avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua.Fata mea are 5 ani vechime in campul muncii,si este in concediu postnatal pana pe 17 iulie 2011.Poate benificia de somaj dupa ce termina concediul?Si pe ce perioada?

P.s:Fata mea are actele pentru postnatal facute in Focsani locul unde a si nascut, iar acum are domiciliul in Bacau,dupa casatorie.Unde poate face actele pentru somaj daca beneficiaza de el?.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:10, 14 Februarie 2011
1. Nu poate fi in concediu postnatal asa de mult timp. Cred ca ati vrut sa spuneti ca este in CCC pana la 2 ani.
2. La data incetarii CCC face o cerere catre angajator prin care solicita incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluioasi CIM.
3. Daca angajatorul nu mai are nevoie de serviciile ei ii desfiinteaza postul si o concediaza cu art.65 din Codul muncii si astfel poate beneficia de indemnizatie de somaj.
4. Conditiile penru a beneficia de indemnizatie de somaj sun:
- sa-i inceteze CIM din motive neimputabile ei;
- in ultimele 24 de luni sa aiba 12 luni cotizate la somaj (in cazul ei se iau in calcul lunile lucrate dupa CCC si se completeaza, pana la 12, cu luni lucrate inainte de CCC).
5. Actele pentru indemnizatia de somaj se depun la Agentia de Somaj de care apartine cu domiciliul (Bacau).

6. Din Legea 76/2002:
Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

7. Perioada de CCC nu este perioada de cotizare la somaj.
8. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie somaj EuPiti EuPiti Buna ziua, Beneficiez de concediu crestere copil de 2 ani dar intre timp postul pe care-l ocupam la serviciu s-a desfiintat. Peste cateva zile trebuie sa-mi ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc flory_re flory_re Buna ziua, Momentan sunt in co de crestere al copilului, si inscrisa la master.dupa terminarea co pot sa primesc somaj un an? care ar fi suma primita , daca ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei de somaj Armisid Armisid Buna seara, As dori sa-mi dati cateva informatii in legatura cu suma pe care urmeaza sa o primesc de la Somaj. Situatia mea este: am fost in concediu ... (vezi toată discuția)