Impartirea mostenirii va avea loc in privinta bunurilor patrimoniale ale defunctei , respectiv jumatate din casa despre care vorbiti, din care tatal , in calitate de sot supravietuitor va dobandi o cota de 1/4, iar restul se va imparti intre dvs. , descendentii.
Referitor la aceasta afirmatie, tatal nu cumva are dreptul la 75 % din locuinta iar noi ca si copii la 25% ( adica 50% din partea lui iar 25% din partea mamei) asa este nu? Iar aceasta femeie ca nu pot sa o numesc doamna in cazul in care el se va casatori cu tatal meu cat la suta va avea drept de mostenire din partea lui taicamiu? au daca ea va deceda si tatal meu va trai cu toate ca au fost casatoriti copii acelei femei din alta casatorie vor avea drept la motenire? sincer nici nu o cunoc si nici nu stiu daca are copii dar presupun si eu.
Pai da, dar jumatatea tatalui nu intra acum in masa succesorala .
Daca tatal dvs. va deceda primul , sotia sa va avea un sfert, iar descendentii restul , adica 3/4 .Daca va deceda ,,acea femeie" prima , copiii sai vor mosteni doar bunurile patrimoniale ale acesteia..daca are...nimic din bunurile tatalui dvs.
cam cat ar dura so cat ar costa un proces pentru al putea obliga pe tatal meu sa facem dezbaterea mostenirii, sau exista vro sansa sa-l scoatem din lista mostenitorilor sau macar din acea parte a mamei? Deci ca sa inteleg daca testamentul este lasat sa dau un exemplu: unei surori de-al lui noi nu mai putem anula acest testament? sau mai exact cum ca acest raspuns chiar nu l-am inteles. Multumesc pentru raspunsuri emma
Nu stiu sa va spun intocmai despre costuri sau durata, ca idee, este posibil sa va intelegeti intr-un final si sa inchiaiati o tranzactie in acest sens.Prezentand instantei aceasta intelgere a dvs. cu tatal, ati putea obtine restituirea taxelor platite.
Testamentul , pentru a fi anulat ar trebui sa fi fost inchieiat cu nerespectarea conditiilor de validitate, sau pentru ca testatorul nu a fost in deplinatatea facultatilor mintale, de pilda, urmand sa demonstrati acest lucru.
Revocarea insa se poate cere de catre rezervatari, pentru reintregirea rezervei lor succesorale, iar legatarul va mai culege ceea ce mai ramane...
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
ContSters181996, utilizator

Alte discuții în legătură

Fratele meu a încheiat un testament ... nicu_eden nicu_eden Fratele meu a încheiat un testament autentificat universal prin care a lăsat toate bunurile mobile și imobile prezente și viitoare aflate în patrimoniul ... (vezi toată discuția)
Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire.. dollc3_anny dollc3_anny buna ziua..am si eu o intrebare..suntem doi copii la parinti ..un baiat care face in august 18 ani si eu care am 19..as dori sa stiu daca tata ar putea sa ne ... (vezi toată discuția)