Buna ziua!
Azi am avut neplacuta surpriza de a afla ca in perioada 2003-2006 martie, firma la care am lucrat pe perioada nedeterminata cu 8 ore/zi, nu a depus declaratiile privind stagiul de cotizare la fondul de somaj, respectiv pensie. Aceste contributii mi-au fost deduse lunar din salar. Respectiv, in aceeasi perioada, am fost angajata la o alta societate (acelasi administrator), cu 4 ore/zi timp de 2 ani si si aici imi lipseste stagiul de cotizare.
Va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac in aceasta situatie, avand in vedere ca lipsa acestor cotizatii ma vor afecta in mod serios la pensie.
Multumesc!
1. Legea 76/2002 (legea somajului) spune: Art. 111. - Incalcarea de catre angajator a obligatiilor prevazute la art. 26 alin. (1) si la art. 27, constand in sustragerea de la obligatia privind plata contributiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj, constituie infractiune ºi se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
Art. 112. - Retinerea de catre angajator de la salariati a contribuþiilor datorate bugetului asigurrrilor pentru somaj si nevirarea acestora în termen de 15 zile in conturile stabilite potrivit reglementarilor in vigoare constituie infractiune ºi se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda.
2. Legea 263/2010 (legea pensiilor) nu mai considera infractiune retinerea si nevirarea contributiei pentru pensie ci contraventie care se sanctioneaza cu amenda de catre Casa de Pensii (art.142-148 din lege).
3. De aceea trebuie sa va adresati mai intai AJOFM si Casei de Pensii sa aplice legea si sa va spuna ce sa faceti in continuare. Apoi puteti da in judecata pe angajator.
Am cerut o adeverinta privind stagiul de cotizare de la casa de Pensii si AJOFM. In perioada 2004 ianuarie-2006 martie nu s-au depus declaratiile privind cotizarea mea la fondurile respective. Banuiesc ca platile s-au efectuat catre Finante, deoarece lunar aveam control fiscal pentru rambursare de TVA. Din nefericire, in cei 2 ani si 3 luni (perioada in care nu s-au depus declaratiile) nici un organ de control nu a observat neregulile. Am discutat cu juristul de la ITM, cu juristul de la Casa de Pensii, cu juristul de la AJOFM, nimeni nu mi-a spus clar ce am de facut, m-au plimbat de la unii la altii. Un amic avocat, mi-a recomandat sa fac o solicitare in scris firmelor respective si sa le dau termen 30 de zile, sa trimit prin posta cu confirmare de primire. Mentionez ca in perioada respectiva am lucrat la 2 firme, la una cu norma intreaga, la cealalta cu timp partial si la nici una din firme nu s-au depus declaratiile catre somaj, pensii,sanatate (acelasi administrator, aceeasi contabila). Una dintre firme este in insolventa! Sfatuiti-ma ce sa fac, va rog frumos! Multumesc!
Daca ati avut control de la Finante pentru rambursarea TVA-ului, este posibil ca cota parte a contributiilor datorate a fost oprita din rambursarea TVA-ului....
Daca nu s-a platit contributiile, atunci declansati un litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.
Contributie somaj
serby68
buna ziua
cum se poate afla daca fostul tau angajatorul a virat contributiile pentru somaj, sanatate etc; ce se poate face daca constati ca aceste contributii ... (vezi toată discuția)