avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Remunerare functii in asociatiile de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Remunerare functii in asociatiile de proprietari


Va rog mult sa ne explicati corect.

In cazul in care la o asociatie de proprietari presedintele are si functia de casier , nu are contract de munca incheiat la nici o SC, as putea sa-i inchei un contract individual de munca cu timp partial, pe functia de casier ,avand atributii si de presedinte al asociatiei???? Cred ca ar fi corect ,gandesc eu. Contractul de mandat nu i l-as incheia intre parti

Cel mai recent răspuns: Dan Vasilescu , Alte profesii 22:14, 13 Februarie 2012
Un presedinte de asociatie - functie aleasa - nu se poate angaja pe sine pe o functie executiva. Ori presedinte, ori casier.

Va rog , as dori un raspuns cat mai precis de rezolvat la ,a gasi solutia legala si va multumesc anticipat.

IPresedintele se ocupa si de incasarea intretinerii .
Are functia aleasa de catre membrii locatari, administratorul l-am angajat dupa vreo 2 luni , asa ca pana sa angajam administrator , presedintele s-a ocupat si de incasarea sumele afisate lunar de catre contabilul ales in cadrul asociatiei.
Problema este ca acest presedinte nu are alt loc de manca ,nu are functie de baza cu CIM nicaieri, asa ca se doreste si e obligatoriu ca se incheie intre parti un CIM pentru presedinte. Legea spune ,de fapt, ca acestia au functie aleasa in baza contractului de mamdat .Ce solutie legala cf. normativelor in vigoare, as putea incheia ,noi, asociatia, pentru a fi incadrat cu timp partial de munca ori pe functie de casier, si sa renunte la functia de presedinte????
Acesta ,oricum se ocupa de toate problemele administrative din imobilul in care si domiciliaza.
Sau administatorul sa indeplin. si functia de casier , prin marirea sumei brute,(din care sa-i dea presedintelui partea lui), iar presedintele ramane cu contract de mandat.
Va multumim pentru rabdarea avuta de a raspunde prompt la diversele probleme si juridice,si fiscale ,pe cae vi le adresam dvs..Cu cat inaintam cu atat ne adancim in neintelese ordonante date "peste noapte" fara a sti precis nici cei de la finante sau Casa de sanatate sau pensii daca pentru un pensionar incadrat cu conv. civila la o asoc. propr. e necesar sa=i retinem CAS 10.5% si 5.5% CASS , sau pentru un salariat cu FF1 de baza ii calculam 5.5% CASS .(asta pana la luna decembrie 2010).De ce va soun, pentru ca mi s-a si raspuns de Casa de Sanatate ca pensionar. si salariatilor cu Conv. civile nu li se calc. si retine cota de 5.5%.
Aceasta ar fi a 2-a problema cu care m-am luptat anul atrecut (per.sept.-dec.2010). Nici pensionarilor nu li se retinea cota de 10.5% CAS ,raspuns primit de la Casa de pensii Brasov)





Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Suma primita de presedinte pe contractul de mandat este similara salariului si se platesc aceleasi contributii ca si pentru CIM. Asa ca nu-i nevoie sa-i mai faceti si CIM, mai ales ca nu se poate si una si alta pentru aceeasi persoana.

Administratorul poate foarte bine sa preia si functia de casier.

Cat de mari sunt salariile lor, asta stabiliti in comitet, inclusiv impartirea atributiunilor. Vreau sa spun ca presedintele poate face si pe casierul daca vrea, dar nu poate sa primeasca bani decat pe contractul de mandat.
Am inteles explixatia dvs., si chiar va multumesc mult, !!!!!!

As mai dori o lamurire in privinta unui administrator (calitate de pensionar) la care i-am calculat doar 16% impozitul aferent venit. brut si daca e corect ,fara a i se retine 10.5% CAS , somaj NU -, sanatate -NU ,fiind pe conventie civila ,iar in D112 sect.C,5.5% CASS NU se declara .de catre platitorii de venit.

Codul CAEN pt.Asoc. Proprietari ESTE CORECT 9499 cu cota de 0.400% fd.accid. de munca sau COD 6832 cota 0.159 %?????In D112 imi apre eroare tarif de risc accidente.
Presedintele nu poate fi casier, el controleaza casierul casa nu fura.

Alte discuții în legătură

Obligatii buget asoc propr. machiador machiador Subiect: obligatii fiscale la buget Pentru o asoc. propr. e corect cum am procedat privind retinerile la buget ,astfel: - pt.functia de presedinte ... (vezi toată discuția)
Contributii aferente conventiilor civile aureliao2015 aureliao2015 Buna ziua Ce contributii se platesc pentru conventiile civile? As vrea sa intocmesc pentru o asociatie de proprietari, pentru administrator, presedinte, ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat președinte asociație AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 <<Intrebare: Contractul de mandat pentru un presedinte al unei asociatii de proprietari se inregistreaza in revisal ? Gheorghe ... (vezi toată discuția)