avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare datorii de la chiriasi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare datorii de la chiriasi

Buna seara.
Iata problema: In urma cu 6 luni am inchiriat o locuinta unor persoane cunoscute, intre ei si mine semnandu-se un Contract de inchiriere; ei nefiind siguri cat vor sta in acea locuinta, nu am mai apucat sa il declar si la Finante, valoarea chiriei fiind modica. La administratia blocului au fost inscrisi cu copiile buletinelor lor. Chiria stabilita de comun acord au platit-o la timp pana in luna Decembrie 2010 cand au aparut probleme cu platile, iar in Ianuarie 2011 nu au mai platit integral chiria.
Problema este ca tot la acea data (Ianuarie 2011) am constatat cu stupoare ca persoanele respective nu si-au achitat contributiile la intretinere si la electricitate de 3 luni (fiind vorba de persoane pe care ii stiam nici prin gand nu mi-a trecut "sa ii verific"), suma totala ridicandu-se in momentul de fata la aproximativ (fara valoarea chiriei, doar la utilitati) 1600 Ron #-o
In 26 Ianuarie a.c. le-am inmanat si au semnat o Notificare de evacuare (redactata in 2 exemplare - unul pt. fiecare dintre parti) prin care erau obligati sa paraseasca locuinta in maxim 15 zile calendaristice si cu plata sumelor restante - pt. aceasta le-am dat un termen maxim pana in 26 Februarie a.c.
Raspunsul dansilor la aceasta notificare a fost (cu "tupeu") ca ar dori sa stea si toata luna Februarie in locuinta si ca "vor plati" si aceasta luna - i-am contactat telefonic si le-am comunicat pe un ton raspicat (dar FARA injurii) ca acest lucru nu este posibil in conditiile actuale si sa paraseasca locuinta pana pe 10 Februarie.
Chiriasii au parasit locuinta in data de 10 Februarie a.c. fara a a ne anunta de acest lucru (i-am contactat noi pt. a vedea ce fac pe 10 Februarie seara - erau deja plecati), plecand totodata si cu cheile apartamentului.
Intrebati fiind telefonic cand au de gand sa predea cheile respectiv sa plateasca sumele restante, raspunsul dansilor a fost: "Nu suntem in Bucuresti, nu cred ca mai avem ce sa facem cu cheile si NU avem bani sa va platim!". Acelasi raspuns am primit si si azi la telefon. X-( . Precizez ca persoanele respective, din acest an din cate am inteles nu au un venit sigur.
In conditiile actuale am si eu cateva intrebari:
1. Exista posibilitatea sa declar la Finante retroactiv ca am avut apartamentul inchiriat?
2. In conditiile actuale si la suma restanta de recuperat, mai merita sa ma chinui sa angajez un avocat sa ii dau in judecata?
P.S. Mentionez ca deja am fost notificat pt. intreruperea energiei electrice si admisitratia blocului m-a mustrat pt. neplata sumelor, prin urmare am achitat eu aceste datorii din buzunarul propriu #-o
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: zombie_ro , utilizator 19:48, 15 Aprilie 2011
1-Nu
2-Da
In primul rand contractul de inchiriere este un contract consensual, astfel ca acesta este valabil chiar daca este nu este incheiat in forma scrisa. Cu alte cuvinte, nu exista nicio conditionare de înregistrarea la administraţia finanţelor publice pentru valabilitatea contractului de închiriere. El se încheie prin acordul de voinţă, încheierea unui înscris în acest sens fiind impusă de obligaţia proprietarului de a se înregistra ca plătitor de impozit pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor (chirii, mai simplu spus). Astfel chiar daca nu ati inregistrat contractul la administratia financiara acest lucru nu scuteste chiriasii de indeplinirea obligatiilor. In schimb daca nu inregistrati contractul sunteti in culpa ca si evazionist. Puteti face o declaratie de venit rectificativa pentru anul 2010 insa veti fi sanctionat cu amenda pentru neinregistrarea contractului in termen de 15 zile de la data semnarii acestuia.
In ceea ce priveste angajarea unui avocat, aceasta solutie poate fi utila in conditiile in care, in situatia in care catsigati (si evident sunt sanse) va puteti recupera cheltuielile de judecata. Urmeaza sa apreciati in functie si de onorariul pe care vi-l stabileste un avocat daca merita sa angajati aceste cheltuieli, avand in vedere ca de obicei aceste sume se platesc anticipat.
Succes
Puteti sa-i actionati in judecata in masura in care cunoasteti domiciliul unde pot fi citati!De cele mai multe ori chiriasii dispar "in ceata"!
marydumitrescu a scris:

In primul rand contractul de inchiriere este un contract consensual, astfel ca acesta este valabil chiar daca este nu este incheiat in forma scrisa. Cu alte cuvinte, nu exista nicio conditionare de înregistrarea la administraţia finanţelor publice pentru valabilitatea contractului de închiriere. El se încheie prin acordul de voinţă, încheierea unui înscris în acest sens fiind impusă de obligaţia proprietarului de a se înregistra ca plătitor de impozit pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor (chirii, mai simplu spus). .....

Va multumesc pt. raspuns. Acord in scris exista, prin contractul de inchiriere semnat de ambele parti in 2 exemplare si cu martor (care are ca baza si se mentioneaza in aceasta Legea 114/1996). Este adevarat ca ar fi fost obilgatia mea sa ii declar si la Finante, astfel fiind si eu mai protejat de asemenea neplaceri ca acum, dar nefiind sigur cat timp vor sta, nu am putut declara un termen precis si pe acel contract de la Finante si nici sa platesc impozite "in plus" daca plecau chiriasii mai devreme si nu imi gaseam altii nu ma avantaja.
Cred ca voi discuta si cu un avocat despre cat m-ar costa si cat ar tine un proces si astfel vad daca mai merita "chinurile proceselor". Daca nu ...asta e ..... :(( ... invatare de mine sa imi fie .... de insistat tot o sa mai insist telefonic (fara amenintari sau injuraturi) pana in "pastele cailor" sa imi recuperez sumele de la ei .... desigur exista si alte cai mai "neortodoxe" de ai face de rusine in public X-(
@doina_manuel: Copii dupa cartile de identitate ale lor am, dar nu pot stii cu certitudine daca aceasta este si adresa lor actuala.

Totodata mai am o intrebare tot legat de acest aspect: cat de legal este ca o firma de televiziune prin cablu foarte cunoscuta si controversata(nu dau nume ca sa nu fie "antireclama") sa incheie un contract pt. furnizarea serviciilor de TV+Internet catre cineva care sta in chirie la o anumita adresa, dar proprietarul imobilului sa nu fi fost de acord, respectiv sa isi fi dat acordul in scris sau macar verbal, cu instalarea si furnizarea acestor servicii?
Sunt in cunostiinta de cauza ca exista aceea "declaratie pe propria raspundere" care poate fi semnata de oricine - chiriasi, dar totusi, proprietarul unui imobil trebuie el personal sa semneze ca este de acord ca la adresa proprietatii personale sa se furnizeze un serviciu de care el practic, personal, nu beneficiaza.
Se pune aici problema, ce se intampla daca chiriasii pleaca sau sunt evacuati? Contractul de servicii a fost furnizat pe aceea adresa unde au stat chiriasii, dar nu a fost cerut de catre proprietarul imobilului. Ce se poate face in acest caz?
Va multumesc pt. raspunsurile de pana acum!
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
zombie_ro, utilizator
In ceea ce priveste contractul de furnizare servicii cablu acesta se incheie cu chiriasii, astfel ca acestia fiind parte contractuala sunt singurii raspunzatori. Dumneavoastra sunteti tert fata de acest contract. Ar fi bine insa sa inregsitrati o adresa la furnizorul de cablu in care sa le mentionati situatia expusa si faptul ca nu doriti sa beneficiati de contractul semnat de chiriasi.
Succes

Alte discuții în legătură

Tzeapa chirias doctorATU doctorATU Am incheiat contract inregistrat la circa finaciara intre proprietar si chirias in care se specifica ca ultimul trebuie sa achite chiria si utilitatile, lucru ... (vezi toată discuția)
impunere de plata a chiriei carmen silva carmen silva Buna ziua, am inchiriat un apartament unei persoane fizice. I-am dat cheia lociuntei in data de 4 aprilie a.c. iar acum cand m-am dus sa i-au chiria mi-a spus ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere ContSters180134 ContSters180134 buna ziua. am inchiriat un apartament cu 3 camere privat nemobilat undeva in sect 2. vreau sa stiu daca propietarul apartamentului ne va face contractul de ... (vezi toată discuția)