avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortul in alta tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortul in alta tara

Exista posibilitatea de a intenta actele de divort prin intermediul ambasadei? Sunt casatorita cu un cetatean strain si doresc sa stiu daca actele de divort trebuiesc depuse neaparat in Romania. Tin sa mentionez ca certificatul este semnat si autentificat in tara.
Multumesc anticipat pentru orice raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:07, 13 Februarie 2011
nu.
in cazul in care casatoria s-a oficiat in Romania, puteti divorta in tara, mandatand un avocat sa va reprezinte, fara a fi necesara deplasarea dvs. personala in instanta.
uitati sa spuneti lucrul cel mai important: unde a avut loc casatoria. daca este oficiata in tara, competenta este instanta de la locul incheierii casatoriei. de ex. casatorie oficiata la sectorul 1 buc este de competenta judecatoriei sector 1. in plus, in calitate de reclamant aveti obligatia de a va sustine cererea si sa vaprezentati la fiecare termen de judecata. exceptie,daca litigiul este in alta tara. dar exista niste norme europene privind procedura divortului dintre cetatenii UE. un alt aspect omis de dvs. de a spune ce catatenie are sotul. succes!#-o
mpopesc a scris:

instanta de la locul incheierii casatoriei.


Serios!? De unde ati scos-o? Din care dispozitie legala?


Daca discutam despre un stat membru UE atunci:

Art 6 - Regulament CE 2201/2003

Un soţ care:
(a) are reşedinţa obişnuită pe teritoriul unui stat membru, sau
(b) este resortisant al unui stat membru sau, în cazul Regatului Unit sau al Irlandei, are "domiciliul" său pe teritoriul unuia din aceste state membre, nu poate fi chemat în judecată în faţa instanţelor unui alt stat membru decât în temeiul articolelor 3, 4 şi 5.

Art 3.
(1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei instanţele din statul membru:
(a) pe teritoriul căruia se află:
- reşedinţa obişnuită a soţilor, sau
- ultima reşedinţă obişnuită a soţilor în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo, sau
- reşedinţa obişnuită a pârâtului, sau
- în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, "domiciliul" său este aici;
(b) de cetăţenie a celor doi soţi sau, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, statul "domiciliului" comun.
(2) În sensul prezentului regulament, termenul "domiciliu" se interpretează în sensul sistemelor juridice ale Regatului Unit şi Irlandei.

Art 7
(1) În cazul în care nici o instanţă dintr-un stat membru nu este competentă în temeiul articolelor 3, 4 şi 5, competenţa este stabilită, în fiecare stat membru, de legislaţia respectivului stat.
(2) Orice resortisant al unui stat membru care îşi are reşedinţa obişnuită pe teritoriul unui alt stat membru poate să invoce, ca şi cetăţenii acestui stat, normele de competenţă aplicabile în acest stat împotriva unui pârât care nu îşi are reşedinţa obişnuită într-un stat membru şi care fie nu are cetăţenia unui stat membru fie, în cazul Regatului Unit sau al Irlandei, nu are "domiciliul" său pe teritoriul unuia din aceste state membre.

Lilianne a scris:

doresc sa stiu daca actele de divort trebuiesc depuse neaparat in Romania.


Conform celor mai sus citate s-ar putea sa fie neaparat nevoie sa le depuneti chiar printr-alta parte. :) ori, in cazul in care doriti sa divortati in RO, sa recurgeti la mici ..."inginerii"...daca or fi posibile...lucru greu de anticipat fara cunoasterea situatiei concrete. (in drept lucrurile seamana ...dar nu prea rasar :) Solutia din cazul X poate sa fie total anapoda pentru cazul Y. E nevoie de mult mai multa informatie decat ati oferit dvs. in cele 3-4 randuri pentru a putea obtine un raspuns corect si complet).
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Februarie 2011
romascanu, moderator
Pentru ce sa intervina ambasada ? Dvs.puteti divorta acolo unde va aflati acum,daca si sotul este acolo.Dupa care faceti recunoasterea sentintei la un tribunal de la ultimul domicliu din Romania ,va adresati la locul casatoriei daca v-ati casatorit in Romania si gata.
roxanel a scris:

nu.
in cazul in care casatoria s-a oficiat in Romania, puteti divorta in tara, mandatand un avocat sa va reprezinte, fara a fi necesara deplasarea dvs. personala in instanta.


Cred ca trebuie sa aveti in vedere prevederile Regulamentului CE 2201/2003
privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintesti care stabileste competenta de fond a instantelor in problemele privind divortul, separarea de drept si anularea casatoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in italia.... divort in romania voloagaelena voloagaelena Am si eu o intrebare... Sunt casatorita cu un cetatean roman. Casatoria a fost facuta in Italia. Dupa transcrierea casatoriei pot da divort in Romania? Ce acte ... (vezi toată discuția)
Desfacere casatorie Marcel Mihalache Marcel Mihalache In ce conditii se poate desface in Romania o casatorie incheiata in alt stat (SUA)? Care este instanta competenta? Mentionez ca sotul este cetatean american ... (vezi toată discuția)
Divor strainatate dragganu dragganu buna ziua, am domiciliul in Romania, iar sotia este cetatean strain in franta cu domiciliul acolo. casatoria este facuta in romania.avem un copil minor care ... (vezi toată discuția)