avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical dupa CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical dupa CIC

Buna ziua,

Va cer ajutorul intr-o problema cu care ma voi confrunta peste 2 luni: poate o persoana beneficia de concediu medical platit imediat dupa concediu ingrijire copil si apoi sa intre in concediu de sarcina si lauzie?

Pe data de 05.aprilie 2011 copilul meu implineste 2 ani. Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc pe 17 august 2011. Chiar daca perioada intre 05 aprilie si 10 august este mai mare de 126 zile calendaristice, nu ma pot intoarce la serviciu (sarcina cu risc) si trebuie sa-mi iau concediu medical 75% pentru 2-3 saptamani. Apoi voi prezenta concediul de sarcina si lauzie. De asemenea mentionez ca lucrez in sistemul privat si am 2 ani vechime la respectivul loc de munca inainte sa intru in concediu pt primul copil.

Va rog sa imi spuneti:
1. Care este baza de calcul a celor 75% pentru CM ,situatia mai sus mentionata? POate angajatorul sa-mi refuze acest concediu?
2. Care este baza de calcul pentru concediul prenatal si postnatal ?
3. Exista vreun temei legal care stipuleaza neplata drepturilor banesti pentru perioada de CM, daca acesta survine imediat dupa CIC?
4. Ce indemnizatie voi primi cand intru in CIC cu bebe 2? Baza legala si procentul?

Numai bine!

Cu multumiri,
Ioana Matei
Cel mai recent răspuns: nilufera , utilizator 12:01, 21 Februarie 2011
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art.8...
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate perioadele în care asiguratul beneficiazã de concediile şi indemnizaţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
...
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(literã introdusã prin art. I pct. 6 din O.U.G. nr. 36/2010, în vigoare de la 26 aprilie 2010)

2. Conform OUG111/2010, art.2(5), cele 12 luni premergatoare nasterii pot fi formate si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
- au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005;
- au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului.

3. Tot OUG 111/2010, art.13(3) spune:
La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5).

4. Certificatul medical nu poate fi refuzat de angajator decat daca este ilegal dat. Daca aveti neplaceri va adresati Casei de Asigurari de Sanatate.
5. Baza de calcul pentru concediile medicale, inclusiv cel de maternitate (pre si postnatal) este formata din cele 6 luni premergatoare evenimentului.
6. Nu exista temei legal care sa interzica un concediu medical imediat dupa CCC.
7. Indemnizatia pentru CCC este de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei (3.400 lei), in functie de ce varianta de CCC alegeti (OUG 111/2010, art.2, alin.(2) si (3).
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Februarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane


1. Baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
In stabilirea celor 6 luni se utilizeaza si perioadele asimilate stagiului de cotizare (sunt perioadele in care nu se contribuie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, dar care pot fi folosite la obtinerea unora dintre drepturile de asigurari sociale) , in cazul dvs. perioada in care ati beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, iar veniturile care se iau în considerare sunt indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani.
Angajatorul nu are dreptul sa va refuze acest concediu medical. Atentie, anterior datei de 5 aprilie 2011 trebuie sa depuneti o cerere la societate prin care sa solicitati reinceperea activitatii. La data de 5 aprilie mergeti la societate cu concediu medical.

2. 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical. Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

3. Nu

4. La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate. In cazul dvs. se vor lua in considerare o parte din veniturile aferente perioadei in care v-ati aflat in crestere copil (9 luni) iar restul, de pana la 12 luni, perioadele in care va veti afla in concediu medical si concediu de sarcina si lauzie (3 luni daca nasteti in august).
Baza de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului impartita la 12. Cam greu de calculat, avand in vedere ca nu cunosc cuantumul indemnizatiei de care beneficiati si nici cuantumul indemnizatiei ptr. concediile ce urmeaza sa le luati.


Baza legala si procentul?
OUG 111/2010
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
16 mai intra in sarcina si lauzie
Procentul este de 75%.
Buna ziua! Am si eu o intrebare referitor la calculul indemnizatiei de cresterea copilului:Daca am beneficiat de tichete de masa (care sunt impozitate) se cumuleaza cu venitul salarial?Din cate stiu eu se ia doar venitul brut si impozitul pe tichete se calculeaza separat,dar,logic ar fi sa fie inclus la calcul odata ce se impoziteaza ca venit salarial.Multumesc!
Nu orice venit impozabil se ia in calcul la indemnizatie de crestere copil ci doar venitul de natura profesionala.
Valoarea tichetelor de masa, la fel ca valoarea unei chirii nu sunt venituri de natura profesionala.
Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal :
Veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă, precum şi orice sume de natură salarială primite în baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se referă, şi care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestată ca urmare a contractului individual de muncă, a contractului colectiv de muncă, precum şi pe baza actului de numire:
...
— valoarea nominală a tichetelor de masă, tichetelor de creșă, tichetelor de vacanță, acordate potrivit legii;
......

Asadar, valoarea nominala a tichetelor de masa este considerata venit salariat sau asimilat veniturilor salariale.

Alte discuții în legătură

Studenta insarcinata PalyAlexandra PalyAlexandra Buna ziua, Sunt studenta la medicina anul 5 si am ramas insarcinata. Lucrez part time pentru a-mi plati asigurarile medicale. Intrebarea mea este: \"De ce ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu de maternitate si de concediu pentru cresterea copilului? florydulcik florydulcik fiind angajata la 4 ore(partime).dupa ce perioada pot beneficia de concediu maternal?beneficiez de indemnizatia pt ingrijire copil?daca da,dupa ce perioada de ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie club sportiv - indemnizatie crestere copil catadiac2 catadiac2 Buna ziua, Ma aflu in situatia in care sunt presedintele unui club sportiv si in acelasi timp insarcinata in 6 luni. In acelasi timp am un contract ... (vezi toată discuția)