avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DIVORT -PARTAJ CU UN CETATEAN STRAIN
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DIVORT -PARTAJ CU UN CETATEAN STRAIN

M-am casatoriat in 2005 in Marea Britanie cu un cetatean britanic, dupa care am recunoscut casatoria si in Romania-Bucuresti. Avem o casa de vacanta amindoi din 2007 in Harghita.

Mentionez ca pentru a cumpara casa aceasta in 2007 am facut un imprumut bancar pe numele meu, sotul fiind girant. Ultimul domiciliu comun a fost in Marea Britanie.

As vrea sa stiu daca exista posibilitatea de a divorta in Romania-Bucuresti? In cazul partajului acesta trebuie facut in raza teritoriala unde se afla casa? De asemenea sotul mi-a oprit toate actele de proprietate originale.

Multumesc, Liana
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 11:43, 24 Aprilie 2011
In cazul dvs sunt aplicabile prevederile Legii 105/1992 privind reglementarea raporturilor de drept international privat. Astfel, in art 20 se arata ca: "relaţiile personale şi patrimoniale dintre soţi sunt supuse legii naţionale comune, iar în cazul în care au cetăţenii deosebite, sunt supuse legii domiciliului lor comun". Daca ati avut ultimul domiciliu in Marea Britanie nu puteti divorta aici in Romania.

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Eu am o alta opinie.
Avem casatorie transcrisa in Romania , unul dintre soti este roman si o resedinta a sotilor in tara ( casa de vacanta)
In ceea ce priveste competentele de solutionare a unor cereri avand ca obiect divortul international, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat ca si regulator de competenta prin decizia nr. 3295 din 3 septembrie 2003.

„Regulatorul de competenta solicitat poarta asupra unui conflict pozitiv de competenta cu element de extraneitate, fiind incidente, ca atare, dispozitiile art. 150 pct. 1 din legea 105/1992. Daca partile nu au domiciliul in tara, teritorial competenta se determina conform art. 155 din legea 105/1992, fiind inaplicabile pentru absenta ipotezei de reglementare, particulara spetei, normele art. 607 Cod procedura civila. In cazul in care sotii au domiciliul in strainatate si casatoria s-a inregistrat in Romania, actiunile de divort introduse de soti, unul fiind cetetean roman, impotriva celuilalt, sunt de competenta Judecatoriei Sectorului 1, conform art. 150 pct.1 si art. 155 din legea 105/1992.”

Pe de alta parte Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului, care a intrat in vigoare la 1 martie 2005 prevede ca:
- in baza art. 3 alin. 1 lit. a, oricare dintre soti poate introduce o cerere de divort daca pe teritoriul Romaniei se afla fie resedinta obisnuita actuala a sotilor; fie ultima resedinta obisnuita a sotilor, in masura in care unul dintre ei mai locuieste acolo; fie resedinta obisnuita a paratului; fie resedinta obisnuita a unuia dintre soti in caz de cerere comuna; fie, in ultimul rand, resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.

In privinta partajului de bunuri comune-imobilul aflandu-se in tara este supus reglementarilor prevazute de:
Legea nr. 105/1992 care reglementeaza raporturilor de drept international privat.
Art. 49. - Posesia, dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale asupra bunurilor, inclusiv cele de garantii reale, sint cirmuite de legea locului unde acestea se afla sau sint situate, afara numai daca prin dispozitii speciale se prevede altfel.
Angajati avocat.




In sfarsit un raspuns competent si inteligibil! Situatia mea este "resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii". Totusi, as avea nevoie sa aflu daca divortul este posibil si daca 1. nu exista dovada ca sotul ar fi de de acord cu divortul si 2. nu sunt martori care pot dovedi un motiv temeinic pentru divort?
Va mulltumesc.

Actiunea de divort poate fi admisa doar in conditiile in care se probeaza ca relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate, asfel ca in aceste conditii convietuirea sotilor nu mai poate continua.
Cu alt cuvinte proba cu martori este imperios necesara pentru dovedirea motivelor de divort.
Legea permite in cazul divortului audierea si a martorilor rude si afini indiferent de grad.
Singura varianta in care nu este necesara probarea motivelor de divort, este cea a desfacerii casatoriei prin acordul sotilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii despre divort geany21na geany21na buna ziua. va rog din suflet daca puteti sa imi dati un raspuns . eu sunt casatorita de 8 luni in italia cu uncetatean italian, dar lucrurile nu merg bine si ... (vezi toată discuția)
Divort cetatean roman-cetatean strain, casatorie incheiata in strainatate amsara amsara Buna ziua, ma intereseaza sa aflu dc o casatorie cetatean roman- cetatean strain, incheiata in strainatate si inscrisa in tara poate avea loc si in Romania. ... (vezi toată discuția)
Domiciliul in irlanda, divort in romania I_S I_S Buna ziua, sper ca ma poate ajuta cineva aici. M-am casatorit in Romania in 1995 dar locuiesc in Irlanda de 14 ani. Sotul locuieste tot in Irlanda dar a ... (vezi toată discuția)