avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... urgent ajutorrr
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

urgent ajutorrr

am semnat cu o agentie imobiliara ( in italia ) o propunere pt achizitionarea unui imobil , propunere irevocabila, in aceasta e scris ca tb sa ma prezint la notar pt definitivarea actelor luni 14-02-2011.
ce se poate intampla daca ma razgandesc ? ( legile sunt cam aceleasi ca si in romania) :O
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 14:08, 11 Februarie 2011
Sunt aplicabile prevederile din legistatia din Italia, intr-o asemenea situatie.
Cred ca este vorba de un antecontract de vanzare-cumparare. Ati semnat dumneavoastra si vanzatorul la agentie? Sau doar dumneavastra si cei de la agentie?
Daca legea e similara celei din Romania, iar dumneavoastra refuzati sa va prezentati la notar va pot da in judecata solicitand instantei sa dea o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare. In final puteti fi obligat sa luati imobilul si sa platiti pretul.
Sau pot cere doar despagubiri. Depinde foarte mult de ce anume prevede contractul.
Ar fi bine sa va intelegeti amiabil. Eventual va cereti scuze italianului care urma sa vanda apartamentul si va oferiti sa platiti comisionul pe care in mod normal el il datora.
In contracte chestia cu "razganditul" .....nu prea merge :)
A m semnat numai eu, pe proprietar inca nu l-am vazut, in ceea ce priveste razganditul nu asta este intentia mea, numai ca agentia incearca sa grabeasca un pic mai mult dect e necesar semnarea actelor, mi-au spus tb sa ma prezint la notar luni iar daca bani in banca nu au intrat eu sa fac o fila cec datata cu doua zile mai tarziu sau chiar fara data....iar asta nu prea imi suna bine
legislatia din italia este similara cu cea a noastra, ma deranjeaza graba cu care agentia vrea sa incheie contractul...in nici o parte a lumii nu cred ca este legal sa eliberezi o fila CEC fara acoperire...chiar nu se poate astepta pana cand banca trimite banii in cont????
nu cunosc prea multe despre legislatia italiana, insa, daca prevederile legale in materie civila sunt similare celor din Romania, sau, mai degraba, invers, atunci trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:
1. daca in antecontractul de vanzare-cumparare semnat de dvs. este prevazut vreun termen pana la care sa fie semnat contractul propriu-zis de vanzare-cumparare si sa achitati pretul/diferenta de pret, atunci trebuie sa respectati termenul stipulat; agentia imobiliara nu va poate impune un alt termen decat cel stipulat;
2.daca va razganditi sa cumparati sau nu achitati pretul/diferenta de pret pana la termenul convenit este posibil sa fie reziliat antecontractul de catre proprietarul imobilului si sa pierdeti avansul platit, daca este cazul, sau sa fiti actionata in judecata pentru plata de daune-interese.
cele de mai sus sunt valabile in cazul in care ati semnat un antecontract cu cel ce vinde imobilul in cauza.
in cazul in care ati semnat o conventie cu agentia imobiliara, prin care v-ati obligat sa achizitionati imobilul in cauza, respectiv sa achitati pretul si sa semnati actele de vanzare cu proprietarul intr-un anumit termen, atunci sunteti obligata si raspundeti fata de aceasta.
este important de studiat si conventia semnata de dvs. pentru a vedea daca nu cumva a fost stipulata si o clauza penala in cazul in care nu va respectati obligatiile.
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2011
Tiberiu Savoaia, Avocat

Alte discuții în legătură

Avans prima casa, cand e obligatoriu sa fie dat ovidiu2012 ovidiu2012 Buna seara, Am o intrebare legat de programul prima casa. Din cate stiu trebuie ca, cumparatorul trebuie sa aiba 5% din pretul de vanzare. Cand trebuie ... (vezi toată discuția)
Ce valoare are conventia de prestari servicii de intermadieri imobiliare? stefy2104 stefy2104 Buna ziua, daca semnezi in calitate de cumparator o conventie de prestari servicii de intermedieri imobiliare, ce ti se poate intampla? Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)