student2008 a scris:
Ar mai fi o intrebare : Am inteles ca daca pici de doua ori examenul de admitere in barou nu mai poti profesa nicicum.Care au fost bazele acestor examene de licenta,de admitere in barou si bazele fac de drept in general , memorare cuvant cu cuvant dupa litera cartilor studiate,sau gandirea logica ?
Nu am auzit aşa ceva şi oricum ar fi ilegal o asemenea restricţionare deoarece ar limita dreptul de acces la exercitarea unei profesii, ceea ce este inadmisibil.
Legea nr. 51/1991 prevede la art. 17:
La începutul exercitării profesiei avocatul efectuează în mod obligatoriu un stagiu de pregătire profesională cu durata de 2 ani, timp în care are calitatea de avocat stagiar, iar apoi avocatul stagiar va susţine examenul de definitivare.
Avocatul stagiar respins de trei ori la examenul de definitivare va fi exclus din profesie.
Dar art. 16 prevede:
Primirea în profesie se obţine pe baza unui examen organizat de barou, conform prevederilor prezentei legi şi ale statutului profesiei. Poate fi primit în profesie, cu scutire de examen cel care până la data primirii în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani şi dacă nu i-a încetat activitatea din motive disciplinare care îl fac nedemn pentru profesia de avocat.
Pe cale de consecinţă, dacă eşti stagiar şi după efectuarea stagiului dai examen, pe care-l "pici" de 3 ori, vei fi exclus din profesie.
Dar, nimic nu te împiedică să dai examen, nu în calitate de avocat stagiar, ci de persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 16 alin. 1 din Lege coroborat cu art. 14, 15 din Statut.
Art. 33 din Statut prevede că examenul de primire in profesie se organizeaza de consiliul baroului, in mod obligatoriu in fiecare an, in ultimul semestru al anului, la o data unica pentru toate barourile, cu consultarea Baroului Bucuresti.
Dacă te angajezi ca jurisconsult/consilier juridic, iar după împlinirea perioadei de 10 ani în profesie, vei putea solicita să fii primit în profesie fără susţinerea unui examen. Cei care nu îndeplinesc condiţiile de vechime în profesiile anterioare vor fi obligaţi să susţină examenul de definitivare în avocatură.