Buna ziua! Deschid acest subiect aici pentru ca, fiind vorba despre interpretarea legislatiei (si un posibil abuz), cazul mi se pare a fi mai mult de competenta juridica, decat contabila.
Ieri, la ghiseul CAS - Municipiul Bucuresti, mi s-a calculat regularizarea contributiei pe 2009 la 6,5%, in loc de 5,5% - cat stiam ca a fost stabilit, incepand cu 1 ian.2009, prin OUG 226/2008 (care modifica legea 95/2006).
Dealtfel, cota de 5,5% mi-a fost aplicata pentru platile anticipate (atat pe 2009 cat si pe 2010) si, mai mult, este si astazi comunicata ca atare pe toate site-urile CAS judetene (inclusiv Bucuresti).
Totusi, la ghiseu mi s-a spus ca a fost o eroare de interpretare a legii (din partea lor), eroare care acum se rectifica, retroactiv, in toata tara! (Intr-adevar, la o cautare pe internet, am gasit mai multe semnalari ale acestei probleme de catre persoane din diverse judete).
Dupa multe insistente, o persoana de la juridic mi-a explicat ca problema apare dintr-o oarecare ambiguitate a exprimarii din OUG mentionata, al carei text este urmatorul:
ART. 1
(1) Pentru anul 2009, cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate, prevazute de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) 5,5% pentru cota datorata de angajat, prevazuta la art. 257 din Legea nr. 95/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare;
b) 5,2% pentru cota datorata de angajatori, prevazuta la art. 258 din Legea nr. 95/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare;
c) 10,7% pentru cota datorata de persoanele prevazute la art. 259 alin. (6) din Legea nr. 95/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin urmare - imi spune persoana - desi in prima faza (adica vreo 2 ani! - n.m.) s-a interpretat ca prevederea de la pct.1 se aplica la toti cei cuprinsi in art.257 din lege, intre timp s-a constatat ca aceasta interpretare a fost eronata si ca, de fapt, ea face referire stricta la salariati! In consecinta, celelalte categorii din art.257 nu fac obiectul respectivului OUG - si, in acest caz, cota lor ramane cea din legea nemodificata, respectiv 6,5%!
Bineinteles (fiind o persoana optimista si... fara cunostinte juridice :)), urmatorul meu pas a fost sa caut o varianta oficiala (eventual MOf) a textului modificat al legii 95 - dar mi-am dat seama ca, din pacate, asa ceva nu exista. Pe site-ul CNAS apare textul nemodificat, asa cum a fost publicat in 2006 (cu cota de 6,5% pentru toate categoriile de la art.257), iar pe diverse site-uri juridice, unde modificarile apar in sensul pozitiv (adica 5,5% peste tot)... se pare ca e vorba tot despre interpretari :(
Acum, desigur, ma astept ca si raspunsurile dv. sa fie tot pareri, dar intrebarea mea are, totusi, scopul de a afla daca aceste masuri ale CNAS sunt sau nu un abuz, asa ca ar fi de dorit informatii concrete.
Deocamdata, faptul ca nu exista un anunt oficial sau macar un comunicat de presa in legatura cu acest subiect, faptul ca anticipatele inca se calculeaza la 5,5%, ca pe site-urile CNAS apare scrisa in continuare aceasta cota de 5,5%, iar despre majorarea la 6,5% nu ni se spune decat verbal, cand ajungem la ghiseu - ma face sa cred ca se incearca musamalizarea unui abuz! Dv. ce credeti? Puteti sugera o cale de contestatie?