Divorț.Acordul soților cu privire la pãstrarea numelui purtat în timpul cãsãtoriei.Cerere ulterioarã de schimbare a numelui pe cale administrativa. Admisibilitate
Bună seara . Vă supun atenției o speță, cu rugămintea de a-mi împărtăși opiniile dumneavoastră pertinente vis-a-vis de aceasta .
Soții poartă în timpul căsătoriei numele lor reunite .La divorț, aceștia convin ca și după desfacerea căsătoriei să-și păstreze numele dobândit în timpul căsătoriei, şi, pe cale de consecinţă, să poarte acelaşi nume de familie compus din numele lor reunite . Instanţa ia act de învoiala părţilor şi dispune în consecinţă . Hotărârea de divorţ devine irevocabilă . Câţiva ani mai târziu, unul dintre foştii soţi doreşte revenirea la numele său de familie purtat la naştere şi se adresează cu o cerere de schimbare a numelui pe cale administrativă Consiliului Judeţean, invocând ca şi temei de drept art. 4 alin. 2 lit. d din OG nr. 41/2003 . I se respinge cererea, după care urmează procedura prealabilă prevăzută de Legea contenciosului administrativ, procedură prealabilă finalizată, previzibil, cu aceeaşi soluţie, respectiv respingerea cererii de schimbare a numelui pe cale administrativă . Motivarea este aceea că există autoritatea de lucru judecat a sentinţei irevocabile de divorţ . Personal, consider soluţia discutabilă, având şi argumente în acest sens, însă aş dori , înainte de a promova o acţiune în anularea actului administrativ individual, să aflu şi opiniile dumneavoastră . Cu stimă .
Schimbarea numelui pe cale administrativa are loc doar in situatiile strict prevazute de lege.
Situatia dvs este cuprinsa in art.4 alin.2 lit i) din OG 41/2003
i) cand sotii au convenit cu ocazia incheierii casatoriei sa poarte numele de familie reunite si ambii solicita schimbarea acestuia pe cale administrativa, optand pentru numele de familie dobandit la nastere de catre unul dintre ei ori sa revina fiecare la numele avut anterior casatoriei;
Prin urmare ati invocat temeiul legal gresit.
In aceasta situate fie reluati cererea indicand temeiul legal corect, fie mergeti pe Legea conteciosului administrativ , si in procedura prealabila incercati sa modificati temeiul legal al cererii.
Vă mulțumesc pentru răspuns . Totuși, eu consider că temeiul juridic la care dumneavoastră faceți referire se aplică în situația în care se dorește schimbarea numelui pe cale administrativă în timpul căsătoriei . De aceea legiuitorul folosește termenul de soț și nu de fost soț, pe de -o parte, iar pe de altă parte în textul menționat de dumneavoastră se prevede ca ambii soți să solicite schimbarea numelui pe cale administrativă . Deci, în opinia mea, litera i la care vă referiți dumneavoastră se aplică în situația în care ambii soți doresc schimbarea numelui pe cale administrativă, în timpul căsătoriei . Oricum, vă mulțumesc încă odată pentru răspuns și aștept opinia dumneavoastră și referitor la existența sau inexistența unei autorități de lucru judecat, chiar dacă nu sunteți de acord cu temeiul juridic invocat de mine, dat fiind faptul că cererea a fost respinsă pentru acest motiv, și nicidecum pe considerentul unei întemeieri greșite în drept .
Adaugare prenume
02vasy
buna ziua.as dori sa va intreb daca imi pot adauga un prenume la numele meu si daca da,ce motiv as putea invoca pentru a reusi.multumesc anticipat (vezi toată discuția)