avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie conform Legii nr. 263/2010
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie conform Legii nr. 263/2010

buna ziua as vrea si eu sa aflu ceva legat de pensie sunt nascut pe 10.06.1960 si am urmatoarea vechime 24 ani munciti in grupa 1 si inca 6 ani fara grupa si as vrea sa stiu dak pot iesi la pensie de drept anul acesta fara sa pierd din pensie ceva astept un raspuns va rog si va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:24, 13 Februarie 2011
Limita de varsta la 59 ani si 6 luni,reducere de 5 ani si 6 luni din 65.
Legea 263/2010
Art. 158
(1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale.

Tabelul nr. 1

Stagiul de cotizare Reducerea varstei standard de pensionare cu:
realizat in conditii Ani Luni
deosebite
(ani impliniti)
24 5 6

Daca va incadrati la art.30 se schimba datele,privind reducerea.
Art. 30
(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:
a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;
d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;
e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3;
f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4.
(2) Periodic, din 2 in 2 ani, locurile de munca in conditii speciale prevazute la alin. (1) lit. e) sunt supuse procedurii de reevaluare a incadrarii in conditii speciale.
(3) Procedura de reevaluare prevazuta la alin. (2) se stabileste prin hotarare a Guvernului, elaborata in termen de 9 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(4) Este asimilata stagiului de cotizare in conditii speciale de munca, prevazut la alin. (1) lit. b), perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupele I si II de munca si care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt incadrate in conditii speciale de munca.
(5) Constituie stagiu de cotizare realizat in conditii speciale de munca si perioadele in care un asigurat care isi desfasoara activitatea in conditii speciale de munca se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca si/sau in concediu de odihna, daca cel putin in ziua premergatoare concediului a lucrat in locuri de munca incadrate in astfel de conditii de munca.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire la pensie la 45 de ani bodydolcegabbana bodydolcegabbana m-am nascut in 1966 si lucrez in conditii speciale de munca gr1 din 1982 as putea sa ies anticipat la pensie la varsa de 45 de ani?(pana acum pe vechea lege se ... (vezi toată discuția)
Clasificarea locurilor de munca geo964 geo964 As dori sa stiu in ce clasa (grupa) de munca ma incadrez ,avind in vedere faptul ca i-mi desfasor activitatea 100% din timpul de lucru lunar in subteran (-20m ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata viorel53 viorel53 La depunerea dosarului de pensionare cu adeverinte de gr.1 si gr.2 pentru activitati inainte de anul 2001 nu s-au luat in considerare anii din gr.1 si din ... (vezi toată discuția)