avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Domiciliul in Irlanda, divort in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Domiciliul in Irlanda, divort in Romania

Buna ziua, sper ca ma poate ajuta cineva aici. M-am casatorit in Romania in 1995 dar locuiesc in Irlanda de 14 ani. Sotul locuieste tot in Irlanda dar a introdus actiune de divort in Romania, doreste un divort rapid fara motivarea sentintei de divort... Avocatul meu in Irlanda a incercat sa blocheze divortul in Romania pentru ca noi avem domiciliul aici dar avocatul meu in Romania zice ca nu se poate asa ceva si ca sotul meu poate divorta in Romania chiar daca noi avem domiciliul in Irlanda si suntem si cetateni irlandezi. Ma poate ajuta cineva cu o informatie? Este posibil asa ceva? Eu nu doresc sa divortez in Romania pentru ca locuiesc de 14 ani in Irlanda si nu mi se pare normal sa divortez in Romania, nu pot calatori de cate ori am data in tribunal, nu sunt de acord cu pensie alimentara platita in lei, nu stiu care e obligatia tatalui in legatura cu vizita copiilor. De asemenea el doreste sa-mi reiau numele dinaintea casatoriei, eu am aici certificat de cetatenie si pasaport irlandez pe numele dupa casatorie si doresc sa-mi tin numele dupa casatorie ca sa evit alte costuri. Apreciez orice informatie, multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:57, 14 Octombrie 2014
Pentru ca ati incheiat casatoria in fata unei autoritati din Romania, tot o autoritate din Romania (instanta de judecata) o va desface.
Va puteti numi un procurator pentru a evita deplasarile, avocatul dumneavoastra ar trebui sa stie lucrul acesta.
1.Se poate divorta in Romania chiar daca ambii soti locuiesc in Irlanda.
2.Nu este nevoie sa veniti la procesul de divort, aveti posibilitatea sa fiti reprezentata in fata instantei de un avocat imputernicit in baza unei procuri speciale care va face dovada domiciliului/resedintei ( dupa caz) avute de dvs. pe teritoriul Irlandei.
3.Mentinerea numelui avut in timpul casatoriei fara acordul sotului poate fi incuviintata doar pentru motive temeinice de ex.persoana publica cunoscuta sub numele respectiv, lucrari publicate sub numele respectiv etc. deci in cazul dvs. nu vad aceasta posibilitate.
4.In privinta pensiei de intretinere aceasta poate fi stabilita in functie de venitul tatalui avut in Irlanda, in masura in care acesta este angajat cu forme legale si sunteti in masura sa indicati instantei angajatorul si sediul acestuia, date necesare comunicarii veniturilor realizate de catre sotul dvs.
5.In privinta dreptului tatalui de a-si vizita minorii, acesta il poate solicita fie in cadrul actiunii de divort, fie pe cale separata, pentru ca parintele catuia nu i se incredinteaza minorul/minorii dupa caz, are dreptul sa vegheze la cresterea si educarea acestuia/acestora si sa pastreze legaturi personale.
6.In privinta modalitatii de desfacere a casatoriei, daca sotul dvs. doreste un divort civilizat nu vad nici un motiv sa va opuneti desfacerii casatoriei, casatorie pe care o puteti desface prin acordul partilor sau din culpa comuna a partilor si pronuntarea unei hotarari nemotivate.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc mult pentru raspuns. Tocmai am gasit cateva informatii aici:

[ link extern ]

Si am extras urmatorul paragraf:
CAPITOLUL II

COMPETENȚÃ

SECȚIUNEA 1

Divorț, separare de drept și anulare a căsătoriei

Articolul 3

Competență de fond

(1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorțul, separarea de drept și anularea căsătoriei instanțele judecătorești din statul membru:

(a) pe teritoriul căruia se află:

- reședința obișnuită a soților sau

- ultima reședință obișnuită a soților în condițiile în care unul dintre ei încă locuiește acolo sau

- reședința obișnuită a pârâtului sau

- în caz de cerere comună, reședința obișnuită a unuia dintre soți sau

- reședința obișnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puțin un an imediat înaintea introducerii cererii sau

- reședința obișnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puțin șase luni imediat înaintea introducerii cererii și în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, în cazul Regatului Unit și al Irlandei, are "domiciliul" în acel loc;

(b) de cetățenie a celor doi soți sau, în cazul Regatului Unit și al Irlandei, statul "domiciliului" comun.

(2) În sensul prezentului regulament, termenul "domiciliu" se interpretează în sensul sistemelor de drept ale Regatului Unit și Irlandei.

Noi avem domiciliul in Irlanda, tot nu imi este clar cum poate sotul sa divorteze in Romania daca noi locuim aici. Casatoria a fost incheiata in Romania dar domiciliul nu il mai avem in Romania.

Multumesc anticipat penru orice informatie.
Vad ca tineti neaparat sa ma justific cu textele de lege:
Iata:
Astfel, in baza art. 3 alin. 1 lit. a, oricare dintre soti poate introduce o cerere de divort daca pe teritoriul Romaniei se afla fie resedinta obisnuita actuala a sotilor; fie ultima resedinta obisnuita a sotilor, in masura in care unul dintre ei mai locuieste acolo; fie resedinta obisnuita a paratului; fie resedinta obisnuita a unuia dintre soti in caz de cerere comuna; fie, in ultimul rand, resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.
Mai mult, in cazul in care sotii care doresc sa divorteze nu se regasesc in niciuna dintre situatiile enumerate anterior (prevazute de disp. art. 3 alin. 1 lit. a), dar au ambii cetatenia romana, pot atrage competenta instantelor de judecata din Romania in baza dispozitiilor art. 3 alin. 1 lit. b din Regulament.
Apoi, in privinta competentei instantei:
In ceea ce priveste competentele de solutionare a unor cereri avand ca obiect divortul international, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat ca si regulator de competenta prin decizia nr. 3295 din 3 septembrie 2003.
„Regulatorul de competenta solicitat poarta asupra unui conflict pozitiv de competenta cu element de extraneitate, fiind incidente, ca atare, dispozitiile art. 150 pct. 1 din legea 105/1992. Daca partile nu au domiciliul in tara, teritorial competenta se determina conform art. 155 din legea 105/1992, fiind inaplicabile pentru absenta ipotezei de reglementare, particulara spetei, normele art. 607 Cod procedura civila. In cazul in care sotii au domiciliul in strainatate si casatoria s-a inregistrat in Romania, actiunile de divort introduse de soti, unul fiind cetetean roman, impotriva celuilalt, sunt de competenta Judecatoriei Sectorului 1, conform art. 150 pct.1 si art. 155 din legea 105/1992.”
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc mult pentru toate informatiile. Am inaintat actiune de separare legala aici in Irlanda si aici lucrurile merg mai incet si nu sunt de acord cu divort de comun acord in Romania, culpa e a sotului (adultery) si banuiesc ca daca merg inainte cu divortul de comun acord, in Romania se obtine foarte repede si nu stiu daca ma afecteaza aici. Stiu ca in Romania nu sorteaza problema casei cumparate in Irlanda si nici nu-l obliga pe tata sa tina legatura cu copiii daca nu vrea. Aici in Irlanda e obligat sa viziteze copiii si sa plateasca parte din casa in care nu mai sta dar e si pe numele lui. Din aceste motive nu as dori sa divortez in Romania pentru ca nu stiu cum si daca ma afecteaza aici.

Alte discuții în legătură

Divor strainatate dragganu dragganu buna ziua, am domiciliul in Romania, iar sotia este cetatean strain in franta cu domiciliul acolo. casatoria este facuta in romania.avem un copil minor care ... (vezi toată discuția)
Pot alege ca procesul de divort sa se tina in romania? lucianlucian lucianlucian Suntem cetateni romani, casatoria a fost oficiata in Romania iar dupa un an de zile am plecat spre Spania amandoi. Dupa 7 ani de zile, au aparut mari probleme ... (vezi toată discuția)
Cum divortez fiind casatorit in irlanda? Ninia Ninia Sunt cetatean roman , m am casatorit cu o cetateana irlandeza in Irlanda. Locuim in Emiratele Arabe cu cei 2 copii. Cum pot obtine divortul? Pot divorta in ... (vezi toată discuția)