avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... angajare somer cu varsta peste 45 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

angajare somer cu varsta peste 45 ani

Buna seara, as dori sa stiu:
1) care sunt facilitatile de care beneficiaza un angajator , daca angajaza somer cu varsta peste 45 ani
2) ce trebuie sa mai plateasca o persoana cu varsta peste 45 ani , angajat din somaj?(doar contributiile sociale-somaj,sanatate, pensie+impozit pe venit)
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nargyss , utilizator 20:41, 16 Februarie 2011
Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri intretinatori unici de familie primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu un salariu de baza minim brut pe tara in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
lucian, ceea ce zici este pentru proaspat absolventi... pentru someri se aplica alte cote:

Cuantumul lunar al subvenţiei acordate pentru fiecare persoană încadrată cu contract individual de muncă din rândul şomerilor este:

a)în perioada 1 aprilie-31octombrie, 70% din salariul de bază minim brut pe ţară;

b)în perioada 1 noiembrie-31martie, un salariu de bază minim brut pe ţară, la care se adaugă contribuţiile de asigurări sociale datorate de angajatori, aferente acestuia.”


mai multe informatii consultati legea 76/2002 cu actualizarile aferente (SECŢIUNEA a 3-a - Stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor)
1. Din Legea 76/2002:
Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.

(2) De facilitãţile prevãzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, datoratã de angajator pentru persoanele respective, beneficiazã şi angajatorii care, în raport cu numãrul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au aceastã obligaţie legalã, dacã încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.

(3) Subvenţionarea locurilor de muncã vacante pentru încadrarea în muncã, în condiţiile alin.(2), a persoanelor cu handicap nu poate depãşi 60% din costurile salariale ale angajatorului, pe o perioadã de un an de la angajare, aferente persoanelor cu handicap încadrate în muncã.

(4) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).

(5) Angajatorii care încadreazã în muncã, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajãrii îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipatã parţialã sau de acordare a pensiei pentru limitã de vârstã, dacã nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipatã parţialã, beneficiazã lunar, pe perioada angajãrii, pânã la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.

(6) Nu beneficiazã de facilitãţile prevãzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevãzute la aceste alineate.

Art. 85.1. - Angajatorii care beneficiazã de subvenţionarea locurilor de muncã în condiţiile art. 80 sau art. 85 alin. (1) şi (2) şi care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor încadrate pe aceste locuri de muncã, din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2), anterior termenelor prevãzute de lege, nu mai pot beneficia de o nouã subvenţie din bugetul asigurãrilor pentru şomaj pe o perioadã de 2 ani de la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu.

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. Persoana peste 45 de ani, angajata cu CIM, plateste aceleasi impozite si contributii ca toata lumea.

d_ilie_cristian:
Art.78 si 79 din Legea 76/2002, de care ati pomenit, au fost abrogate de Legea 118/2010.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Stimate domn Tudor Valeriu, va multumesc pentru raspunsul foarte prompt .Deosebit respect, Nargyss

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce facilitati am daca angajez o persoana aflata in somaj? tompea tompea ce facilitati am daca angajez o persoana aflata in somaj si care are peste 45 de ani (vezi toată discuția)
Facilitati angajare someri/absolventi EmiB EmiB Buna ziua, daca ma poate ajuta cineva cu o nelamurire. Mai exista facilitati pentru angajatori in momentul in care angajeaza someri, absolevnti ori persoane ... (vezi toată discuția)
Lege ajutor lilicrin lilicrin exista vre-o lege ce ajuta o firma daca angajeaza proaspat absolventi de facultate si persoane peste 45 de ani? Daca da care? (vezi toată discuția)