wewerita a scris:
Cartea de identitate - de la lege la ghiseu!
Si care este legatura intre ghiseu si functia publica?
wewerita a scris:
Vine vremea sa imi schimb BI in CI. Citesc legea, ma uit pe un site, imi pregatesc dosarul si ma prezint la ghiseu. Incepe epopeea.
Nu stiu ce lege ati citit, dar Legea nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici n-ati citit-o. Din art. 2 ati fi putut afla ca functia publica implica excercitarea prerogativelor de putere publica, iar activitatile care implica excercitarea prerogativelor de putere publica sunt
strict si
limitativ prevazute prin Legea nr. 188/1999
Functionarii publici desfasoara
numai activitati care implica exercitarea prerogativelor de putere publica. Puteti citi mai jos art. 2 din Legea nr. 188/1999 si puteti constata ca prerogativele de putere publica nu au legatura cu activitatea de la ghisee.
ART. 2
(1) Funcţia publică reprezintă ansamblul atribuţiilor şi responsabilităţilor, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor de putere publică de către administraţia publică centrală, administraţia publică locală şi autorităţile administrative autonome.
(2) Funcţionarul public este persoana numită, în condiţiile legii, într-o funcţie publică. Persoana care a fost eliberată din funcţia publică şi se află în corpul de rezervă al funcţionarilor publici îşi păstrează calitatea de funcţionar public.
(3) Activităţile desfăşurate de funcţionarii publici, care implică exercitarea prerogativelor de putere publică, sunt următoarele:
a) punerea în executare a legilor şi a celorlalte acte normative;
b) elaborarea proiectelor de acte normative şi a altor reglementări specifice autorităţii sau instituţiei publice, precum şi asigurarea avizării acestora;
c) elaborarea proiectelor politicilor şi strategiilor, a programelor, a studiilor, analizelor şi statisticilor necesare realizării şi implementării politicilor publice, precum şi a documentaţiei necesare executării legilor, în vederea realizării competenţei autorităţii sau instituţiei publice;
d) consilierea, controlul şi auditul public intern;
e) gestionarea resurselor umane şi a resurselor financiare;
f) colectarea creanţelor bugetare;
g) reprezentarea intereselor autorităţii sau instituţiei publice în raporturile acesteia cu persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, din ţară şi străinătate, în limita competenţelor stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, precum şi reprezentarea în justiţie a autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea;
h) realizarea de activităţi în conformitate cu strategia de informatizare a administraţiei publice.
wewerita a scris:
Credeti ca ne mai facem bine?
Eu stiu? Prima conditie, in opinia mea, ar fi sa nu mai vorbim / scriem despre ceea ce ne este complet necunoscut, cu pretentia ca stim ce spunem. Cu alte cuvinte, sa renuntam noi, romanii, sa ne mai pricepem la toate.