avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitie activ de la o firma din UE- firma din Ro nu ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitie activ de la o firma din UE- firma din Ro nu este platitoare de tva

buna !
va rog sa ma lamuriti in cazul unei firme cu o cifra de afaceri pana la 35000 de eur si care nu este inregistrata ca si platitoare de tva, cum se procedeaza in cazul in care se achizitioneaza dintr-o tara din UE un activ avand o valaore de 1000 eur?(pe fact apare valoarea a si tva-ul aferent):
1.se trece toata valoarea pe mijl fix( adica cei 1000 eur si tva aferent de 19,6%) deci pe 212 sau
2 se trece toata valoarea (1000 eur si tva-ul de la ei) pe cheltuiala?
intreb pentru ca firma din RO nu a comunicat celei din UE un cod valid de tva , iar cea din UE nu a trecut un cod valid de tva .(am doar un nr SIRET )
este cazul ca aceasta achiz sa o raportez undeva ? si daca da unde : in 390; ROE?)
Multumesc anticipat..
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 07:23, 17 Februarie 2011
Inainte de a face achizitia intracomunitara, trebuia sa va declarati platitor TVA, fie si numai pentru aceste achizitii, desi nu recomand acest lucru, intru-cat trebuie sa platiti TVA la achizitie prin decontul special si sa va inregistrati in Registrul operatorilor intracomunitari. Operatiunea se declara in D 390.
In cazul dvs. este bine sa intrati mai intai in legalitate, sa comunicati apoi codul valid de TVA si sa rugati firma furnizoare, sa storneze factura initiala si sa va factureze fara TVA.
am inteles -partial.
dar acu ca si principiu aceste achizitii de active din ue (avand in vedere ca eu am CA pana la 35000 de eur) cum este corect sa le inreg in contabilitate?
pe mijl fixe sau pe cheltuieli? sau nu le pot inreg deloc atata timp cat nu m-am declarat in ROE?
scuze dar asa de incalcita mi se pare toata treaba asta .:sorry:
multumesc din nou.
intrucat achizitia este de 1.000 euro, firma neplatitoare de tva in romania nu este obligata sa se inregistreze in scopuri tva intracomunitar si sa se inscrie in ROI.
plafonul achizitiilor intracomunitare pentru care intervine obligatia inregistrarii este de 10.000 euro (34.000 lei)

in aceste conditii, furnizorul a procedat foarte bine facturand cu tva, iar dvs. includeti taxa in valoarea mijlocului fix - > operatiunea nu se declara in 390.

va puteti inregistra in scopuri tva si in ROI, prin optiune, chiar daca nu ati depasit plafonul de 10.000 euro pentru achizitii intracomunitare, dar asta ar insemna ca furnizorul sa va factureze fara tva, iar dvs. sa platiti efectiv tva in romania, adica 24%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regim special masini second hand-declaratii, inregistrari miha1978 miha1978 Buna ziua! Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de urmatoarea situatie: Reprezint o firma din Romania neplatitoare de ... (vezi toată discuția)
Reg op. intracomunitari Mariralu Mariralu Se poate inscrie in ROI un SRL neplatitor de TVA ? Multumesc anticipat pentru ajutor. (vezi toată discuția)
Srl neplatitor tva inregistrat in roi adi1970 adi1970 SRL platitor de TVA lunar in 2010, cifra de afaceri pentru 2011 de 9000 Euro, inregistrat in ROI cu achizitii intracomunitare in valoare de 6000 Eur in 2011, a ... (vezi toată discuția)