avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Dobandirea calitatii de avocat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Dobandirea calitatii de avocat

- Politist , organ de politie judiciara cu experienta de 15 ani in domeniu, absolvent al Facultatii de Drept, poate obtine calitatea de avocat printr-un interviu la Baroul Teritorial sau doar prin examen=> avocat stagiar - > examen => avocat definitiv in profesie .
Cel mai recent răspuns: Adrian Constantin , Consilier juridic 09:17, 25 Februarie 2011
adycon a scris:

- Politist , organ de politie judiciara cu experienta de 15 ani in domeniu, absolvent al Facultatii de Drept, poate obtine calitatea de avocat printr-un interviu la Baroul Teritorial sau doar prin examen=> avocat stagiar - > examen => avocat definitiv in profesie .


nu.

conform art.20 al legii 51/1995 actualizata si republicata in 2011,
(1) Calitatea de avocat definitiv se dobandeste in baza unui examen organizat de U.N.B.R., anual si la nivel national, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat sau prin promovarea examenului de absolvire a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, in conditiile prevazute de Statutul profesiei de avocat.
[...]
(5) Cel care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani, dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare prevazut la alin. (1), cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine.
(6) Dispozitiile alin. (5) se aplica si persoanelor care au promovat examenul de intrare in profesia de avocat si care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi si Consiliului Legislativ timp de 5 ani neintrerupti.
(7) Avocatul stagiar care a exercitat cel putin un mandat de parlamentar, primar, viceprimar, presedinte de consiliu judetean sau vicepresedinte de consiliu judetean, dobandeste la cerere calitatea de avocat definitiv.
[...]


un politist nu face parte din nici o profesie mai sus mentionata.
Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2011
ghostinthe_night, utilizator
un politist nu face parte din nici o profesie mai sus mentionata.



aici am vrut sa ajung, nu vi se pare discriminare ?? adica organul de politie judiciara nu are acelasi drept cu un consilier juridic , care e acest considerent ? Incopetenta la acesta ? ....nu cred. Pentru a-si desfasura meseria i se cere aceleasi studii ca si unui consilier juridic, avocat ... cu un plus de sport si limba straina de circulatie internationala . Parerea mea ? DISCRIMINARE pe fata . Considerentul ? - prea multi politisti ar fi migrat in avocatura ( multi au facut-o deja) . De ce sa ii impiedicam sa-si aleaga profesia cea care ii convine la un moment dat? de ce un consilier juridic are mai multe drepturi ? De ce este fortat - prin acea discriminare- sa stea sa se uite la acei colegi de-ai lui care au riscat si au luat mita ... unii au fost prinsi si se uita printre zabrele, iar el , (fiindca exista si politisti care nu fac acest lucru fie din frica fie din convingere) sa stea la mila MAI ??? as dori sa va dati cu parerea dar in mod obiectiv si argumentat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa devii avocat avocatnou08 avocatnou08 buna ziua. As vrea sa stiu si eu care sunt etapele sa devi avocat si cati ani trebuie sa le urmam pana putem spune ca vom fi avocati. multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Cj 11 ani vechime - admitere in avocatura JohnJohn JohnJohn Va sa zica: - 11 ani vechime neintrerupta in profesia de consilier juridic (asta nemailuand in calcul si cele 5 CIM part-time incheiate in paralel; vechimea ... (vezi toată discuția)
Vechime consilier juridic leusan leusan cata vechime trebuie sa aiba un jurist in profesie ca sa poata deveni avocat definitiv?Eu stiamca 5 ani .S-a modificat cumva? (vezi toată discuția)