Buna seara.
am si eu o problema daca ma puteti ajuta cu un sfat.
parintii prietenului meu au decedat.
in urma decesului au ramas o casa o magazie 650 mp cc si 2200 mp teren.
in urma cautarii am descoperit ca parintii au autorizatie de construire pentru casa din 1963 si magazie 1978 insa pe teren nu am gasit nici un act.
prietenul meu ar dori sa vinda aceste imobile si terenul aferent insa neexistind TP pe teren nu poate vinde.
ce sfat imi puteti da in legatura cu acest teren.? cum ar putea obtine un act de proprietate pe acest teren. va multumesc anticipat.
Buna seara !
Primul pas ar fi sa se intereseze la primaria locului situarii acestora si sa verifice daca terenul este inregistrat in evidente , daca s-a platit impozitul aferent .... sau pt ce suprafete s-a platit impozuitul ...
actele carele detineti nu au nici o valoare juridica.
ca sa puteti dovedi ca respectivele terenuri si constructii au aaprtinut parintilor amicului dvs, va tredbui sa faceti dovada ca timpde 30 de ani au avut in posesie netulburata cele susmentionate.
in acest fel, se poate introduce o actiune de uzucapiune(ce-a mare, de 30 ani)
ar fi indicat sa se ia legatura cu un avocat.puteti eventual sa imi remiteti date suplimentare in privat
in registrul agricol de la primarie sunt inscrise aceste bunuri imobile insa sunt de data recenta undeva 1995-1996. taxe si impozite au platit an de an
in 1995-1996 nu mai exista registru agricol.cred ca sunteti in confuzie.ar fi bine sa vb cu prietenul sisa prezinte mai detaliat problema.altfel vb pe prezumtii si pe langa subiect
Registru agricol exista si in prezent, deci exista si in perioada 1995-1996 si se completeaza anual pe baza declaratiei cetatenilor localitatii.
Pe de alta parte autorizatiile emise pentru construirea casei si a magaziei sunt cat se poate de valabile si fac dovada dreptului de proprietate pentru constructii.
Cred ca prietenul dumneavoastra ar trebui sa mearga la biroul cadastru din cadrul primariei situarii constructiilor cu cele 2 autorizatii de construire ... unde se va verifica daca se poate constitui un drept de proprietate in temeiul art. 24, 27 sau 36 din legea fondului funciar. Bine ar fi daca ar reusi sa afle cum a ajuns terenul in posesia autorului sau (e posibil sa fie teren atribuit de stat sau de CAP pentru construrea casei, etc).
Doar in cazul in care terenul in cauza nu face obiectul legilor funciare se va putea adresa instantei cu o actiune in constatarea dreptului de proprietate dobandit prin uzucapiune.