avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale...

Am inteles ca in conformitate cu Ordinlu 343/2010, apartamentele cu centrala vor plati 30% cu derograe sau 50% din factura de energie termica.

Exista vreo metoda prin care poate fi atacata aceasta lege? Mi se pare absurd sa se procedeze asa, in conditiile in care repartitoarele nu sunt omologate metrologic. Impresia mea, de bun simt, nu neaparat legala, este ca se incalca legea concurentei.

Eu am avut si repartitoare si am platit la un apartament cu 4 camere pe luna ianuarie 2010, 800 de lei numai caldura. Ar fi trebuit sa stau prin casa goala, daca ma intelegeti, dar am murit de frig. Si asta din cauza ca multi dintre vecinii mei au platit doar cota comuna pe motiv ca nu locuiesc acolo sau ca se incalzesc electric. Am facut sesizari si plangeri si n-am obtinut nimic. Acum am montat centrala si trebuie sa platim 50% din factura pentru ce? E drept ca mai sunt coloanele comune pe la noi prin casa, dar au o putere calorica redusa. Daca plec de acasa 2 ore si opresc caloriferele la intoarcere dardai, in niciun caz nu ma incalzesc de 60 de lei pe luna ca atat imi revine, in timp ce vecinii mei cu repartitoare se incalzesc de 200-300 de lei pe luna. Hai sa fim seriosi! Transferul de caldura nu se face chiar asa usor prin pereti. Ca daca s-ar face asa, sa-mi dea si mie primaria ca incalzesc aerul din jurul apartamentului si ala nu-mi apartine...

Sunt sigura ca mai sunt si altii care-mi impartasesc opinia si as dori sa stiu daca si cum se poate face ceva. Intr-un stat democrat, de drept, nu se poate ca sa se emita legi impotriva cetatenilor si sa nu se poata interveni...#-o
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:51, 6 Februarie 2012
Cred ca nu ati inteles .Se inventariaza tevile , se monteaza repartitor la subsol , firma il citeste , citeste si repartitoarele celor care le au si cu ajutorul unor formule de calcul afla ce procent din caldura este pentru spatiile comune(subsol,uscatorii,scari) cat este pentru tevi si cat pentru cei cu repartitoare .Cel care are repartitoare va plati la fel ca cel cu centrala pentru spatii comune si tevi , daca are un apartament similar , la care i se adauga ce a consumat el cu repartitoarele .
@elenazan: Ceea ce mi-ati explicat am inteles. Avem repartitor la subsol deja, dar nu s-au inventariat tevile, iar din decembrie nu se mai iau in considerare repartitoarele din cele cateva apartamente cu repartitoare pentru ca au venit consumuri exagerate. Deci blocul are centrale si apartamente necontorizate.
Am mai discutat si cu alte persoane si am mai inteles ca legea este aplicata arbitrar. Legea spune ca acele procente se aplica daca din motive justificabile nu s-a masurat suprafata echivalenta termic. Mai spune si ca se aplica numai pentru blocurile care au repartitoare...

Din pacate se pare ca problema, cel putin la mine in bloc, nu este neaparat a legii ci a oamenilor. Este complicat si sa-i convingi sa semneze pentru ceva si impotriva a ceva... Legea asta a lasat prea mult loc de interpretare si desi la noi nu exista motive justificabile pentru nemasurarea spatiilor comune si desi incepand cu luna decembrie nu se mai iau in considerare repartitoarele, se aplica acesta lege ca asa a inteles administratorul. Si de ce n-ar intelege asa din moment ce "motive justificabile" e o expresie multivalenta, iar repartitoarele sunt inca pe instalatie? Cine decide ce e mai justificabil decat ce? O lege prost facuta ca mai toate legile noastre.

Dar cum spunea cineva, e lege. E ceea ce au inteles si vecinii mei: daca-i ordin, cu placere... Pacat ca ne-am straduit atat sa intram in sistemul de stat de drept doar ca sa nu intelegem nimic din principiul statului de drept.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2011
Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza, Traducator autorizat
am citit cu mare interes atat parerile pro cat si cele contra subventionarii costurilor la incalzire pentru cei ramasi in sistemul centralizat de catre detinatorii de CT proprii cu prin plata a 50% din factura pentru incalzirea partilor comune (in cele mai multe cazuri ... inexistente), pentru tevile care trec prin aceste apartamente (tocmai ati avut in acest topic exemplul apartamentului de la ultimul etaj) si pentru caldura de care "beneficiaza" cei cu CT prin peretii apartamentelor celor care isi inchid repartitoarele ca sa plateasca mai putin.
ce este cel mai surprinzator este faptul ca se plateste cel mai mare procent la incalzire din factura in:
1. prima luna de incalzire, cind se stie ca exista o mare inertie a celor de la termoficare in a da drumul la incalzire, agentul termic fiind furnizat in calorifere dupa ce temperatura externa nocturna scade sub 10 grade timp de 3 nopti consecutive. daca se intimpla ca doua nopti sa fie sub 10 grade si a treia sa fie 12, adio caldura. credeti ca detinatorii de CT nu dau drumul la caldura in acele nopti ? lor cine le plateste 50% din costurile gazelor pentru aceasta luna ???
2. in ultima luna de iarna (sau primavara tarzie) se plateste caldura si pentru agentul termic furnizat si pe timpul zilei si pe timpul noptii in zilele si noptile mai calduroase, cind locatarii nu mai au nevoie de caldura dar totusi se furnizeaza, pierderile prin tevile din subsol si prin caloriferele partilor comune fiind platita in continuare aiurea. evident, detinatorii de CT platesc aiurea o cota parte din cei 50% din factura chiar daca nu beneficiaza de vreun gram de caldura.
3. caldura furnizata de termoficare este inferioara caldurii furnizate de CT, deci nu se poate pune problema ca peretii sint incalziti de vecinii cu calorifere avand repartitoare, cu atat mai mult cu cat inchid de multe ori robinetii.
:offtopic:
Avantajul este de partea RADET care nu a efectuat inventarierea instalatiei de incalzire nici in momentul vanzarii-cumpararii apartamentelor si nici la momentul aplicarii ordinului ANRSC.
Elga, tevile care trec prin apartament ANRSC mi-a comunicat cf Ordin 343 /2010 ca nu sunt parti comune, ci sunt consum individual. Nu va mirati ca-i mintea lor imbarligata nu a mea.
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2011
Lilicaa, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri agent termic migota migota Locuiesc intr-un imobil racordat la sistem centralizat caldura RADET - fara contorizare, adica fara repartitoare de caladura. In bloc sunt 6apartamente ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)