avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Cartea de identitate - de la lege la ghiseu!
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Cartea de identitate - de la lege la ghiseu!

Vine vremea sa imi schimb BI in CI. Citesc legea, ma uit pe un site, imi pregatesc dosarul si ma prezint la ghiseu. Incepe epopeea. Cererea - poftiti. Certificat de nastere - poftiti. Certificat de casatorie - pentru ce? Nu sunteti casatorit? Da, dar nu am alt nume. Mergeti si aduceti copia si originalul. Merg - vin. Se repeta si ajung la - actul de proprietate - poftiti! Pai aici scrie (era denumirea localitatii din momentul intocmirii actului, acum este alta denumire) - va trebuie adeverintă de rol. Mergeti. Merg. Vreau o adeverinta de rol - faceti o cerere - nu aveti un model sau un formular tipizat? - nu. Fac cererea. Mergeti la camera 1 Contabilitate, 2 Registrul Agricol, 3 Serviciu comunitar. Rabdare, rabdare, rabdare - intrebari stupide, presupuneri aiurite. Ma intorc - servim masa - mai asteptati o jumate de ora sau veniti maine. Astept. Se completeaza adeverinta - se merge la Primar - nu-i, Vice-primar - nu-i. Asteptati un pic ca se intorc. Astept. Vine semneaza - se face copie dupa adeverinta (???) - taxa 3 lei, o iau si plec. In Concluzie de la ora 10 la ghiseu - m-am reintors la 15. Am facut trei drumuri. Am citit legea de pomana. Si incerc o discutie cu doamna - pentru ce? pentru ce? pentru ce? Asa vrea SEFUL - noi suntem doar executanti, si ordinea in care punem documentele sa schimbat de fiecare data cand sa schimbat seful. Primul dorea cu chitanta in fata, al doilea cu chitanta la urma, iar cel prezent vrea adeverinta de rol. Uitasem am mers si la posta pentru timbre fiscale de 4 lei - patru de un leu. Cand mi-am facut BI la 14 ani a durat - pe loc. Acum astept 10 zile. Credeti ca am mai putut dormi noaptea - am venit plin de draci. In ce tara am ajuns sa traiesc. Sa va mai spun ca am auzit unul la TV spunand ca - depui actele si iti aduce agentul de politie CI acasa! Constatarea mea - acte inutile cerute - adeverinta de rol este ceruta cu un scop - cei care au datorii la primarii nu o primesc pana nu le achita. Ministerul Administratiei Publice si Internelor - de aici mi s-a tras mie.
La primarie au retea, calculatoare performante si monitoare LCD de firma - pe langa ele niste cataloage groase. Fac inregistrai si cu pixul si in calculator dar prefera sa te caute in catastive. Credeti ca ne mai facem bine?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2011
wewerita, utilizator
wewerita a scris:
Cartea de identitate - de la lege la ghiseu!

Si care este legatura intre ghiseu si functia publica?

wewerita a scris:
Vine vremea sa imi schimb BI in CI. Citesc legea, ma uit pe un site, imi pregatesc dosarul si ma prezint la ghiseu. Incepe epopeea.

Nu stiu ce lege ati citit, dar Legea nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici n-ati citit-o. Din art. 2 ati fi putut afla ca functia publica implica excercitarea prerogativelor de putere publica, iar activitatile care implica excercitarea prerogativelor de putere publica sunt strict si limitativ prevazute prin Legea nr. 188/1999

Functionarii publici desfasoara numai activitati care implica exercitarea prerogativelor de putere publica. Puteti citi mai jos art. 2 din Legea nr. 188/1999 si puteti constata ca prerogativele de putere publica nu au legatura cu activitatea de la ghisee.

ART. 2
(1) Funcţia publică reprezintă ansamblul atribuţiilor şi responsabilităţilor, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor de putere publică de către administraţia publică centrală, administraţia publică locală şi autorităţile administrative autonome.
(2) Funcţionarul public este persoana numită, în condiţiile legii, într-o funcţie publică. Persoana care a fost eliberată din funcţia publică şi se află în corpul de rezervă al funcţionarilor publici îşi păstrează calitatea de funcţionar public.
(3) Activităţile desfăşurate de funcţionarii publici, care implică exercitarea prerogativelor de putere publică, sunt următoarele:
a) punerea în executare a legilor şi a celorlalte acte normative;
b) elaborarea proiectelor de acte normative şi a altor reglementări specifice autorităţii sau instituţiei publice, precum şi asigurarea avizării acestora;
c) elaborarea proiectelor politicilor şi strategiilor, a programelor, a studiilor, analizelor şi statisticilor necesare realizării şi implementării politicilor publice, precum şi a documentaţiei necesare executării legilor, în vederea realizării competenţei autorităţii sau instituţiei publice;
d) consilierea, controlul şi auditul public intern;
e) gestionarea resurselor umane şi a resurselor financiare;
f) colectarea creanţelor bugetare;
g) reprezentarea intereselor autorităţii sau instituţiei publice în raporturile acesteia cu persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, din ţară şi străinătate, în limita competenţelor stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, precum şi reprezentarea în justiţie a autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea;
h) realizarea de activităţi în conformitate cu strategia de informatizare a administraţiei publice.


wewerita a scris:
Credeti ca ne mai facem bine?

Eu stiu? Prima conditie, in opinia mea, ar fi sa nu mai vorbim / scriem despre ceea ce ne este complet necunoscut, cu pretentia ca stim ce spunem. Cu alte cuvinte, sa renuntam noi, romanii, sa ne mai pricepem la toate.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
la fiecare ghiseu este un functionar public care este slab pregatit, nu cunoaste textul si spiritul legii - Eu am trei localitati unde platesc impozite si taxe. Parcă sunt în trei tari cu legi diferite. Un frate si-a facut CI - s-a dus cu CN (C+O), Contr V-C (C+O), BI si i-a facut CI - cum scrie în lege, iar mie îmi cere si Certificat de casatorie (C+O) și adeverintă de rol - în aceiasi Romanie la doar 250 Km distanta - de ce ca asa vrea unul sa isi exercite puterea publica
wewerita a scris:
la fiecare ghiseu este un functionar public care este slab pregatit, nu cunoaste textul si spiritul legii - Eu am trei localitati unde platesc impozite si taxe. Parcă sunt în trei tari cu legi diferite. Un frate si-a facut CI - s-a dus cu CN (C+O), Contr V-C (C+O), BI si i-a facut CI - cum scrie în lege, iar mie îmi cere si Certificat de casatorie (C+O) și adeverintă de rol - în aceiasi Romanie la doar 250 Km distanta - de ce ca asa vrea unul sa isi exercite puterea publica

Repet, la ghisee nu sunt functionari publici.

V-am rugat, in mesajul anterior, sa cititi Legea nr. 188/1999. Va rog sa reveniti cu argumente, nu cu afirmatii generale, care-mi arata ca nu cunoasteti realitatea.
Din pacate ,presupun ca wewerita este suparat/suparata pe functionarul de la ghiseu.Desi functionarul nu este de vina.Sa stiti ca dupa aparitia legii ,in teritoriu de nenumarate ori sunt trimise adrese/radiograme care fac anumite referinte la diferite spete.De aceea functionarul nu are nici o vina cand va cere si alte acte.El isi face doar datoria.Probabil ca fratele dvs.nu a declarat ca este casatorit sau probabil ca avea casatoria operata in baza si de aceea colegi nu i-au mai cerut acte doveditoare.Si sa mai stiti ca toate actele solicitate au fost conform cu legea.
ramurica - esti simpatic(a) - are cineva vreo vină? NU - e bine, este minunat. Functionarii isi fac intodeauna datoria. OK. Dar faza cu probabilul tine de meteorologie mai mult decat un act de identitate.

uite un link - [ link extern ]

exprimarea - certificatul de casatorie, daca este cazul, original si copie; - după capacitatea mea de intelegere inseamna - o persoana care sa casatorit si prin casatorie si-a schimbat numele-altul decat cel din certificatul de nastere- trebuie sa faca dovada ca la schimbat. Eu sunt de sex masculin - numele de familie - il am si in certificatul de nastere, actul de proprietate, vechiul BI. Eu sunt subiectul activ - merg la serviciul de eliberare sa imi reinoiesc documentul de identitate - nu am voie sa mint, este in interesul meu sa fiu cine sunt. Seful serviciului are o placere sa adune copii care nu tin de nimic - ca sa opereze in baza o poate face si după declaratia mea. Daca divortezi - prin hot. jud se stabileste ce nume vei purta iar vechiul certificat de casatorie nu il cere nimeni inapoi.

Gabriela dragă - te rog sa nu mai intervii - eu tocmai am aratat un caz real iar Dumneata vrei sa ma faci sa inteleg functia publica si functionarul public - te simpatizez doar pentru citatul din O.Paler - pentru mine legea are o finalitate sociala, nu este vointa unuia pusa pe hartie numita lege. Eu am incadrat relatarea mea aici pentru ca nu am gasit un un alt topic - sincer - ma deranjat ca nu interesul meu de a avea CI era important cat punctul f) colectarea creanţelor bugetare; din art 2 leg 188/1999 - adica Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date care functioneaza ca structura operativa în cadrul Ministerului Administratiei si Internelor nu iti elibereaza CI daca nu ai adeverinta de rol - adeverintă care nu se elibereaza daca nu ai platit impozitele si taxele locale. Adica conditioneaza eliberarea unui act de identitate cu achitarea unor datorii la primarie. Nu este cazul meu - dar in acelasi timp am vazut alte persoane care de luni de zile se milogesc la primarie sa le dea adeverinta de rol si au BI expirat. Eu nu asa vad un stat organizat. Directia de Impozite si Taxe are mijloace proprii de actiune - somație - actiune în instanta - executare. Functionarii publici care conduc aceste directii nu fac nimic 10 ani si apoi se comporta ca satrapii. Eu cunosc oamenii care nici macar nu mai stiu sa scrie - care nu stiu unde sa mearga, ce sa ceara. Cunosc persoane care nu si-au mai preschimbat BI de 5 ani. Unde sa ajuns! Citatul meu preferat apartine unui mare jurist Neagu Djuvara - licentiat in litere la Sorbona (istorie, 1937) si doctor in drept (Paris, 1940) - acesta este - statul care nu este capabil sa te apere nu are dreptul sa te judece - peste 50 % dintre romani sunt judecati zi de zi dar nu-i apara nimeni.

Va doresc tot binele din lume!

Alte discuții în legătură

Delegare atributii fp alexandru andra alexandru andra Unui FP trebuie sa i se intocmeasca decizie de delegare unor atributii ale unui curier(personal contractual). Oare nu intram in incompatibilitate cf. Legii ... (vezi toată discuția)
Transformare post contractual in functionar public ALavinia ALavinia Am fost angajata ca analist programator la SPCLEP din 2007, iar din august 2017 primaria mi-a schimbat încadrarea facandu-mă inspector de specialitate, asta ... (vezi toată discuția)
In urma aplicarii oug nr. 63/2010 personalul contractual va fi disponibilizat? milica68 milica68 Conform oug 63 toate posturile de la o primarie (in afara de muncitori) se transforma in functii publice. Ma intreb ce se va intampla cu personalul contractual ... (vezi toată discuția)