avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit penalitatile si dobanzile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

penalitatile si dobanzile

care sunt inregistrarile contabile pentru penalitati ?
658.01 = 441.01
iar pentru dobanzi
666 = 441.01
Este corect asa ?B-)
Cel mai recent răspuns: dvdcorina , utilizator 15:57, 30 Martie 2010
Nu ar fi mai bine sa angajati un contabil ?
corneliamagda a scris:

Nu ar fi mai bine sa angajati un contabil ?

De unde stiti ca @dvdcorina nu este contabil si din aceasta calitate pune intrebarea?

Parerea mea este ca asa-zisele dobanzi aplicate de fisc sunt de fapt cheltuieli de exploatare si nu financiare. Ca urmare, cred ca trebuie incadrate pe contul 658 "Alte cheltuieli de exploatare".
Atat dobanzile cat si penalizarile pe care le platim la finante sunt cheltuieli nedeductibile fiscal si se inregistreaza pe baza de chitanta de plata sau ordin de plata cu articolul contabil 6581=5311(5121).
Iulian Manea a scris:

De unde stiti ca @dvdcorina nu este contabil si din aceasta calitate pune intrebarea?

Mi se pare ciudat sa fii contabil si sa nu stii functiunea conturilor.

In OMFP nr. 1752/2005 Reglementari Contabile, versiunea consolidata, ordin pe care il consider cartea de capatai a contabilului, fara de care nu poti practica aceasta meserie, explica detaliat functiunea fiecarui cont, ceea ce trebuie aplicat fara sa fie doar o parere.

De exemplu:
Contul 448 ,, Alte datorii si creante cu bugetul statului"
In creditul contului 448 se inregistreaza
- valoarea despagubirilor, amenzilor, penalitatilor datorate bugetului (658)
-
- etc.

Contul 658 ,,Alte cheltuieli de exploatare"
In debitul contului 658 se inregistreaza:
- valoarea despagubirilor, amenzilor si penalitatilor datorate sau platite tertilor si bugetului statului (401, 404, 448, 462, 512)
-
etc.
Deci: 658.1=448.1 valoarea dobanzilor datorate bugetului de stat
448.1=512.1 sau 5311 plata acestora.

Nu vreau sa supar pe nimeni, dar nu poti fi contabil, chiar incepator, fara a sti functiunea conturilor.
Iar intr-o alta ordine de idei, cred ca sunteti de acord cu mine, ca majoritatea consultantilor de pe acest forum, pentru a ajunge sa dea sfaturi, au pierdut si cheltuit timp si bani. De aceea, cred ca pentru a invata o meserie, nu e de ajuns sa te multumesti sa pui intrebari pe un site, fara a te documenta mai intai.
Ma scuzati daca am deranjat pe cineva, dar asta este parerea mea.
Multumesc
Fiecare invata de unde poate.

Ce-i mai important e ca vrea sa invete.

Pe langa asta, polemica trebuie sa o cuprinda si pe cea care a iscat-o. Vad ca s-a dat deoparte.

In ce priveste ceea ce inseamna un raspuns dat pe forum numai cel ce-l da stie ce efort presupune asta; tocmai de aceea sunt de apreciat cei ce fac asta.

Si, mai ales: cat de mult invata cel ce raspunde la o intrebare la care inca nu se gandise!

Alte discuții în legătură

Pe ce cont se baga o amenda de la bugetul de stat? analici analici Buna ziua Va rog pe ce cont se baga amenda de la bugetul de stat? (vezi toată discuția)
Tva diferenta la control mona_genes mona_genes am avut control de fond in decembrie . In urma acestuia au iesit diferente de tva si majorari . Cum le inregistrez , in ce cont ? (vezi toată discuția)
Inregistrare penalitati SEIMEANU_SARA SEIMEANU_SARA Pentru plata cu intarziere in 2011,a unor impozite , in 2012 primesc decizie ptr. accesorii. Intrebarea mea este daca aceste accesorii le trec pe cheltuieli in ... (vezi toată discuția)