avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescriptia in cazul inselaciunii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescriptia in cazul inselaciunii

daca o fapta incadrata ca inselaciune a fost comisa in mai 2001
cind intervine prescriptia ?
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 13:58, 11 Februarie 2011
Art.126. – Termenele de prescriptie a executãrii pedepsei pentru persoana fizicã sunt:
a) 20 de ani, când pedeapsa care urmeaza a fi executata este detentiunea pe viata sau închisoarea mai mare de 15 ani;
b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmeaza a fi executata, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea;
c) 3 ani, în cazul când pedeapsa este amenda.


Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2011
ContSters178374, utilizator
vacaru mariana a scris:

daca o fapta incadrata ca inselaciune a fost comisa in mai 2001
cind intervine prescriptia ?


Din cele expuse inteleg ca nu a intervenit o hotarare de condemnare.
Prin urmare, in speta sunt aplicabile dispozitiile art. 122 C.pen referitoare la prescriptia raspunderii penale, iar nu cele privitoare la prescriptia executarii pedepsei.

Art. 122:

Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 15 ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.


ART. 215
Înşelăciunea
Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
Înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alineatele precedente, după distincţiile acolo arătate.
Emiterea unui cec asupra unei instituţii de credit sau unei persoane, ştiind că pentru valorificarea lui nu există provizia sau acoperirea necesară, precum şi fapta de a retrage, după emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plăti înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul arătat în alin. 1, dacă s-a pricinuit o pagubă posesorului cecului, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alin. 2.
Înşelăciunea care a avut consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere fapta penala albastrusenin albastrusenin In cat timp se prescrie raspunderea penala pentru art 215 dupa noul cod penal?Va multumesc (vezi toată discuția)
In cat timp se prescrie dreptul de a introduce plangere pt inselaciune liliana11 liliana11 in cat timp se prescrie dreptul de a introduce plangere pt inselaciune Multumesc (vezi toată discuția)
Inselaciune spartacus41 spartacus41 in anul 2006 am luat un credit de la o banca..cu acte false...dupa cit timp se prescrie fapta... (vezi toată discuția)