avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale...

Am inteles ca in conformitate cu Ordinlu 343/2010, apartamentele cu centrala vor plati 30% cu derograe sau 50% din factura de energie termica.

Exista vreo metoda prin care poate fi atacata aceasta lege? Mi se pare absurd sa se procedeze asa, in conditiile in care repartitoarele nu sunt omologate metrologic. Impresia mea, de bun simt, nu neaparat legala, este ca se incalca legea concurentei.

Eu am avut si repartitoare si am platit la un apartament cu 4 camere pe luna ianuarie 2010, 800 de lei numai caldura. Ar fi trebuit sa stau prin casa goala, daca ma intelegeti, dar am murit de frig. Si asta din cauza ca multi dintre vecinii mei au platit doar cota comuna pe motiv ca nu locuiesc acolo sau ca se incalzesc electric. Am facut sesizari si plangeri si n-am obtinut nimic. Acum am montat centrala si trebuie sa platim 50% din factura pentru ce? E drept ca mai sunt coloanele comune pe la noi prin casa, dar au o putere calorica redusa. Daca plec de acasa 2 ore si opresc caloriferele la intoarcere dardai, in niciun caz nu ma incalzesc de 60 de lei pe luna ca atat imi revine, in timp ce vecinii mei cu repartitoare se incalzesc de 200-300 de lei pe luna. Hai sa fim seriosi! Transferul de caldura nu se face chiar asa usor prin pereti. Ca daca s-ar face asa, sa-mi dea si mie primaria ca incalzesc aerul din jurul apartamentului si ala nu-mi apartine...

Sunt sigura ca mai sunt si altii care-mi impartasesc opinia si as dori sa stiu daca si cum se poate face ceva. Intr-un stat democrat, de drept, nu se poate ca sa se emita legi impotriva cetatenilor si sa nu se poata interveni...#-o
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:51, 6 Februarie 2012
elga50 a scris:
Problemele au inceput sa apara o data cu prima deconectare si s-au accentuat pe masura ce se deconectau mai multi.
Astfel incat "vina" pentru dezechilibrare este a celor care s-au deconectat, bag seama! Deci ei ar trebui sa suporte si costurile, ma gandesc!

Stimata doamna, sincer imi place logica dvs.
Avand in vedere ca dvs. nu sunteti debransata, va este mai greu sa intelegeti ca majoritatea celor care s-au debransat au dorit sa nu mai plateasca ceva ce nu primeau (incalzire si apa calda) si au dorit sa nu ramana fara apa calda si incalzire datorita restantierilor.
Per ansamblu incalzirea prin CT este mai scumpa decat incalzirea in sistem centralizat care pe deasupra este si subventionata.
Astfel, din punct de vedere financiar, dvs. sunteti de doua ori mai castigata:
- platiti energie termica subventionata de stat
- ANRSC - sub masca inventarierii corpurilor termice pe care nu intamplator a lasat-o pe mana specialistilor din asociatiile de proprietari, in loc sa o stabileasca in sarcina RADET-ului la care trebuie sa apelezi daca te debransezi - va mai acordat a doua reducere a agentului termic cunoscuta sub denumirea de cota 30-50%.

in spiritul logicii dvs., avand in vedere ca proprietarii care si-au instalat CT au bani, ei sa plateasca ceva la care pna si cei bransati la sistemul centralizat tin caloriferele inchise...

Ceea ce nu specificati dvs. este ca o parte din cei debransati si nu putini sunt cei debransati social ... adica nu prea aveau bani ca sa plateasca...

Hai sa fim onesti si sa recunoastem ca suneti favorizati din mai multe puncte de vedere....

Intrebarea este ce se va intampla atunci cand RADET-ul va taia agentul termic pentru neplata... Tot cei cu CT vor fi de vina?
Cel putin in blocurile de care stiu, restantierii nu sunt printre cei cu CT...



Ultima modificare: Luni, 28 Februarie 2011
eliasav, utilizator
Amestecati lucrurile si generalizati!
Eu m-am referit strict la problemele aparute in sistemul de incalzire a scarii (blocului) din cauza deconectarilor. Atat. Si am aratat ca cine le-a cauzat trebuie sa plateasca pentru indreptarea acestor probleme. Atat.

Nu am abordat nici problema bogatiei, nici a saraciei, nici a subventionarii, nici a problemelor sociale. Si daca mi-ati cunoaste suficient de bine punctul de vedere in legatura cu aceste ultime aspecte enumerate de mine, nu ati mai fi scris mesajul de mai sus.
Traiesc la bloc de o viata intreaga, sunt administrator din 1999 si am avut prilejul sa iau bani pe intretinere de la oameni amarati rau de tot, ca si de la oameni despre care ma intrebam ce cauta sa locuiasca in bloc si nu la vila. Deci o paleta sociala si materiala foarte larga de existente. Si am capacitatea si luciditatea date de aceasta ocupatie (nu singura, va asigur!) sa stiu ce se intampla in blocuri.
Dar nu m-am impacat si nu ma voi impaca niciodata cu falsitatea celor care pozeaza in "saracii" blocului, cu dictatura nici a majoritatii, nici a minoritatii, nici a presedintelui de asociatie, nici a administratorului asupra celorlalti pe considerentul ca suntem "ai mai tare din parcare" si ca unii sunt mai proprietari decat altii sau unii sunt proprietari "first class", iar altii sunt proprietari "second hand".
Deci nu m-ati nimerit!
In momentul cand se face inventarierea coloanelor ,se va vedea ca "nu e dracul chiar asa de negru" . La noi in bloc s-a facut inventarierea , ne-a fost de ajutor si Cartea Tehnica a Blocului iar din factura pentru ianuarie s-a platit foarte putin pentru spatiile comune , cam 3% , pentru tevile din ap. cam 10% , restul au platit cei cu repartitoare . De foarte mare ajutor a fost si montarea repartitorului la subsol . Cei cu centrale de ap. au platit cam 15-20 lei in functie de ap. ceea ce nu este foarte mult . Se face prea mult caz pentru nimic .
Eu sunt de acord sa platesc 3%-50% dar atunci cand inventarierea este facuta...nu din burta ca asa a zis guvernu'!
Multumesc pentru raspunsuri! Inteleg ca oricum acest ordin este valabil doar iarna aceasta. Astept cu interes sa vad ce se va mai decide pentru urmatorul sezon. Oricum hotararea asociatiei prevedea cota de 30% pentru apartamentele cu centrale si 10% pentru cele cu repartitoare de cativa ani buni. Ceea ce ma deranjeaza e escaladarea procentului. Si oricum nu mi se pare normal ca daca o lege nu pare in regula doar sa taci si sa inghiti. Dar poate ca nu am folosit sectiunea corecta a forumului pentru a pune intrebarea mea...

O zi buna!

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri agent termic migota migota Locuiesc intr-un imobil racordat la sistem centralizat caldura RADET - fara contorizare, adica fara repartitoare de caladura. In bloc sunt 6apartamente ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)