avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale...

Am inteles ca in conformitate cu Ordinlu 343/2010, apartamentele cu centrala vor plati 30% cu derograe sau 50% din factura de energie termica.

Exista vreo metoda prin care poate fi atacata aceasta lege? Mi se pare absurd sa se procedeze asa, in conditiile in care repartitoarele nu sunt omologate metrologic. Impresia mea, de bun simt, nu neaparat legala, este ca se incalca legea concurentei.

Eu am avut si repartitoare si am platit la un apartament cu 4 camere pe luna ianuarie 2010, 800 de lei numai caldura. Ar fi trebuit sa stau prin casa goala, daca ma intelegeti, dar am murit de frig. Si asta din cauza ca multi dintre vecinii mei au platit doar cota comuna pe motiv ca nu locuiesc acolo sau ca se incalzesc electric. Am facut sesizari si plangeri si n-am obtinut nimic. Acum am montat centrala si trebuie sa platim 50% din factura pentru ce? E drept ca mai sunt coloanele comune pe la noi prin casa, dar au o putere calorica redusa. Daca plec de acasa 2 ore si opresc caloriferele la intoarcere dardai, in niciun caz nu ma incalzesc de 60 de lei pe luna ca atat imi revine, in timp ce vecinii mei cu repartitoare se incalzesc de 200-300 de lei pe luna. Hai sa fim seriosi! Transferul de caldura nu se face chiar asa usor prin pereti. Ca daca s-ar face asa, sa-mi dea si mie primaria ca incalzesc aerul din jurul apartamentului si ala nu-mi apartine...

Sunt sigura ca mai sunt si altii care-mi impartasesc opinia si as dori sa stiu daca si cum se poate face ceva. Intr-un stat democrat, de drept, nu se poate ca sa se emita legi impotriva cetatenilor si sa nu se poata interveni...#-o
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:51, 6 Februarie 2012
Lilicaa a scris:

Elga, tevile care trec prin apartament ANRSC mi-a comunicat cf Ordin 343 /2010 ca nu sunt parti comune, ci sunt consum individual. Nu va mirati ca-i mintea lor imbarligata nu a mea.

Daca despicam firul in patru o sa constatam ca energia degajata de tevile ce trec prin apartament pot fi luate in calcul la "consum individual" iar cele care sunt pe holuri, pe scara, in subsol, in sediul asociatiei..., sunt la comun.
De ce? Acele 4 tevi ce trec prin apartamentul 12 vor incalzi doar apartamentul 12 , iar cele 2 tevi ce trec prin apartamentul 13 vor incalzi doar apartamentul 13. Pe o coloana, pe un tronson pot fi la fel la toate apartamentele (situate unul sub altul) dar pe tromsonul de alaturi, in aceasi scara sunt un numar mai mic sau mai mare de coloane.
Intr-o scara pot fi apartamente de o camera, de doua sau de cinci camere si prin acestea pot trece doua, trei sau cinci coloane de caldura. Este logic sa se tina cont de acestea, de numarul lor si nu sa fie considerate comune ca si caloriferul de pe casa scarii sau coloanele de la subsol.

Da, corect, aceasta este interpretarea.
Desi tevile verticale fac parte din proprietatea comuna deoarece ele sunt folosite "la comun", cota-parte din caldura degajata de ele pentru fiecare apartament se considera a fi consum individual.
Daca sintetizam un pic aceste informatii vom obtine urmatoarele:

caldura --------------------pe cota-parte------consum individual
- spatii comune---------------------DA------------------------NU
- tevi verticale-----------------------DA------------------------DA
- calorifere---------------fara repartitoare DA--------------DA
- calorifere---------------cu repartitoare-NU----------------DA
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri agent termic migota migota Locuiesc intr-un imobil racordat la sistem centralizat caldura RADET - fara contorizare, adica fara repartitoare de caladura. In bloc sunt 6apartamente ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)