Buna seara
Multumesc din toata inima =D> pentru raspunsurile prompte pe care le-am primit din partea d-voastra.Dar :-/ in continuare am o mare mare nedumerire si anume : am incheiat cu mama mea un contract de intretinere cu drept de uzufruct viager unde #-o notarul la care am incheiat contractul ne-a confirmat ca este singurul act care nu poate fi atacat de nimeni inafara de mama mea, pana aici toate bune si frumoase :D dar :"> reprezentantii bancilor au sustinut tocmai contrariul :O si anume ca aceasta forma de contract este cel mai usor atacabil :-/ ,nu stiu acuma cui sa dau crezare?!?
Cu mii de multumiri.
Notarului şi băncii!:D:D:D
Contractul de întreţinere poate fi desfiinţat numai de părţile contractante, în condiţiile prevăzute de art. 1020 şi art. 1021C. civ., pentru neexecutarea culpabilă a obligaţiilor de către oricare dintre părţi.
Datorită caracterului alimentar al obligaţiei debitorului, termenele stipulate pentru executare sunt foarte importante, debitorul fiind de drept în întârziere, conform art. 1079 alin. (2) pct. 3 C. civ., astfel că instanţa poate dispune rezoluţiunea, fără a mai acorda un termen de graţie.
Astfel, rezoluţiunea contractului de întreţinere face ca dreptul de proprietate asupra bunului să reintre în patrimoniul înstrăinătorului - întreţinut. La acest aspect s-a referit banca... Dar rezolutiunea, pentru a putea fi dispusă de instanţă, trebuie dovedită temeinic...;)
Trebuie sa ne intelegem. Dreptul la actiune civila este una iar sansele de reusita ale acestei actiuni sunt cu totul alt lucru. Contractul de intretinere poate fi atacat, ca orice contract, pentru diferite cauze, partea care-l ataca invocand un drept al sau si un interes nascut si actual. Contractul este un "res inter alios" adica are efecte numai intre parti si afara de anumite situatii specifice poate fi, in mod firesc, atacat numai de aceste parti intre care-si produce efectele.Mai poate fi atacat insa si de cei din categoria avanzilor cauza ai unei dintre partile contractante (mostenitori sau poate creditori in acest caz). Asadar daca mai aveti frati, surori, si acestia pot sa atace contractul dupa decesul mamei, invocand, de exemplu, faptul ca au fost pagubiti deoarece nu v-ati executat obligatia de intretinere si ca astfel s-a micsorat patrimoniul mamei.
Din perspectiva majoritatii bancilor, imobilele dobandite cu titlu de intretinere nu sunt acceptate ca garantii, tocmai pentru existenta potentialelor riscuri care v-au fost expuse mai sus. In plus, in general intretinutii isi inscriu si interdictii de instrainare si grevare in favoarea lor, si isi mentin dreptul de uzufruct viager, deci de obicei dreptul de proprietate nu e deplin pana la decesul intretinutilor. Se mai pune si problema unei eventuale executari silite a unor astfel de bunuri.
Drept la mostenire
mary222
am si eu o intrebare tatal meu a decedat a mai ramas mama iar acum am aflat ca parintii mei au intocmit cu fratele meu un contract de intretinere cu drept de ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire
casandra_codau
buna seara!am si eu o problema...in urma cu cativa ani bunica si-a impartit averea...fiului cel mic i-a dat casa printr-un contract de mostenire...de atunci si ... (vezi toată discuția)