avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... D 392 B
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

D 392 B

Va rog frumos sa-mi comunicati daca un PFA cu activitate comerciala de prestari servicii, cu plata impozitului pe venit in sistem real si ne platitor de TVA, are obligativitatea intocmirii si depunerii declaratiei 392 B.
Studiind respectiva declaratie consider ca nu are aceasta obligatie deoarece:
- PFA - urile nu au cifra de afaceri
- PFA - urile care incaseaza contravaloarea serviciului prestat numai pe baza bonului fiscal emis de casa de marcat, nu au nici un fel de evidenta a clientilor, acestia fiind si persoane fizice si SC - uri, deci nu pot stii cine imi este client si cum este inregistrat dpdv al platii TVA - ului
In vechea forma a Codului Fiscal aceasta declaratie trebuia depusa numai de persoanele juridice, dar, prin OUG 117/2010 se face referire la persoane impozabile.
Cel mai recent răspuns: Popa Adrian , Contabil 22:00, 16 Februarie 2011
Din instructiuni

ectiunea "Cifra de afaceri"
Se inscrie cifra de afaceri realizata la finele anului de raportare, care trebuie sa fie inferioara sumei de 35.000 de euro, calculata in echivalent lei, potrivit legii, respectiv inferioara sumei de 119.000 lei.
Sectiunea "Livrari de bunuri si prestari de servicii catre:"
Randul 1 – Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru vanzari", pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 – Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru vanzari", pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA .

Sectiunea "Achizitii de la:"
Randul 1 – Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari", pentru achizitii efectuate de la persoane inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 1 – Coloana "TVA" se completeaza cu valoarea TVA inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari", pentru achizitiile efectuate de la persoane inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 – Coloana "Valoare" se completeaza baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari", pentru achizitii efectuate de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 - Coloana "TVA" nu se completeaza.

Cocluzie -
Persoanele fizice neplatitoare de TVA, nu sunt obligate sa intocmeasca registrul de vanzari si cumparari si deci ................
@ursu, din pacate cred ca in codul fiscal de anii trecuti era tot sintagma persoana impozabila
asta de mai jos e din anul 2009:
(7) Persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153, a căror cifră de afaceri, astfel cum este prevăzută la art. 152 alin. (2), dar excluzând veniturile obţinute din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, realizată la finele unui an calendaristic, este între 10.000 şi 35.000 euro, calculată la cursul de schimb valutar din ultima zi lucrătoare a anului, trebuie să comunice, printr-o notificare scrisă organelor fiscale competente, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor, următoarele informaţii:

a) suma totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii către persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153;

b) suma totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii către persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153;

c) suma totală şi taxa aferentă a achiziţiilor de la persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153;

d) suma totală a achiziţiilor de la persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153.


Un prieten care e la NORMA DE VENIT si-a depus declaratia asta desi nu are/tine nici o evidenta; tot ce are e extrasul de cont, a facut suma pe sumele intrate si asta e CA ce a trecut-o; asa a primit "instructiuni" de la finante; am inteles ca-i intereseaza totalul, defalcat pe platitori / neplatitori mai putin; el fiind la norma i-au spus sa treaca 0 la achizitii
Popu a scris:

..............................................
Un prieten care e la NORMA DE VENIT si-a depus declaratia asta desi nu are/tine nici o evidenta; tot ce are e extrasul de cont, a facut suma pe sumele intrate si asta e CA ce a trecut-o; asa a primit "instructiuni" de la finante; am inteles ca-i intereseaza totalul, defalcat pe platitori / neplatitori mai putin; el fiind la norma i-au spus sa treaca 0 la achizitii


Daca ii intereseaza numai totalul atunci acest total este raportat prin D 200.
Deci D 392B, in cazul meu, reprezinta o dubla raportare.
In cazul prietenului tau eu nu as fi depus aceasta declaratie.
Am prieteni PFA care anul acesta au trecut la real, anul trecut fiind la norma de venit, si deci nu au ce sa scrie in D 392B pentru ca nu au nici un fel de evidenta a cheltuielilor ci doar totalul incasarilor din raportul de memorie fiscala a casei de marcat. Ei nu vor depune aceasta declaratie. De altfel nici nu stiu de existenta acestei declaratii.
[ link extern ]
O discutie de pe site-ul ANAF. E legata de persoanele la norma de venit, care vorba aia au si mai putina hartogarie de tinut decat cei de la real.
"persoanele fizice autorizate impuse pe bază de norme de venit sunt obligate să ţină evidenţe simple cu ajutorul jurnalelor de vânări şi cumpărări"
Si eu sunt la norma, crede-ma nu doresc sa depun declaratia asta, probabil trebuia sa o depun incepind cu 2007, am avut CA mai mare de 10.000 euro ... Am inteles ca nedepunerea declaratiei se sanctioneaza cu amenda intre 500-1000 ron, 50% reducere la plata in 48 de ore ...Eu unu o sa merg pe la finante sa vad ce declara inspectorul de acolo ...
Din instructiunile de completare am inteles ca plafonul este intre 10000 si 35000 euro. Eu ma situez la o cifra de afacere de aprox. 200 euro, pentru anul 2010 si am report pentru anul 2011 o pierdere fiscala din 2005 si 2006 de aprox. 180 euro.
Asta ma face sa cred ca tot nu trebuie sa depun aceasta declaratie.
D 392A se depune si cind cifra de afaceri este 0.

Alte discuții în legătură

Cifra de afaceri la pfa suciugeorgeta suciugeorgeta in decl.392 trebuie trecuta cifra de afaceri....care este aceasta in conditiile in care sunt la norma de venit,neplatitor tva,am avut incasari de 930 si plati ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392 anaf mariana_marian1778 mariana_marian1778 Buna seara.Imi poate spune cineva ce contine declaratia 392 pe care trebuie s-o depuna PFA-urile la fisc pana in 25 februarie? Cifra de afaceri,prestari de ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392b iamaiama2 iamaiama2 Buna ziua! Am o Intreprindere Familiala cu activitatea principala Comert cu amanuntul in magazine nespecializate,cu vanzare predominanta de produse ... (vezi toată discuția)