1. muncitori:
- necalificaţi = 1; (salariu minim 670 de lei) – grupa 9 din COR (codul începe cu 9) – muncitori necalificaţi şi ucenici
- calificaţi = 1,2 – grupele 5,6,7,8 (ex. lucrători servicii şi comerţ, lucrători din agricultură, silvicultură şi pescuit,
2. personal administrativ încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
- liceală = 1,2 – grupa 4 (ex. funcţionari administrativi, de birou, contabilitate, secretari, op. calc, casieri etc)
- postliceală = 1,25 – grupa 4 dacă are studii postliceale (ex. postliceal de contabilitate primară)
3. personal de specialitate încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
- şcoala de maiştri = 1,3 – grupa 3 (ex. tehnicieni, maiştri şi asimilaţi)
- studii superioare de scurtă durată = 1,5 – grupa 1 şi 2 (colegiu, subingineri)
4. personal încadrat pentru funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de:
- studii superioare = 2 – grupa 1 şi 2 studii superioare de lungă durată (ex. ingineri, econom., jurişti, profesori etc.)
Coeficienţii de salarizare se aplică la salariul minim negociat pe societate (care nu poate fi mai mic de 670 de lei). Pentru o încadrare corectă, se va solicita nivelul studiilor solicitat la ocuparea postului.
Nerespectarea prevederilor de catre angajatori, duce la amenzi de la 1000 la 2000 ron.
Este prevazut in CCM unic la nivel national.
obligatia achitarii sporului de vechime se face in temeiul art. 41 alin. (3) lit. d) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a V-a, nr. 5cc din 29 ianuarie 2007.
Potrivit dispozitiilor acestui articol sporul de vechime este considerat spor minim obligatoriu. Insa, obligativitatea aplicarii clauzelor contractului colectiv de munca unic la nivel national tuturor salariatilor incadrati in toate unitatile din tara este stabilita printr-o lege organica ci nu prin contractul colectiv de munca. Astfel, potrivit art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 184 din 19 mai 1998, clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
Pentru mai multe informatii, puteti solicita sprijinul biroului de consultanta din cadrul ITM.
~ final discuție ~