avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cetatean roman-cetatean strain, casatorie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cetatean roman-cetatean strain, casatorie incheiata in strainatate

Buna ziua, ma intereseaza sa aflu dc o casatorie cetatean roman- cetatean strain, incheiata in strainatate si inscrisa in tara poate avea loc si in Romania. Este necesara schimbarea domiciliului in Romania? Sunt foarte interesata de obtinerea custodiei copilului minor..va multumesc
Cel mai recent răspuns: amsara , utilizator 16:59, 26 Februarie 2011
Art. 20-L105/1992
- Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.

Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.

In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.
Art. 22. - Divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20.

Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman.
Daca cei 2 au locuit in strainatate se cheama ca ultima locuinta comuna a fost in strainatate.Deci,d.na mai poate sau nu inainta divortul in Romania sa spunem la domiciliul doar al sau din buletin,domiciliu la care nu a locuit niciodata cu sotul ?Sau exista vre-o solutie la Jud.Sc.1 Bucuresti ????
Sunt cetatean roman, sotul meu este elvetian. Avem domiciliul in Elvetia .Aici ,din pacate, am toate sansele sa obtin custodie comuna cu sotul meu, fapt ce imi va limita libertatea . Este posibil sa fac o schimbare de domiciliu in romania ca mai apoi sa incep eu divortul in Romania. Practic, acest lucru este posibil????? Aici as obtine bani multi , pensie pt mine si copil...eu insa vreau ceea ce are valoare pt mine. COPILUL. Cu siguranta voi consulta un avocat cat de curand pt amanunte, doresc insa sa stiu dc este posibila deschiderea actiunii de divort in Romania. Nu stiu dc are importanta, insa desi suntem casatoriti, din motive independente de mine avem teoretic domiciul diferit. Va multumesc
Si inca ceva ce ma determina sa ma gandesc la o alta varianta decat cea a divortului in elvetia. Eu am cetattenie romana ca si copilul. Nu mai detin buletin insa detin proprietati in Romania. Imi pot schimba domiciliul in acest moment???Legea elvetiana spune ca dc nu exista acord comun pt divort, ca si in cazul nostru, sotul refuzand in moment un divort,. ...exista posibilitatea despartirii legale timp de 2 ani.. Dupa aceasta perioada eu as putea obtine divortul, insa voi fi obligata sa raman aici, si sa depind de bunavointa tatalui in tot ceea ce tine de copil. Din acest punct de vedere si cunoscand faptul ca legea romana mi-ar putea acrda custodia mie, ma gandesc la varianta deschiderii actiunii de divort in Romania... Dupa cat timp de la schimbarea domiciliului pot divorta??? va multumesc
Puteti divorta in Romania daca:
-transcrieti casatoria in Romania si
-daca locuiti efectiv 1 an inainte de data introducerii actiunii.
In acest sens sunt disp.urmatoare din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului, care a intrat in vigoare la 1 martie 2005.
Astfel, in baza art. 3 alin. 1 lit. a, oricare dintre soti poate introduce o cerere de divort daca pe teritoriul Romaniei se afla fie resedinta obisnuita actuala a sotilor; fie ultima resedinta obisnuita a sotilor, in masura in care unul dintre ei mai locuieste acolo; fie resedinta obisnuita a paratului; fie resedinta obisnuita a unuia dintre soti in caz de cerere comuna; fie in ultimul rand, introducerii cererii resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii .
In ceea ce priveste competentele de solutionare a unor cereri avand ca obiect divortul international, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat ca si regulator de competenta prin decizia nr. 3295 din 3 septembrie 2003.

„Regulatorul de competenta solicitat poarta asupra unui conflict pozitiv de competenta cu element de extraneitate, fiind incidente, ca atare, dispozitiile art. 150 pct. 1 din legea 105/1992. Daca partile nu au domiciliul in tara, teritorial competenta se determina conform art. 155 din legea 105/1992, fiind inaplicabile pentru absenta ipotezei de reglementare, particulara spetei, normele art. 607 Cod procedura civila. In cazul in care sotii au domiciliul in strainatate si casatoria s-a inregistrat in Romania, actiunile de divort introduse de soti, unul fiind cetetean roman, impotriva celuilalt, sunt de competenta Judecatoriei Sectorului 1, conform art. 150 pct.1 si art. 155 din legea 105/1992.”
Angajati avocat.


Ultima modificare: Vineri, 25 Februarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Casatorie italia divort in romania ContSters253612 ContSters253612 Casatorie efectuata in Italia , minor rezultat din casatorie , fara domiciliul al cetateanului italian in Ro. Casatoria inregistrata in Romania cu rezidenta in ... (vezi toată discuția)
Divort -partaj cu un cetatean strain lia80 lia80 M-am casatoriat in 2005 in Marea Britanie cu un cetatean britanic, dupa care am recunoscut casatoria si in Romania-Bucuresti. Avem o casa de vacanta amindoi ... (vezi toată discuția)
Divortul de un cetatean strain karla1961 karla1961 Buna seara! Baiatul meu este casatorit cu o fata din Peru.In urma casatoriei a rezultat un copil.Relatia lor nu a mers,sotia a plecat cu copilul in Peru iar ... (vezi toată discuția)