avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia anticipata poate fi cumulata cu alte venituri?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia anticipata poate fi cumulata cu alte venituri?

Buna ziua ! As dori sa ma ajutati cu urmatoarea informatie . Matusa mea ar avea dreptul sa se pensioneze anticipat. Ea lucreaza ca insotitor pt fiul ei care este paralizat. Dupa pensionarea anticipata ar mai avea dreptul sa lucreze in continuare ca insotitor pt fiul ei sau ar trebui sa angajeze pe altcineva ? Multumesc anticipat pt raspunsuri .
Cel mai recent răspuns: artur1971 , utilizator 04:08, 13 Februarie 2011
Legea pensiilor nr 263/2010 la art 118 prevede:
(1) ,,În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate,,;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
Deci se poate cumula pensia cu salariul in cazul pensionarii pt limita de varsta.
Multumesc de raspuns. Dar este vorba ca matusa vrea sa se pensioneze anticipat.Si atunci se aplica ceea ce a-ti scris dumneavoastra?
1. Se poate pensiona anticipat dar nu poate cumula pensia cu venituri pentru care asigurarea este obligatorie.
2. Adica trebuie sa renunte la CIM.
Deci daca este angajata a primariei ca asistent personal si se pensioneaza anticipat nu va mai putea lucra ca si asistent .Dar nu se poate oare ca suma pt asistent sa vina direct pe cuponul fiului ei ?Asa ar avea si ei un venit mai mare , deoarece ei traiesc din indemnizatia de handicap gr 1 si salarul de asistent personal care precum stiti este foarte mic . Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare rusualexandra rusualexandra O persoana care a iesit la pensie pe caz de boala sau a iesit la pensie anticipat se poate angaja la o societate privata. Eu stiu ca nu dar nu am gasit in ... (vezi toată discuția)
O persoana care beneficiaza de pensie de invaliditate gradul 3 poate sa lucreze cu contract de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare ? Pilu Pilu Buna seara. As avea rugamintea, daca poate sa-mi spuna cineva daca o persoana care se pensioneaza medical - gradul III de invaliditate - poate sa lucreze in ... (vezi toată discuția)
Cim pensionar otto2009 otto2009 Lucrez ca infirmiera intr-un spital de stat.La data de 15 august 2015 indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. In conditiile in care ... (vezi toată discuția)