avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la indemnizatie de somaj

Buna ziua!
As dori sa intreb daca o persoana careia i-a incetat contractul de munca conf art. 65 alin 1 din Codul Muncii poate beneficia de indemnizatia de somaj daca isi i-a un job part time de la care primeste un salariu de 249 lei.
As dori sa analizati art.5 IV litera c) " nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare din Legea 76 din 2002.
Cel mai recent răspuns: elyababau , utilizator 14:32, 18 Februarie 2011
Legea 76/2002 a fost modificata de la 1 ian.2011
Art.5 pct.IV., lit.c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;

Mentiune: lit. c) a pct. IV al art. 5 a fost modificată de pct. 1 al art. I din ORDONANŢA DE URGENŢÃ nr. 126 din 8 octombrie 2008, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008.
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
lauraadriana, utilizator
1. Legea 76/2002 s-a mai modificat intre timp si acum spune asa:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. Din Norme metodologice la Legea 76/2002:
Art. 15...
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

4. Asta inseamna ca:
- persoana sa nu realizeze venituri;
- daca realizeaza venituri acestea sa fie numai din activitati autorizate potrivit legii (PFA, I.I., I.F.), sub 500 lei pe luna.

5. Asadar nu poate beneficia de indemnizatie de somaj daca are un CIM, indiferent de cuantumul salariului.
Multumesc pt raspunsuri !
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
elyababau, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate primi somaj daca detii un srl? Emra Emra Buna ziua, Este legal ca o persoana sa primeasca somaj in conditiile in care detine o societate comerciala de tip SRL dar la care nu este angajat? Sunt ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj oroles2010 oroles2010 Buna ziua! In conditiile in care detin un PFA pot beneficia de ajutor de somaj? (vezi toată discuția)
Conditie acordare somaj mada80sto mada80sto Ce lege reglemeteaza conditiile in care o persoana poate beneficia de somaj chiar daca are un venit mult sub indicele social de referinta? Precizez ca este ... (vezi toată discuția)