avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament - intrebari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament - intrebari

Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru executarea unui testament. Pe scurt:
Daca defunctul lasa mostenire prin testament, toate bunurile / proprietatile care i-au apartinut pe perioada vietii, sau anumite bunuri / proprietati specifice, unui nepot, testamentul poate fi contestat de catre fiul/fiica defunctului?
Precizez ca nepotul este ruda de gradul 1 cu defunctul (urmasul fiului/fiicei defunctului)

Care este procedura pentru intocmirea unui testament in conditiile de mai sus?
Ultima modificare: Luni, 18 August 2008
gabicluj, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 12:28, 16 Octombrie 2011
Fiul/fiica poate introduce actiune in nulitatea testamentului sau actiune in anularea certificatului de mostenitor, in functie de motive.. Legal, sunteti ruda de gr. 1, mostenitor rezervatar, deci chiar daca prin testament de cujus a dispus asupra intregii mase succesorale, o parte va revine si dvs.

p.s. Nepotul este ruda de gradul II cu cel decedat
nepotului revine ceva? el este cel in discutie.
De aceea se si urmareste intocmirea unui testament. Daca testamentul este atacat in justitie, poate fi anulat?
In situatia in care testatorul lasa intreaga avere nepotului, certificatul de mostenitor poate fi atacat . In aceasta situatie, desi testatorul a exclus de la mostenire, fiul sau fiica, ruda de gradul 1, legea ii protejeaza si9 le da dreptul de a obtinew, prin instanta insa , in aceasta situatie, o parte din averea lasata de catre testator, parte numita rezerva succesorala. Aceasta difera in functie de numarul mostenitorilor rezervatari.

In situatia in care testatorul lasa bunurile sale copiilor, fiu sau fiica, nepotul nu poate ataca testamentul sau certif. de mostenitor intrucat nu are vocatie succesorala. Exista si situatia in care un nepot poate ataca testamentul, dar in acest caz trebuie sa presupun ca testatorul mai are un fiu sau fiica decedata iar nepotul urca la mostenire in numele parintelui.


Pentru detalii mai multe, va rog sa specificati toate aspectele, sau sa discutati in privat cu un avocat
Intre bunic si nepotul de fiu exista o rudenie in linie directa de gradul al doilea.
Daca defunctul lasa intreaga sa avere nepotului insa are si un copil, atunci este incalcata rezerva succesorala adica partea din mostenire care nu poate fi luata unei persoane, prin efectul legii, cu exceptia unor cazuri de nedemnitate.
Astfel, atunci cand defunctul are un singur copil, rezerva succesorala a acestuia din urma este de 1/2 din mostenire.
Daca aceasta rezerva este incalcata prin lasarea prin testament a intregii averi unei alte persoane, fiul mostenitor poate introduce o actiune judecatoreasca pentru a se reduce legatul efectuat prin testament, in limitele permise.
Rezerva succesorala nu se poate inlatura nici chiar de catre defunct. Exista desigur modalitati de ocolire, prin instrainarea averii in timpul vietii prin acte cu titlu oneros.
Rezerva succesorala a copiilor este de 1/2 pentru 1 fiu, 2/3 pt 2 fii si 3/4 pentru 3 sau mai multi fii.
Buna ziua
Am si eu o intrebare si v-as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde.
Sotul a facut un testament la notar in favoarea mea ca imi cedeaza toate bunurile mobile si imobileprezente si viitoare. Problema este asa : in 2006 a cumparat un teren pe numele lui prin vanzare cumparare (bun propriu). in 2007 am construit casa pe acel teren cu autorizatie de constructie pe numele lui, autorizatia este eliberata dupa ce ne-am casatorit in 2007(deci consider ca este bun comun sau ma insel?). As dori sa stiu cum se impart bunurile astea avand in vedere ca nu avem copii iar sotul are si parinti si frati. As vrea sa stiu daca mie imi revine 1/2 din integ sau se da deoparte jumatatea mea de casa (considerand ca este bun comun) si se imparte doar jumatatea lui?
2. Sotul inainte de casatorie avea o casa construita de el in alta localitate , aceasta cum se imparte ?Va intreb asta in eventualitatea atacarii testamentului .Mai este necesara renuntarea scrisa a parintilor. Sau pot sa imi fac certificat de mostenitor doar pe numele meu?
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)
Cine va mosteni totul? michirec michirec Sotia mea are o sora;tatal lor nu are discernamant din cauza unei boli psihice;mama s-a hotarat sa faca testament si sa lase totul cumnatei mele, excluzand-o ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters225985 ContSters225985 Va rog sa-mi raspundeti si mie la aceasta intrebare!! Bunicii sotului meu,in casa carora stam,au doua fete. Sotul meu este copilul unei fiice ,a fost crescut ... (vezi toată discuția)