avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezmostenire..
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezmostenire..

buna ziua..am si eu o intrebare..suntem doi copii la parinti ..un baiat care face in august 18 ani si eu care am 19..as dori sa stiu daca tata ar putea sa ne dezmosteneasca..sau care ar fii motivele legale pt care un parinte ar putea dezmosteneasca copilul..???
Nedemnitatea succesorala este decaderea de drept a mostenitorului legal din dreptul de a culege o mostnire det inclusive rezerva la cre ar fi avut dreptul din aceasta mostenire, deoarece s-a facut vinovat de o fapta grava fata de cel kre lasa mostenirea sau fata de memoria acestuia.
Caractere juridice
1. Se aplica numai in cazul savarsirii faptelor expres prevazute de lege si limitative prevazuta de lege si numai in domeniul mostenirii legale. Textele de lege kre o prevad fiind imperative si de stricat interpretare.
2. Opereaza de drept.
3. Fiind o sanctiune se aplica si produce efecte doar in privinta autorului faptei.
4. Domeniul de aplicare a sanctiunii nu poate fi extins la alte mosteniri.
5. Sanctiunea nedemnitatii fiind prevazuta ptr fapte savarsite cu vinovatie, mostenitorul tre sa fi actionat cu discernamant. In lipsa discernamantului neputandu-se vorbi de vinovatie.

Cazuri de nedemnitate:
1. Atentatul la viata celui care lasa mostenirea (mostenitorul sa fi omorat sau sa fi pus in executare hotararea de a omorî pe cel de a carui mostenire este vorba si sa fi fost condamnat penal).
2. Acuzatia capitala calomnioasa impotriva celui care lasa mostenirea (in cazul in care mostenitorul a facut un denunt, o plangere sau o marturisire capitala calomnioasa impotriva celui care lasa mostenirea) – aceasta cauza se considerata ca inaplicabila.
3. Nedenuntarea omorului a carui victima a cazut cel care lasa mostenirea.

Efectele nedemnitatii
- produce efecte de drept - in puterea legii, mostenitorul nedemn este decazut din dreptul de a mosteni, din momentul deschiderii mostenirii indifferent de momentul savarsirii faptei care atrage nedemnitatea.
- hotararea instantei civile prin care se constata nedemnitatea (si care poate fi ceruta si pronuntata numai dupa deschiderea mostenirii) opereaza retroactive avand caracter declarative.
- nedemnul nu va putea declara partea de mostenire ce i s-ar cuveni care mostenitor legal, nici macar rezerva. Partea sa va fi culeasa de cei care ar fi venit la mostenire impreuna cu el sau pe care prezenta sa i-ar fi inlaturat de la mostenire.
- copiii nedemnului venind la succesiune in virtutea dreptul lor propriu fara ajutorul reprezentarii nu sunt indepartati de la mostenire.
Cazurile de "dezmostenire" sunt foarte rare si presupun atentat la viata parintelui, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat; sau dacă se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de testator ori injurii grave la adresa memoriei testatorului.
"Dezmostenirea" poate interveni si in alte cazuri decat cele de nedemnitate succesorala (care opereaza in virtutea legii, nu neaparat in considerarea vointei persoanei decedate)...astfel, persoana in cauza poate lasa prin testament intreaga sa avere unei terte persoane...daca descendentii (copiii) nu sunt nedemni (i.e. nu se fac vinovati de cauzele de nedemnitate detaliate de Elis mai sus), atunci ei au totusi dreptul la asa numita "rezerva succesorala". Cu alte cuvinte, tatal nu va poate dezmosteni complet, copiii beneficiind de aceasta rezerva succesorala indiferent de dorinta testatorului (repet, daca nu cumva descendentii sunt nedemni). Rezerva succesorala in cazul in care exista doi copii este de 2/3 (cumulat pentru ambii copii) din mostenire.
Citind mai sus nu inteleg de ce tata ameninta..mai exact il ameninta pe fratele meu care face 18 in august ca il dezmosteneste dupa ce acesta este major..pt ca nimeni nu a atentat la viata lui sau sa-l jigneasca..sa inteleg ca dezmostenirea nu ar putea fii facuta..tinand cont de aceste aspecte..nu??
Pe langa cazurile de nedemnitate succesorala amintite mai sus mai exista si dezmostenirea testamentara.
Asta se poate face prin testament (motivele testatorului nu au nici o importanta), insa copii nu pot fi inlaturati complet de la mostenire, lor revenindu-le rezerva succesorala.

Alte discuții în legătură

Dezmostenire copii. exheredare buna ziua, cum este corect si ... Nata88 Nata88 Dezmostenire copii. Buna ziua, Cum este corect si legal sa se faca o dezmostenire pentru 2 copii din 4 care sa nu beneficieze de nimic din bunurile ... (vezi toată discuția)
Testament - intrebari gabicluj gabicluj Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru executarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament, toate ... (vezi toată discuția)
Succesiune adevar2014 adevar2014 Buna, as avea nevoie de ceva sfaturi, Am un avocat dar stiti poate nu-i destul de sincer cu mine, pentru ca daca imi zice nu mai merg la proces si asa nu mai ... (vezi toată discuția)