avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere- nelamuriri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere- nelamuriri

Buna ziua!
Noi vrem sa incheiem un contract de intretinere cu socrii mei, respectiv parintii sotului. As dori sa stiu daca este cel mai avantajos contract pentru noi, tinand cont ca el mai are doi frati, unul pe care il despagubim. Celalalt provine dintr-o alta relatie a soacrei. Nu vom avea nicio problema dupa decesul celor doi?
De asemenea, toate actele vor fi pe numele nostru din momentul incheierii actului, se va face intabularea pe numele nostru? Putem sa schimbam toate contractele la utilitati pe numele nostru?
Sunt taxele mai mici in cazul acestui tip de contract?
Se poate vinde apartamentul obtinut printr-un contract de intretinere, cu acordul celor intretinuti evident, in ideea, de exemplu de a ne muta de la 3 la 4 camere.

Sper ca nu sunt prea multe intrebari deodata.:D

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: melcisor , utilizator 11:42, 19 Februarie 2011
Contractul de intretinere nu este asimilat donatiei, deci este inatacabil de catre mostenitorii rezervatari ( sotul dvs. si cei doi frati).
Da, costurile sunt mult mai mici fata de vanzare-cumparare sau donatie.
Deoarece transferul de proprietate se face la semnarea contractului, veti putea intabula si veti putea schimba contractele la utilitati pe numele dvs.
Nu trebuie sa despagubiti pe nimeni.
Puteti vinde, dona, schimba etc., fara acordul intretinutilor, dar obligatia de intretinere subzista.
Asta inseamna ca, pana la decesul socrilor, trebuie sa le platiti intretinerea ( = ingrijire, alimente, medicamente etc., dupa cum v-ati inteles in contract).
Din acest punct de vedere, daca nu va indepliniti obligatia, intretinutii pot solicita instantei rezilierea contractului.
d-le Dutescu,lucrurile nu stau chiar asa,respectiv:
un contract de intretinere intradevar poate fi intabulat pe numele intretinatorului,dar clauza de intretinere interzice vanzarea,donarea bunului,prin insasi esenta respective clauze de intretinere.
doar daca se va prevedea in mod expes in fata notarului si in contractul incheiat ca intretinutul este de acord cu asa ceva(lucru extrem de greu de crezut),poate fi eventual vandut,donat,ipotecat,etc.
nu doresc sa intru mai in amanunt,dar sa nulasam impresia intretinatorului ca se poate bucura asa,in voie de emolumentul contractului de intretinere.
este usor de cerut rezolutiunea unui asemena contract(in comparatie cu cel de renta viagera).motivele sunt multiple....:)
@gabriel z
Lucrurile stau exact cum le-am expus mai sus.
Ce este un contract de intretinere? transferul de proprietate asupra unui bun, dar nu in schimbul unui pret in bani, ci in schimbul intretinerii.
Din contra, daca se mentioneaza ca acest transfer de proprietate se va face in fapt la decesul intretinutului, aceasta este o clauza facultativa, ramane la aprecierea partilor daca o introduc in contract.
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
Ana-Maria Dutescu, Avocat
ideea e ca nu avem de gand sa vindem dar daca s-ar ivi ocazia sa ne mutam la 4 camere am vrea:D.

Acum cum e cu clauza asta de transfer de proprietate in fapt dupa decesul celor 2 socrii? Ar fi trebuit deja sa-i spunem asta notarului sau ii spunem cand semnam actele? si daca in contract nu este trecuta clauza ce trebuie sa facem noi dupa deces?
Din cate am inteles, va doriti sa vi se transfere dreptul de proprietate imediat, la semnarea contractului. Atunci nu mai introduceti nici o clauza. Nu mai trebuie sa faceti nimic dupa decesul lor.

Alte discuții în legătură

Vanzare dupa succesiune catalinu catalinu Buna ziua, In primul rand imi cer scuze daca subiectul meu a mai fost discutat.... Situatia mea este urmatoarea.... In urma cu aproape 2 ani socrul meu ... (vezi toată discuția)
Transfer proprietate parinti - copii casatoriti iullian iullian In timpul casatoriei, am construit o casa (pe banii mei si a sotiei) pe terenul socrilor si titularii proiectului si a viitoarei case sunt, de asemenea, socrii ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare. Crystyana30 Crystyana30 Buna ziua, Speta este urmataorea: socrii vor sa treaca apartamentul pe numele sotului ( sotul mai are un frate), socrii cel mai probabil vor dori sa existe si ... (vezi toată discuția)