avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de prevederile Legii nr. 76/2002 daca nu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de prevederile Legii nr. 76/2002 daca nu sunt somer indemnizat?

in urma cu 2 ani mi-am dat demisia de la locul de munca din motive personale, in perioada 2009-2010 nu am lucrat deloc beneficiind si de un curs de formare profesionala in cadrul ALOFM. mentionez ca in aceast perioada nu am avut indemnizatie de somaj fiind luata in evidenta de ALOFM ca somer neindemnizat in cautarea unui loc de munca.
acum mi-am gasit loc de munca dar este la o distanta de 52 de km de domiciliu. in cazul in care ma mut in localitatea unde am gasit de lucru pot beneficia de prevederile art.75 din legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă?
- Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a 7 salarii minime brute pe ţară în vigoare la data instalării.

inca o intrebare: cat sunt obligata sa locuiesc in respectiva localitate?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:30, 26 Februarie 2011
nu va puteti bucura de legea somajului cu tot ce cuprinde ea ptr. ca nu sunteti considerata somer .
ptr. afi somer trebuie sa indepliniti conditii de cotizare si sa vi se desfaca contractul de munca cu art.65 cod.mc si sa fiti inregistrata ca somer .
multumesc de promptitudine
totusi mi se pare absurd pe carnetul meu de de luare in evidenta la ALOFM scrie "somer neindemnizat" iar din L. 76/2002 art. 5.
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare dacă s-ar găsi un loc de muncă;
e) este înregistrată la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţionează în condiţiile prevăzute de lege;

nu vad sa specifice nicaieri conditiile de incetare a contractului de munca anterior
asa cum se si numeste - asigurari ptr. somaj.

asigurare - daca platiti o asigurare ptr. casa (ex5 ani ) si o luna nu pltiti , iar casa va ia foc ,nu primiti nici o despagubire. (pp ca a fost asigurata ptr incendiu)

la fel si aici . prin somer indemnizat se intelege ,cel care a contribuit(+ altele) , ptr. ca legea sa fi clara .( sa se faca diferenta dintre somerul - cel care nu are loc de munca si nu a contribuit de cel care nu are loc de munca dar a contribuit )
Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2011
cicidaniela, utilizator
cred ca mai degraba raspunsul este tocmai in art.75 din legea 76/2002 si anume: Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a 7 salarii minime brute pe ţară în vigoare la data instalării.
1. Singura v-ati raspuns prin art.75 din legea 76/2002, numai ca acesta s-a modificat putin intre timp:
Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
3. Dvs. sunteti in evidenta ALOFM dqr nu primiti indemnizatie de somaj deci nu puteti sa beneficiati de prevederile art.75.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de incadrare si prima de instalare smsureanu smsureanu Buna ziua! Am o intrebare in legatura cu Prima de incadrare si prima de instalare: se acorda numai somerilor aflati in plata sau si celor aflati in cautarea ... (vezi toată discuția)
Legea 76/2002 adna07 adna07 In anul 2013 m-am angajat la o firma in alt oras si judet decat cel in care aveam domiciliul.In momentul angajarii eram fara loc de munca.Am fost somera 9 luni ... (vezi toată discuția)
Prima de incadrare. liviuflorescu liviuflorescu Buna Ziua !! Vreau sa stiu daca am semnat un contract ca avocat stagiar la o distanta mai mare de 50 km de locuinta, mai primesc prima de incadrare? Eu fiind ... (vezi toată discuția)