avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... informatii despre divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

informatii despre divort

buna ziua. va rog din suflet daca puteti sa imi dati un raspuns . eu sunt casatorita de 8 luni in italia cu uncetatean italian, dar lucrurile nu merg bine si am hotarat sa divortam. eu as dori sa divortez in romania deoarece aici dureaza f mult si as dori sa stiu daca este posibil. nu avem copii si partajul nu intra in discutie. va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: geany21na , utilizator 19:34, 21 Ianuarie 2011
daca v-ati casatorit in Italia doar instantele de judecata de acolo sunt competente cu desfacerea casatoriei.
Puteti divorta si in Romania.
Este necesar sa transcrieti in Romania certificatul de casatorie si sa locuiti minim un an in tara inainte de introducerea actiunii de divort.

In ceea ce priveste competentele de solutionare a unor cereri avand ca obiect divortul international, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat ca si regulator de competenta prin decizia nr. 3295 din 3 septembrie 2003.

„Regulatorul de competenta solicitat poarta asupra unui conflict pozitiv de competenta cu element de extraneitate, fiind incidente, ca atare, dispozitiile art. 150 pct. 1 din legea 105/1992. Daca partile nu au domiciliul in tara, teritorial competenta se determina conform art. 155 din legea 105/1992, fiind inaplicabile pentru absenta ipotezei de reglementare, particulara spetei, normele art. 607 Cod procedura civila. In cazul in care sotii au domiciliul in strainatate si casatoria s-a inregistrat in Romania, actiunile de divort introduse de soti, unul fiind cetetean roman, impotriva celuilalt, sunt de competenta Judecatoriei Sectorului 1, conform art. 150 pct.1 si art. 155 din legea 105/1992.”

Pe de alta parte Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului, care a intrat in vigoare la 1 martie 2005 prevede ca:
- in baza art. 3 alin. 1 lit. a, oricare dintre soti poate introduce o cerere de divort daca pe teritoriul Romaniei se afla fie resedinta obisnuita actuala a sotilor; fie ultima resedinta obisnuita a sotilor, in masura in care unul dintre ei mai locuieste acolo; fie resedinta obisnuita a paratului; fie resedinta obisnuita a unuia dintre soti in caz de cerere comuna; fie, in ultimul rand, resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.
Consultati avocat.;)



va multumesc din suflet pt sfat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort -partaj cu un cetatean strain lia80 lia80 M-am casatoriat in 2005 in Marea Britanie cu un cetatean britanic, dupa care am recunoscut casatoria si in Romania-Bucuresti. Avem o casa de vacanta amindoi ... (vezi toată discuția)
Divort ioanapricop ioanapricop buna ziua recurg la aceasta solutie pentru ca nu reusesc sa gasesc raspunsuri la intrebarile care le am sunt casatorita in romania cu un roman locuim ... (vezi toată discuția)
Divort cetatean roman-cetatean strain, casatorie incheiata in strainatate amsara amsara Buna ziua, ma intereseaza sa aflu dc o casatorie cetatean roman- cetatean strain, incheiata in strainatate si inscrisa in tara poate avea loc si in Romania. ... (vezi toată discuția)