avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata retineri angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata retineri angajat

Buna ziua.

Sunt angajat de putina vreme (aproximativ 4 luni) in cadrul unei companii. De la inceputul acestui an, plata salariilor se face cu intarziere (aproximativ 14 zile), dar ceea ce este mai grav este faptul ca am aflat ca nu ne sunt achitate retinerile ce le datoram la stat.
As dori sa stiu unde trebuie depusa o sesizare, cu scopul de a veni in control la firma la care sunt angajat si sa se vada neregulile semnalate. De cand sunt angajat nu am primit nici un "fluturas", salariul fiind platit sub forma unor dispozitii de plata (de genul "avans spre decontare" semnate de fiecare angajat). Ce este si mai interesant este faptul ca am primit si Fisa fiscala pentru anul 2010, unde scrie clar care este impozitul virat de "mine" la stat; insa "surse" din cadrul firmei mi-au comunicat ca acest impozit nu a fost nici-cand achitat.

Cum trebuie sa procedez in acesta situatie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:05, 24 Februarie 2011
puteti apela inspectorii de munca din cadrul ITM din raza teritoriala a unitatii care vor verifica pe baza sesizarii primite , pentru obligatii restante cu retinere la sursa pentru salariati aici cel mai indicat ar fi de sesizat organele din cadrul Garzii financiare care pot si amenda firma pentru neretinerea stopajelor la susrsa la salarii si obligarea firmei la achitarea acestor obligatii!
succes!
Problema este ca administratorul firmei angajatoare este fiul unui angajat de la Garda Financiara, iar acesta din urma, are la dispozitie parghiile necesare sa "musamalizeze" activitatea fiului sau.
ITM-ul nu are atributii in acest sens ... Modalitatea corecta si eficienta prin care poate actiona salariatul este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

De asemenea, are deschisa calea sesizarii ANAF in legatura cu neplata contributiilor sociale, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Persoana de la ANAF care se va ocupa efectiv de acest control este chiar tatal patronului.:(
Unde si cum as putea sa depun acesta sesizare? Cum trebuie formulata?
Un model ar fi exceptional.

Va multumesc.
Atunci depuneti direct la Ministerul de Finante si faceti specificarea ca tatal patronului este functionar public in care acelei institutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Serviciu De curand am renuntat la indemnizatie crestere copil pt a beneficia de stimulentul de insertie,dar patronul nu cotizeaza la stat .ce pot fc pt a fi asigurata ... (vezi toată discuția)
Cui trebuie sa ma adresez? chitoiu chitoiu Servus tuturor ! Sunt sofer de tir , iar firma la care lucrez nu mi-a platit salariul pe 2 luni, in plus nici diurna legala in deplasarea externa in toata ... (vezi toată discuția)
Buna seara! care e procedura in cazul in care ,patronul la care ... Dany_de_vyto3 Dany_de_vyto3 Buna seara! Care e procedura in cazul in care ,patronul la care lucrez nu mi-a platit toate contribuțiile la stat, bineînțeles după ce înainte sesizez ... (vezi toată discuția)