Buna ziua. Cum pot sa sterg din contabilitate creanta unei societati insolvabile. Mentionez ca executorul judecatoresc mi-a dat un act din care rezulta ca societatea este insolvabila. Creanta pe care eu o am este sub limita ceruta de lege pentru deschiderea procedurii falimentului in vederea radierii. Pot sa o0 sterg doar pe baza actului de la executor? Imi puteti indica, va rog, un temei legal in acest sens?
Daca s-a inchis procedura insolventei si exista sentinta in acest sens puteti sa operati stingerea sumei din contabilitate, in caz contrar nu aveti nici o posibilitate.
Nu, societatea nu este in procedura falimentului, creanta pe care eu o am este prea mica pentru a putea deschide procedura. Am solicitat executarea silita pe dreptul comun dar executorul mi-a dat un act din care reiese ca societatea este insolvabila. Si atunci raman incarcata in contabilitate cu suma respectiva? Nu exista un temei legal? Mi se pare absurd
Contul 658 "Alte cheltuieli de exploatare"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta altor cheltuieli de exploatare.
In debitul contului 658 "Alte cheltuieli de exploatare" se inregistreaza:
- cheltuielile efectuate in avans, aferente exercitiului in curs (471);
- valoarea despagubirilor, amenzilor si penalitatilor, datorate sau platite tertilor si bugetului (401, 404, 448, 462, 408, 512);
- valoarea donatiilor acordate (301, 302, 303, 345, 371, 381, 512, 531);
- valoarea neamortizata a imobilizarilor necorporale sau corporale, scoase din activ (203, 205, 2071, 208, 211, 212, 213, 214);
- valoarea imobilizarilor in curs, scoase din evidenta (231, 233);
- sume in curs de clarificare (473);
- sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit prevederilor legale in vigoare, reprezentand creante fata de clienti, debitori diversi etc. (411, 461 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze sumele prescrise sau anulate)
Lecturati insa in detaliu sau adresati-va unui contabil pentru a stabili modul corect de inregistrare. Temeiul legal este ordinul emis de ministerul finantelor 3055/2009