Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti cu o enigma , caci pana acum unii zic asa iar altii exact invers.
Vreau sa deschid o pizzerie , dar fara a servi in incinta spatiului meu ...doar delivery ...la domiciliu .... Pentru asta am Infiintat un SRL ,nu am stiut ce sa aleg asa ca am pus activitatea principala RESTAURANTE, iar secundar am pus transport , cattering si inca una ...prepararea altor alimente sau asa ceva . Acum unii zic ca daca as fi pus ca obiect principal CATTERING , mi-ar fi venit si autorizatiile odata cu actele firmei ...dar asa ...la ob activ REST. se obtin mai greu autorizatiile ...si trebuie sa merg eu sa le obtin ...si ca mai bine imi schimb obiestul din RESTAURANTE in CATTERING.... ... ACUM ce sa fac? VA ROG ...UN SFAT ! DAca schimb, imi dau si autorizatiile acele ? CE MA SFATUITI SA FAC ?
In ambele situatii prezentate de dvs, autorizatia nu vine de la sine. Avizele, dupa caz autorizatiile se obtin prin inregistrarea comerciantului la institutiile abilitate.
Aici se face confuzie intre declaratia pe proprie raspundere pe care o da comerciantul la ORC, (modelul 2 -art. 15 alin1 și 2 din Legea nr.359/2004) cu privire la respectarea legislatiei si autorizatia sau avizul emis de autoritatea publica in materie.
Toate activitatile din sectorul alimentatiei publice sunt supuse obligatoriu autorizarii-acest sector fiind unul cu un regim special datorita faptulul ca agentul economic trebuie sa fie luat in evidenta si monitorizat cu privire la respectarea igienei si sigurantei calitatii produselor-alimentelor, modului de preparare, servire si unde este cazul calitatea si igiena transportului.
Ambele activitatii sunt supuse autorizari si avizarii de catre autoritatile publice in materie.
Aviz sanitar de la sanatatea publica
Aviz de la autoritatea sanitar-veterinara
Aviz de la protectia mediului, aici nu faceti obiectul autorizarii pentru ca nu veti servi direct produsele catre populatie intr-un spatiu special amenajat, fiind necesar doar avizul.
Autorizatia PSI de la ISU.
In ce priveste modificarea unei activitati secundare in principala, nu este obligatoriu, toate documentatiile care le depuneti sunt in regula, daca atasati la certificatul de inregistrare un certificat constator cu CAEN 5621 Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente sau acest cod 5629 Alte servicii de alimentaţie n.c.a. Iar autoritatile sanitare, de mediu, etc nu va cer ca activitatea pentru care solictati avizarea sa fie domeniu principal trecut in Certificatul de inregistrare. Certificatul constatator nu trebuie sa fie mai vechi de 30 de zile.
Daca apreciati ca activitatea CAEN 5610 Restaurante nu o veti mai desfasura, puteti face excluderea acestui domeniu printr-un act aditional . Daca nu ati efectuat inca recodificarea, va sfatuiesc sa faceti aceasta procedura o data cu operatiunea de actualizare a codului caen.