Suntem cetateni romani, casatoria a fost oficiata in Romania iar dupa un an de zile am plecat spre Spania amandoi. Dupa 7 ani de zile, au aparut mari probleme in familie si nu mai putem continua relatia. Asa ca eu (sotul) am preferat sa vin in Romania si sa inaintez acte de divort (in Decembrie 2010) iar sotia a aflat de acest lucru si cere divort din Spania (zice ca avem rezidenta de 6 ani, dar nu si cetatenie) si are tot dreptul sa ceara divortul acolo). Va rog frumos, vreau sa stiu daca are sanse sa deschida procesul acolo sau care este procedura. Se tine cont de cine a inaintat primul actele pentru divort sau se tine cont de cetatenie si locul unde a fost oficiata casatoria? Multumesc frumos!
solutia pentru stabilirea competentei jurisdictionale este oferita de art. 150 pct. 1 Legea nr. 105/1992 care prevede ca "Instantele romane sunt (...) competente sa judece (...) procesele dintre persoanele cu domiciliul in strainatate referitoare la actele sau faptele de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre parti este cetatean roman".
Pai de ce sa ne uitam in Legea 105?
S-a mutat Spania pe continentul american!? :)
Si ...parca eram si noi prin UE :)
Solutia pentru stabilirea competentei o cautam in Regulamentul CE nr. 2201/2003.
Art 3.
(1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, (...)instanţele din statul membru:
(a) pe teritoriul căruia se află:
- reşedinţa obişnuită a soţilor, sau
- ultima reşedinţă obişnuită a soţilor în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo, sau
- reşedinţa obişnuită a pârâtului, sau
- în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, "domiciliul" său este aici; (b) de cetăţenie a celor doi soţi sau, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, statul "domiciliului" comun.
Articolul 19
Litispendenţă şi acţiuni conexe
(1) În cazul în care se introduc cereri de divorţ, (...) între aceleaşi părţi în faţa unor instanţe din state membre diferite, instanţa sesizată în al doilea rând suspendă din oficiu procedura până când se stabileşte competenţa primei instanţe sesizate.