avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot sa revendic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot sa revendic

Buna ziua.
Va prezint urmatoarea situatie: dupa moartea fratelui bunicului meu (locuiau in aceiasi comuna, sate diferite) sotia dinsului, matusa mea, vinde casa in care locuiau si gradina si impreuna cu fetita lor se muta in alta localitate. Asta se intimpla la inceputul anilor 1970. De atunci s-a rupt orice legatura intre familia tatalui meu si familia dinsilor. Intre timp atit matusa cit si tatal meu au decedat. Fata matusii mele s-a casatorit si-a schimbat numele si nu mai stiu nimic de ea.
In 1991 s-a trecut la revendicarea terenurilor proprietate la noi in comuna. Ele au fost impartite dupa suprafata avuta de fiecare comform registrului agricol. De atunci nimeni din familie sau altii nu s-au mai interesat de starea acelor terenuri. Totul a ramas asa pina anul trecut cind un consatean a inceput sa se intereseze de terenul/rile pe care le-a avut fratele bunicului meu spunind ca ar fi interesat de ele. Banuiesc ca ar fi facut si unele demersuri mai mult/putin legale sa le obtina.
Vin si va intreb: Pot, eu revendica acele terenuri care au apartinut defunctului unchi ? Avem acelasi nume de familie.
Daca da, care-i procedura de urmat ?
Precizez ca n-am folosit niciodata acele terenuri si toate sint extravilan (aici nu sint chiar sigur)
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: toma st , utilizator 17:14, 26 Mai 2015
Numai cine a depus cerere de reconstituire pe Legea 18/1991 in termenul legal mai poate obtine titlul de proprietate .Chiar mostenmitorii legali ai unchiului nu pot obtine acel teren daca nu au depus cererea la primarie la vremea respectiv (termenul a expirat de vreo 4 an i)
Actiunea in revedicare este o actiune imprescriptibila! Plecand de la acest principiu, daca acea proprietate la care faceti referire, nu a intrat in jurisdictia reglementarilor Legii nr.18/1991, republicata, Legii nr.1/2000 si a Legii nr.247/2005, puteti sa emiteti acele pretentii pe care vi le confera Constitutia Romaniei, republicata, cu privire la dreptul la mostenire si dispozitiile Codului Civil cu privire la acelasi drept. Altfel... av.cazacuioana are dreptate!
Va multumesc mult.
Ceea ce m-a pus pe ginduri a fost insistenta consateanului meu pe linga mama mea, o femeie la o virstra inaintata, legata de aceasta problema. Intrebarea a fost ,,daca are anumite pretentii,, asupra acelor terenuri. Cred ca e mai bine informat ca mine si de aceia va cer sfatul.
1. De unde sa incep ?
2. Ce cale sa urmez ?
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Februarie 2011
toma st, utilizator
Astept o sugestie ? Multumesc.
Incercati ca Camera notarilor ( ultimul domiciiliu al unchiului unde a fost?) sa vedeti daca s-a dezbatut succesiunea.Incercati si la registrul agricol sa vedeti ce informatii puteti obtine, dat fiind ca aveti acelasi nume....in cazul lg. 18,inclusiv cei care au renuntat la mosteniri puteau cere reconstituirea dreptului de proprietate.Daca nu s-a dezbatut succesiunea, poate mai e o sansa....
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
avvalentina, utilizator

Alte discuții în legătură

Actiune rectificare titlu proprietate danutelu danutelu Detin un titlu de proprietate pentru un teren si in registru agricol figurez cu o suprafata mai mare decat in titlu. Pot formula o actiune pentru rectificare ... (vezi toată discuția)
Legea 247 privind retrocedarea nonamamaia nonamamaia Buna seara! Am si eu o problema am un teren cu suprafata de 5000 mp. A apartinut mamei mele (eu avand in acest moment 70 de ani), a fost trecut in anul 1930 in ... (vezi toată discuția)
Anulare sau modificare titlu de proprietate andreicosminus andreicosminus In situatia in care s-a emis un titlu de proprietate pentru o suprafata mai mica decat cea cu care defunctul s-a inscris in registrul agricol (conform ... (vezi toată discuția)