am 14 ani vechime in grupa 1 de munca + ce mi se mai adauga la ei cu atatea legi care s-au scimbateu una nu mai stiu la ce varsta voi iesi la pensie.Sunt nascuta in anul 1964
6 luni la an.Deci 7 ani perioada suplimentara la vechimea in munca.Cei 14 ani aduc si o reducere a varstei standard cu 3 ani.Varsta standard din care se face scaderea nu o stim decat daca ne precizati luna nasterii.
Limita de varsta la 59 ani si 8 luni,reducere de 3 ani din 62 si 8 luni,daca indepliniti conditia de stagiu de 33 ani si 10 luni.Dupa cele postate,aveti la acest moment 21 ani de cotizare(14+7).Anticipat la 57 ani si 8 luni,daca indepliniti conditia de stagiu de 41 ani si 10 luni,fara stagiu asimilat.Anticipat partial la 57 ani si 8 luni,conditia de stagiu fiind de 33 ani si 10 luni,fara stagiu asimilat.
Interventie moderator Pentru a continua discutiile deschise, folositi butonul "raspunde" (albastru, dreapta, jos).
Multumesc, o zi buna,
Gabriela Pintea
gabriela767 a scris:
asa cum am spus in celalalt mesaj am 14 ani lucrati in grupa 1 de munca plus 7 ani suplimentari care se adauga sint nascuta pe 20 septembrie 1964 deci la ce varsta o sa pot iesi la pensie? Multumesc pentru raspuns
Buna ziua tuturor.Am o alta intrebare in acelasi domeniu(al pensionarii).Sotul meu are lucrati 15 ani in grupa 1 de munca,7 ani in grupa 2 de munca si 2 ani in grupa 3,la ce varsta se poate pensiona anticipat.Acum lucreaza in Spania,este cu contract de munca si as dori sa stiu daca anii lucrati in Spania se pot adauga la anii lucrati in Romania.Este nasut pa data de 8 Octombrie 1965.Va multumesc,o zi buna tuturor.
In data de 15 Martie am postat o intrebare si cum nu am primit nici un raspuns,ma gandesc daca am gresit undeva,si daca am gresit,nu imi dau seama unde.
Perioadele lucrate in state membre ale UE si in statele cu care Romania a incheiat conventii de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, perioade pentru care s-au platit contributiile de asigurari sociale, constituie stagiu de cotizare si in Romania.
Pornesc de la premisa ca pentru perioada lucrata in Spania se retin si vireaza contributiile obligatorii (numai aceste perioade constituie stagiu de cotizare si in Romania). Perioada lucrata in Spania constituie stagiu de cotizare si in Romania, in vederea deschiderii drepturilor de pensie.
Nu va pot spune data la care poate iesi sotul dvs. la pensie intrucat stagiile nu sunt clare. Daca adun data nasterii sotului dvs. cu 18 ani (varsta prezumata a primei angajari) si cu 22 de ani (perioada lucrata in grupe de munca), rezultatul este 2005. Or, in grupe de munca s-a lucrat pana in 1 aprilie 2001, dupa aceasta data s-a lucrat in conditii deosebite sau speciale. Reveniti cu stagiile, asa cum rezulta din carnetul de munca.