avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale...

Am inteles ca in conformitate cu Ordinlu 343/2010, apartamentele cu centrala vor plati 30% cu derograe sau 50% din factura de energie termica.

Exista vreo metoda prin care poate fi atacata aceasta lege? Mi se pare absurd sa se procedeze asa, in conditiile in care repartitoarele nu sunt omologate metrologic. Impresia mea, de bun simt, nu neaparat legala, este ca se incalca legea concurentei.

Eu am avut si repartitoare si am platit la un apartament cu 4 camere pe luna ianuarie 2010, 800 de lei numai caldura. Ar fi trebuit sa stau prin casa goala, daca ma intelegeti, dar am murit de frig. Si asta din cauza ca multi dintre vecinii mei au platit doar cota comuna pe motiv ca nu locuiesc acolo sau ca se incalzesc electric. Am facut sesizari si plangeri si n-am obtinut nimic. Acum am montat centrala si trebuie sa platim 50% din factura pentru ce? E drept ca mai sunt coloanele comune pe la noi prin casa, dar au o putere calorica redusa. Daca plec de acasa 2 ore si opresc caloriferele la intoarcere dardai, in niciun caz nu ma incalzesc de 60 de lei pe luna ca atat imi revine, in timp ce vecinii mei cu repartitoare se incalzesc de 200-300 de lei pe luna. Hai sa fim seriosi! Transferul de caldura nu se face chiar asa usor prin pereti. Ca daca s-ar face asa, sa-mi dea si mie primaria ca incalzesc aerul din jurul apartamentului si ala nu-mi apartine...

Sunt sigura ca mai sunt si altii care-mi impartasesc opinia si as dori sa stiu daca si cum se poate face ceva. Intr-un stat democrat, de drept, nu se poate ca sa se emita legi impotriva cetatenilor si sa nu se poata interveni...#-o
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:51, 6 Februarie 2012
Haideti doamna ca "nu e dracul chiar atat de negru".

Acest ordin 343/2010 se aplica cu aceste procente (30% pentru decembrie, ianuarie, februarie si 50% pentru noiembrie, martie, aprilie) din factura totala a blocului pentru partile comune numai anul acesta si numai pentru blocurile care nu au facut inventarierea instalatiei comune de incalzire.
Aceste procente nu se aplica numai celor cu centrale (daca asa ati inteles, cum v-ati exprimat aici, ca numai dumneavoastra cei cu centrale platiti acest procent din factura blocului, ati inteles gresit) ci suma reprezentand 30% sau 50% din valoarea facturii se imparte tuturor in functie de cota indiviza.
Corect ar fi sa recunoasteti ca exista spatii comune incalzite (subsol, casa scarii, uscatorii, camera in care se incaseaza intretinerea, plus tevile verticale) si ca trebuie sa contribuiti si dumneavoastra la plata incalzirii acestora.
Pana la inceputul sezonului viitor de incalzire se va face acea inventariere si acel procent pentru partile comune nu va mai fi acesta, ci cel care va reiesi in urma acelui inventar.
rateodoru a scris:

Exista vreo metoda prin care poate fi atacata aceasta lege?

Ordinul presedintelui ANRSC se aplica numai in cazul in care asociatiile au incheiat un contract cu o firma agreata de ANRSC.

Ar trebui sa verificati contractul de prestari servicii incheiat intre Asociatie si firma prestatoare. daca nu exista un act aditional care sa prevada cotele de 30 si respectiv 50%, puteti face o reclamatie la OPC cu privire la nerespectarea clauzelor contractuale.
In contractul de prestari servicii sunt consemnate numarul de repartitoare instalate in fiecare apartament.
Verificati daca toate apartamentele au acelasi numar de repartitoare. Acolo unde, la acelasi nr. de camere (cota indiviza) numarul difera puteti solicita procesul verbal de debransare de la RADET (unii proprietari vrand sa faca economii au debransat, fara aprobare, radiatoarele din bai).

Mi se pare absurd sa se procedeze asa, in conditiile in care repartitoarele nu sunt omologate metrologic

masura respectiva, desi se doreste stiintifica (vedeti pagina cu formule publicata in Monitorul Oficial) a fost gandita mai degraba sa-i descurajeze pe cei care doresc sa se debranseze de la sistemul centralizat (de parca nu ne-am fi saturat de viata la comun din vremuri aparent demult apuse)

Impresia mea, de bun simt, nu neaparat legala, este ca se incalca legea concurentei.

Hai sa vedem lantul desertaciunilor - firma care face repartizarea si numai aceasta:
- comercializeaza aparatele (incercati sa cumparati un repartitor din alta parte - nu prea aveti de unde)
- are aplicatia prin care se executa repartizarea - nu sunt alte firme autorizate sa o utilizeze
In concluzie, consider ca aveti dreptate.

Partea proasta e ca nu va foloseste la nimic.

Si colac, peste pupaza, presupunand ca 50%+1 dintre proprietari au CT, iar restul (adica mai putin de 50%) sunt bransati la sistemul centralizat si au repartitoare (si vor acest sistem de sorginte ... nu vreau sa supar fanii sistemului), conform minunatului Ordin 343/2010 nu prea aveti ce face.

Ultima modificare: Vineri, 25 Februarie 2011
eliasav, utilizator
Am inteles ordinul dar asa cum declara Opaina daca tevile sunt izolate sau esti nu ai tevi in casa (vezi cazul ultimului etaj) iti revina o cota parte din tevile de la subsol respectiv casa scarii uscatorie samd!!!
In cazul meu stau la 4 am centrala, am taiat tevile din pardoseala, uscatoria este data, pe casa scarii nu exista calorifere...ar ramane tevile de la subsol...cum verific eu daca cei 23 de lei ce mi se impun de plata sunt corect calcuati?
zemanova a scris:
ar ramane tevile de la subsol...

pentru ca repartizarea sa fie corecta ar trebui ca asociatia
- sa faca echilibrarea hidraulica a instalatiei
- sa instaleze repartitoare pe tevile de la subsol ...
Ar mai fi trebui ca ANRSC sa prevada instalarea de robineti termostatati care sa aiba temperatura minima de functionare, fara posibilitatea de a inchide total caloriferul...
Ordinul ANRSC permite inchiderea totala a caloriferelor ceea ce in anumite conditii e corect.

cum verific eu daca cei 23 de lei ce mi se impun de plata sunt corect calcuati?

Tocmai aici e inovatia ordinului ANRSC, nu a fost prevazuta o procedura de verificare a calculelor firmei prestatoare, in concluzie nu prea aveti cum sa verificati...
Firmele care asigura serviciile de repartizare a costurilor solicita o taxa de 50 lei pt a verifica cele solicitate de dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Februarie 2011
eliasav, utilizator
eliasav a scris:

zemanova a scris:
ar ramane tevile de la subsol...

pentru ca repartizarea sa fie corecta ar trebui ca asociatia
- sa faca echilibrarea hidraulica a instalatiei
- sa instaleze repartitoare pe tevile de la subsol ...
Ar mai fi trebui ca ANRSC sa prevada instalarea de robineti termostatati care sa aiba temperatura minima de functionare, fara posibilitatea de a inchide total caloriferul...
Ordinul ANRSC permite inchiderea totala a caloriferelor ceea ce in anumite conditii e corect.

cum verific eu daca cei 23 de lei ce mi se impun de plata sunt corect calcuati?

Tocmai aici e inovatia ordinului ANRSC, nu a fost prevazuta o procedura de verificare a calculelor firmei prestatoare, in concluzie nu prea aveti cum sa verificati...
Firmele care asigura serviciile de repartizare a costurilor solicita o taxa de 50 lei pt a verifica cele solicitate de dvs.



Corect spus dar atunci cum a ajuns administratia la suma asta?
trebuie sa existe o formula de calcul...iata ce zice Opaina ''Proprietarii debranşaţi de la sistemul de încălzire al blocului au ca obligaţie de plată pentru căldura de pe spaţiile comune ale asociaţiei o sumă dată de formula: factura de căldură X procentul alocat pentru spaţiile comune X cota-parte indiviză a proprietarului în cadrul asociaţiei. Procentul care se aplică la factură este de maximum 10%.
Dacă ţevile de căldură care traversează apartamentele sunt izolate termic nu impun vreun cost. Dacă nu sunt izolate termic, în plus faţă de căldura de pe spaţiile comune, proprietarul va plăti căldura radiată de aceste ţevi în apartament, funcţie de S.E.T. (suprafaţa echivalent termic - n.r.) care trebuie măsurată de un specialist''

Inteleg in cazul meu ca trebuie sa aduc un specialist care sa calculeze SET pe tevile de la subsol si sa imparta rezultatul la nr de apartamente ca sa ajung la o suma corecta?

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri agent termic migota migota Locuiesc intr-un imobil racordat la sistem centralizat caldura RADET - fara contorizare, adica fara repartitoare de caladura. In bloc sunt 6apartamente ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)