avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Am fost la un interviu, iar cei de acolo m-au chemat la munca de pe 01.03.2011, iar eu sunt angajat la o alta firma... Mi-am dat demisia azi, 23.02.2011, dar nu au vrut fara preaviz.

De gasit ceva sa nu respecte ei din acel contract nu am cum, pentru ca nu am nici un exemplar din acel contract... Am semnat 3 si mi s-a zis ca o sa mi se dea unul dupa ce il stampileaza... Dar am mai primit OHA...

Ce se intampla daca pur si simplu NU MA MAI DUC ? Carte de munca nu am, de facut ziceau ca imi fac ei, numai ca nu se mai fac carti de munca deci... Nu stiu... Daca poate cineva sa-mi zica ce se intampla daca pur si simplu nu ma mai duc... Si inca ceva, daca poate sa imi zica cineva cum pot sa verific daca ei m-au inregistrat undeva ca am lucrat la ei sau nu stiu...

Cel mai recent răspuns: babysee , utilizator 00:03, 24 Februarie 2011
1. Daca pur si simplu nu va mai prezentati la locul de munca sunteti pasibil de a fi sanctionat disciplinar cu desfacerea contractului de munca(ceea ce de fapt va si doriti, dar e posibil sa va afecteze). In plus, daca din cauza lipsei dumneavoastra de la locul de munca angajatorul va suferi un prejudiciu, va poate actiona in instanta solicitand sa fiti obligat la acoperirea acelui prejudiciu.

2. Puteti formula o cerere la Inspectoratul Teritorial de Munca de care apartine societatea la care ati lucrat prin care sa solicitati sa va informeze daca a fost inregistrat contractul dvs de munca sau nu, eventual si la Casa Judeteana de Pensii daca s-au depus fise fiscale de catre angajator pentru dumneavoastra.
Ati pus in paranteza ca e posibil sa ma afecteze. In ce sens e posibil sa ma afecteze ?
E posibil sa va afecteze in masura in care un viitor angajator v-ar solicita referinte de la ultimele locuri de munca, precum si prin prisma eventualului prejudiciu despre care am amintit.
Am inteles... Va multumesc mult !
Un alt aspect important...aveti vreo dovada (daca va fi nevoie sa probati) ca v-ati dat azi demisia? Ca ati instiintat angajatorul? Ati redactat-o in 2 exemplare si pe unul dintre ele, cel putin (cel cu care va intoarceti acasa), sa primiti o data si un numar de intrare de la registratura institutiei, ori o semnatura de "luat la cunostinta?"
Daca vor sa va faca rau, pot rupe lejer hartia Dvs. ce contine instiintarea privind demisia. Pot considera ca niciodata nu i-ati anuntat de intentiile Dvs. si va pot convoca la conciliere directa prealabila (cf. art. 268 Codul muncii) pt. a fi cercetat disciplinar, eventual, pt. absenta nemotivata de la serviciu. Acest aspect conduce la concediere. Deci daca vor, pot face in asa fel incat sa reiasa ca ei au dorit incetarea colaborarii cu Dvs. si nu invers.

De asemenea, orice relatie de munca se incheie cu predarea cartii de munca de catre angajator (in cazul in care aceasta exista) si cu eliberarea unei hartii, numita foaie de lichidare in care se vor mentiona obligatoriu anumite elemente: perioada in care ati lucrat, functia detinuta, salariul brut incasat pe ultimele 12 luni etc., faptul ca nu aveti datorii restante de orice natura, foaie ce contine semnatura unui reprezentant legal al soc. si stampila acesteia.
De asemenea, ar trebui sa va dea, sau macar sa va arate, o alta hartie numita decizie vizata de ITM, din care sa reiasa ca au incetat raporturile de munca cu Dvs. prin demisie, conform art. ... in data de... etc...
Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2011
babysee, utilizator

Alte discuții în legătură

Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara utc utc Buna ziua, Salariatul refuza sa dea nota explicativa Ce este de facut? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim pe motive disciplinare mery52 mery52 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care sunt pasii incetarii unui CIM pe motive disciplinare. Am un salariat care nu a venit la munca doua zile si vreau sa-i ... (vezi toată discuția)