Buna ziua
Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri intretinatori unici de familie primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu un salariu de baza minim brut pe tara in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
Legea76/2002 - actualizata
Va mai dau unele amanunte folositoare:
Incadrarea in munca a persoanelor de peste 45 de ani
1. Beneficiari : Angajatorii care incadreaza in munca pe o perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani, primesc lunar pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana incadrata, o subventie.
2. Subventia : Este o suma lunara reprezentand un salariu minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se face plata, acordata pentru fiecare persoana incadrata iar aceasta suma se acorda pe o perioada de 12 luni. Subventia se acorda incepand cu data incheierii conventiei. Angajatorul este scutit pe aceeasi perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceasta categorie. Conventia cu AJOFM se incheie dupa ce au fost incadrate in munca persoanele. Suma lunara se acorda angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat de catre persoanele astfel incadrate. Pentru perioada in care raporturile de munca sunt suspendate, subventia nu se acorda.
3. Acte necesare pentru acordarea subventiei:
- copie dupa contractul de munca vizat la ITM (daca este cazul) - acum, nu mai este cazul
- carnetul de munca in original si copie integrala -
- buletinul de identitate original si copie; copia buletinului de identitate va fi vizata “pentru conformitate cu originalul” de catre persoana care preia conventia
- formularul tip de conventie – Anexa 8 – complectat
- formularul tip – tabel anexa la conventie, cu persoanele incadrate
- declararie a angajatorului, pe proprie raspundere din care sa rezulte ca in ultimii 2 ani nu au mai fost raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele incadrate
- copia dupa dispozitia de repartizare eliberata de catre AJOFM
- dosar cu sina
4. Obligatiile beneficiarilor de subventii :
- angajatorii care incadreaza pe durata nedeterminata persoane peste 45 de ani, au oblligatia sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 2 ani de la data incadrarii in munca a acestora.
- angajatorii vor depune lunar pana in data de 25 a fiecarei luni, la AJOFM , odata cu declaratia lunara privind obligatiile de plata catre bugetul asigurarilor de somaj , un tabel nominal intocmit conform modelului prevazut in anexa 9 din Normele Metodologice de aplicare a Legii 76/2002 insotit de o copie dupa statele de plata si foaia de prezenta lunara.
5. Sanctiuni : angajatorii care inceteaza din motive imputabile lor raporturile de munca sau de serviciu ale persoanlor astfel incadrate, anterior termenului de 2 ani prevazut in art. 85 alin.1 din Legea76/2002, sunt obligati sa restituie, in totalitate catre AJOFM sumele incasate pentru fiecare persoana, plus dobanda de referinta a B.N.R. in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau serviciu.
Atentie ! Nu beneficiaza de aceasta subventie angajatorul care in ultimii 2 ani a mai fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate
1. Din Legea 76/2002:
Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(2) De facilitãţile prevãzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, datoratã de angajator pentru persoanele respective, beneficiazã şi angajatorii care, în raport cu numãrul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au aceastã obligaţie legalã, dacã încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(3) Subvenţionarea locurilor de muncã vacante pentru încadrarea în muncã, în condiţiile alin.(2), a persoanelor cu handicap nu poate depãşi 60% din costurile salariale ale angajatorului, pe o perioadã de un an de la angajare, aferente persoanelor cu handicap încadrate în muncã.
(4) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).
(5) Angajatorii care încadreazã în muncã, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajãrii îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipatã parţialã sau de acordare a pensiei pentru limitã de vârstã, dacã nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipatã parţialã, beneficiazã lunar, pe perioada angajãrii, pânã la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
(6) Nu beneficiazã de facilitãţile prevãzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevãzute la aceste alineate.
2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.