avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum divortez fiind casatorit in Irlanda?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum divortez fiind casatorit in Irlanda?

Sunt cetatean roman , m am casatorit cu o cetateana irlandeza in Irlanda. Locuim in Emiratele Arabe cu cei 2 copii. Cum pot obtine divortul? Pot divorta in Romania? Divortul nu este amiabil...Cum aflu care imi sunt drepturile si indatoririle? Avem o proprietate in romania si pe numele ei este un cont in irlanda cu economiile comune.
Cel mai recent răspuns: Ninia , utilizator 19:13, 1 Februarie 2017
Buna, s-a inregistrat casatoria si in Romania?
Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti prevede în articolul 1 că prezentul regulament se aplică, oricare ar fi natura instanţei, materiilor civile privind:

(a) divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei;

(b) atribuirea, exercitarea, delegarea, retragerea totală sau parţială a răspunderii părinteşti.

În articolul 3 se dispun următoarele:

„ (1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei instanţele judecătoreşti din statul membru:

a) pe teritoriul căruia se află:
– reşedinţa obişnuită a soţilor sau

– ultima reşedinţă obişnuită a soţilor, în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo sau

– reşedinţa obişnuită a pârâtului sau

– în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi sau

– reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii sau

– reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, are „domiciliul” în acel loc;

b) de cetăţenie a celor doi soţi sau, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, statul „domiciliului” comun.”

In lipsa acordului sotilor de alegere a instantelor romane spre a judeca divortul, nu aveti cum sa va judecati in tara.

Casatoria este inregistrata in Romania? Copii unde sunt nascuti ? Ce cetatenie au ? Unde este domiciliul lor acum ?
Nu s a inregistrat si in Romania.
Multumesc pt raspuns. Actul de casatorie nu este inregistrat si in Romania, copiiii au cetatenie irlandeza nascuti in Emiratele Arabe, Atat sotii cat si copiii locuiesc in Emiratele Arabe, sotul are domiciliul de pe buletin in Romania.
In primul rand, eu as inregistra in Romania, atat casatoria cat si nasterea copiilor. Faceti o procura cuiva din tara, special cu acest mandat, de a inregistra actul de stare civila si certificatele de nastere, la Primaria de domiciliu, conform buletinului. Apoi incercati sa va decideti unde veti dori sa locuiti. Exclus sa va ganditi sa faceti vreo actiune in Emiratele Arabe.Daca nu va puteti intelege cu celalalt sot, ganditi-va bine apoi cum ati putea pleca de acolo.Eu zic sa cautati un avocat in care aveti incredere si sa discutati toate detaliile. Aici, pe forum, veti gasi doar cateva indrumari.
av. Ileana Schwarz

Alte discuții în legătură

Casatorie in italia.... divort in romania voloagaelena voloagaelena Am si eu o intrebare... Sunt casatorita cu un cetatean roman. Casatoria a fost facuta in Italia. Dupa transcrierea casatoriei pot da divort in Romania? Ce acte ... (vezi toată discuția)
Divort victoria58 victoria58 Acum cand s-au luat anumite decizii privind divortul dintre persoane cu cetatenii diferite,se poate divorta si la noi in tara de un cetatean strain? fiica ... (vezi toată discuția)
Divor strainatate dragganu dragganu buna ziua, am domiciliul in Romania, iar sotia este cetatean strain in franta cu domiciliul acolo. casatoria este facuta in romania.avem un copil minor care ... (vezi toată discuția)