avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale...

Am inteles ca in conformitate cu Ordinlu 343/2010, apartamentele cu centrala vor plati 30% cu derograe sau 50% din factura de energie termica.

Exista vreo metoda prin care poate fi atacata aceasta lege? Mi se pare absurd sa se procedeze asa, in conditiile in care repartitoarele nu sunt omologate metrologic. Impresia mea, de bun simt, nu neaparat legala, este ca se incalca legea concurentei.

Eu am avut si repartitoare si am platit la un apartament cu 4 camere pe luna ianuarie 2010, 800 de lei numai caldura. Ar fi trebuit sa stau prin casa goala, daca ma intelegeti, dar am murit de frig. Si asta din cauza ca multi dintre vecinii mei au platit doar cota comuna pe motiv ca nu locuiesc acolo sau ca se incalzesc electric. Am facut sesizari si plangeri si n-am obtinut nimic. Acum am montat centrala si trebuie sa platim 50% din factura pentru ce? E drept ca mai sunt coloanele comune pe la noi prin casa, dar au o putere calorica redusa. Daca plec de acasa 2 ore si opresc caloriferele la intoarcere dardai, in niciun caz nu ma incalzesc de 60 de lei pe luna ca atat imi revine, in timp ce vecinii mei cu repartitoare se incalzesc de 200-300 de lei pe luna. Hai sa fim seriosi! Transferul de caldura nu se face chiar asa usor prin pereti. Ca daca s-ar face asa, sa-mi dea si mie primaria ca incalzesc aerul din jurul apartamentului si ala nu-mi apartine...

Sunt sigura ca mai sunt si altii care-mi impartasesc opinia si as dori sa stiu daca si cum se poate face ceva. Intr-un stat democrat, de drept, nu se poate ca sa se emita legi impotriva cetatenilor si sa nu se poata interveni...#-o
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:51, 6 Februarie 2012
Ii dati prea mare atentie acestui Opaina care emite suficiente afirmatii fara baza legala (exemplu dintr-un ziar de saptamana trecuta, ca salariul ingrijitorului se repartizeaza pe numar de persoane desi in Hg 1588 se specifica foarte clar ca toate salariile se repartizeaza pe cota indiviza).
Probabil in acelasi regim a declarat ca si procentul pentru parti comune este de maximum 10% din factura (desi in ordinul 343/2010 se spune ca este 30% sau 50% daca nu s-a facut inventarierea si acel procent care a iesit in urma inventarului, daca s-a facut, dar in niciun caz maxim 10%).

Ca sa raspund intrebarii dumneavostra cu privire la suma pe care o platiti, aceasta este corecta daca s-a facut inventarierea (deci procentul pentru parti comune care apare in fisa pe care v-a prezentat-o firma care face calculele pentru incalzire nu este de 30%, ci este unul diferit, care a rezultat in urma inventarierii).
Daca suma de 23 de lei pe care o platiti acum este rodul unui procent pentru partile comune de 30%, conform ordinului 343/2010, ea se va schimba incepand cu anul urmator si va fi cota indiviza din procentul pentru parti comune rezultat in urma inventarierii.
Daca proprietarul are incalzire cu centrala proprie si nu raman in discutie decat tevile de la subsol( in afara tevilor verticale) pentru ce se asteapta aceasta inventariere?. Eu cred ca inventarierea tevilor este asteptata de cei care folosesc in comun acele tevi,pentru a le repartiza lor un procent anumit din caldura degajata de tevi si disipata prin aerisiri in eter.
De ce asteapta proprietarul o inventariere a unor tevi verticale, de care se stia de ani de zile si trebuie sa platesca un procent de penalizare?.Ce legatura are acesta din moment ce s-a debransat legal iar ANRSC vine deodata si ii face lui ordine in casa prin ordine asupra proprietatii private cand chiar denumirea spune ca se ocupa de reglementari comunale, care reglementari ar trebui sa se termine la bransamentul de la limita de proprietate?.

Mister total.
Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2011
johnpescar, utilizator
ANRSC-ul nu face ordine pe proprietatea privata a cuiva, ci a reglementat (mai mult sau mai putin fericit) o situatie din proprietatea comuna.
Tevile din apartamente sunt proprietate comuna, iar inventarierea are exact acest scop: sa se constate unde, cat si in ce fel se incalzesc spatiile comune, dar si cele private de la proprietatea comuna (tevile verticale).

Daca tevile verticale nu mai exista in apartament aceasta se va consemna in inventar si poate ca vor exista prevederi si pentru aceasta situatie, dar ea trebuie cunoscuta.

Dupa ce trece inventarierea am inteles ca se instaleaza un repartitor pe tevile de la subsol,va fi obligatorie calibrarea instalatiei de incalzire comuna prin instalarea unui robinet termostatat pe retur, cine plateste toata mentenanta?. Cumva proprietarii cu centrale termice in apartamente?. Sa fim seriosi, cand se vor vedea acestia atrasi intr-un sistem de care au fugit nu se vor intreba ce cauta ei in ciorba comuna?.Atunci se va vedea clar gogorita.:)
Dupa cate stiu eu, dar poate nu stiu bine, cand toata lumea era conectata la sistemul centralizat, nu se punea problema reechilibrarii hidraulice, recalibrarii si altele de genul acesta.
Problemele au inceput sa apara o data cu prima deconectare si s-au accentuat pe masura ce se deconectau mai multi.
Astfel incat "vina" pentru dezechilibrare este a celor care s-au deconectat, bag seama! Deci ei ar trebui sa suporte si costurile, ma gandesc!

Dupa ce se vor intreba "ce cauta ei in ciorba comuna", poate-si vor aminti ca fac parte dintr-un sistem integrat care se chema condominiu, ca stapanesc in devalmasie cu ceilalti proprietari o proprietate comuna....si ca oricat ar vrea sa se separe, sa se izoleze, n-o pot face cu totul decat daca parasesc cu totul aceasta comunitate pe care o dispretuiesc atata, dar din care nu se lasa dusi totusi....pe motiv de cheltuieli suportabile.
Ca daca le-ar fi mai bine in alta parte s-ar duce in alta parte si nu ar mai avea legatura cu nicio proprietate comuna, nu credeti?

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri agent termic migota migota Locuiesc intr-un imobil racordat la sistem centralizat caldura RADET - fara contorizare, adica fara repartitoare de caladura. In bloc sunt 6apartamente ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)